Rezultati poslovanja

Adris u prvom tromjesečju sa snažnim rastom prihoda

Hina

Ante Vlahović

Ante Vlahović

Iz rovinjske kompanije ističu i kako je u turističkom dijelu grupe trenutni booking za osam posto bolji u usporedbi s prošlogodišnjim



Adris grupa je u prvom tromjesečju ove godine zabilježila rast ukupnih prihoda za 14 posto, na 1,14 milijardi kuna, a ostvarena je neto dobit od devet milijuna kuna, što je znatno poboljšanje s obzirom da je u isto vrijeme lani imala gubitak od gotovo 90 milijuna kuna, objavila je u ponedjeljak rovinjska grupa.


Prema podatcima iz financijskog izvješća, ukupni su prihodi Adrisa u prvom tromjesečju porasli za 14 posto, na 1,14 milijardi kuna, dok su ukupni rashodi rasli znatno sporije, za 3,7 posto, na 1,12 milijardi kuna.


Poslovni prihodi Adrisa u prva su tri mjeseca ostvareni u iznosu od 918 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini porast za tri posto.




»Neto dobit je, unatoč izraženoj sezonalnosti turističkog dijela poslovanja, pozitivna i iznosi devet milijuna kuna što, u usporedbi s prošlom godinom kada je ostvaren negativan rezultat od 90 milijuna kuna, predstavlja snažan rast«, ističe se u priopćenju Adris grupe.


Iz rovinjske kompanije ističu i kako je u turističkom dijelu grupe trenutni booking za osam posto bolji u usporedbi s prošlogodišnjim.


Turistički dio grupe intenzivno investira u obnovu i povećanje kvalitete, naglašavaju iz Adrisa, uz podatak da ukupna planirana ulaganja u ovoj godini iznose 450 milijuna kuna.


Dovršena je potpuna rekonstrukcija smještajnog dijela hotela Eden, vrijedna 60 milijuna kuna, a nastavlja se izgradnja novog hotela Park, što u Adrisu označavaju ključnim proizvodom u procesu zaokruživanja vrhunske hotelske ponude u Rovinju. Turistička kompanija u sastavu grupe, Maistra i ove godine ulaže znatna sredstva u kampove, u prateću infrastrukturu i podizanje kvalitete parcela i zajedničkih sadržaja kampova.


Cromaris, Adrisova tvrtka koja se bavi uzgojem, preradom i prodajom ribe i školjki, u prva je tri mjeseca ostvario prodaju od 1.353 tone, što je za osam posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Na dinamiku prodaje u prvom tromjesečju znatnije je utjecao raspored uskrsnih blagdana, navodi se u priopćenju Adrisa, uz napomenu kako trendovi u travnju i prognoze za prvi dio godine ukazuju na daljnji rast prodaje i prihoda.


Cromaris je u prvom tromjesečju ove godine ostvario neto dobit od 1,8 milijuna kuna, što je 1,5 milijun kuna više u usporedbi s istim razdobljem lani, a iz Adrisa pritom ističu kako Cromaris 80 posto svojih proizvoda izvozi na zahtjevna europska tržišta.


U sastavu Adris grupe je i najveći hrvatski osiguravatelj, Croatia osiguranje s ukupnim tržišnim udjelom od 34,5 posto.


Ostvarena je ukupna bruto zaračunata premija Croatia osiguranje grupe u Hrvatskoj u iznosu od 905 milijuna kuna, što je na prošlogodišnjoj razini i unatoč ciljanoj optimalizaciji te smanjenju dijela portfelja.


Bruto zaračunata premija na razini grupe iznosi 1,02 milijarde kuna i jedan posto je veća od prošlogodišnje, ističe se u priopćenju.


U prvom tromjesečju grupa Croatia osiguranje ostvarila je neto dobit od 67,8 milijuna kuna, što je rast za 71 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem.


»Dosadašnje restrukturiranje donijelo je poboljšanje rezultata, a fokus je i dalje na optimalizaciji prodajnog portfelja, rastu troškovne efikasnosti, kako u području upravljanja štetama, tako i u smanjenju troškova potpornih funkcija. Preustroj i prilagodba prodajne organizacije tržišnim segmentima te digitalizacija procesa pridonijeli su rastu operativne učinkovitosti.


Unaprijeđen je model upravljanja cijenama, a uvedeni su i novi proizvodi prilagođeni potrebama i najzahtjevnijih klijenata«, navode iz Adris grupe u priopćenju o poslovnim rezultatima u prvom tromjesečju ove godine.