Rovinjski div

Adris grupa u prvom tromjesečju s dvostruko većom neto dobiti nego lani

Hina

Ante Vlahović

Ante Vlahović

Uprava Adrisa u kvartalnom financijskom izvješću ističe kako je u turističkom dijelu Grupe trenutni buking u usporedbi s prošlogodišnjim bolji za 14 posto te kako se intenzivno investira u obnovu i povećanje kvalitete postojećih proizvoda



Adris grupa je prvo tromjesečje ove godine završila s konsolidiranom neto dobiti od 18 milijuna kuna, što je dvostruko više u usporedbi s istim lanjskim razdobljem, podaci su iz financijskog izvješća te grupe objavljenog u ponedjeljak, a predsjednik Uprave Ante Vlahović poručio je da će uz organski rast kompanija ustrajati na akvizicijama, osobito u turističkom dijelu grupe.


Ukupni prihodi iznosili su pritom 1,28 milijardi kuna, odnosno 12 posto više nego u istom razdoblju lani. Prihodi od prodaje roba i usluga bili su 970 milijuna kuna i veći su za 21 posto.


Uprava Adrisa u kvartalnom financijskom izvješću ističe kako je u turističkom dijelu Grupe trenutni buking u usporedbi s prošlogodišnjim bolji za 14 posto te kako se intenzivno investira u obnovu i povećanje kvalitete postojećih proizvoda.




Nastavlja se, navodi se u priopćenju, izgradnja novog hotela Park, ključnog proizvoda u procesu zaokruživanja vrhunske hotelske ponude u Rovinju, a Maistra ulaže velika sredstva u kampove.


Najvećim dijelom investicije obuhvaćaju ulaganje u prateću infrastrukturu te podizanje kvalitete zajedničkih sadržaja kampova. Sredinom travnja, nakon višemjesečne obnove, otvoren je i hotel Hilton u Dubrovniku, navodi se.


Ukupna planirana ulaganja u 2018. godini u turističkom dijelu Grupe iznose više od 500 milijuna kuna.


Isto tako, Adris je akvizicijom tvrtke HUP Zagreb ojačao turistički dio svog portfelja. Podsjeća se naime da je početkom veljače potpisan ugovor o stjecanju 77,78 posto udjela u tvrtki Expertus, koja je vlasnik 58,6 posto tvrtke HUP Zagreb.


Tom transakcijom, stoji u priopćenju, stvorene su pretpostavke da Adris postane najveća nacionalna turistička tvrtka, pozicionirana u tri rastuća i međunarodno prepoznatljiva odredišta – Rovinju, Dubrovniku i Zagrebu.


Cromaris je u prvom tromjesečju 2018. godine ostvario neto dobit od 5,2 milijuna kuna, što je gotovo tri puta više u usporedbi s istim prošlogodišnjim izvještajnim razdobljem. Cromaris je u prva tri mjeseca 2018. ostvario prodaju od 1.651 tonu, što je 22 posto više nego u prva tri mjeseca prošle godine. Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od 27 posto, što je dovelo do rekordnog udjela prodaje na stranim tržištima od čak 84 posto. Zabilježen je i rast prosječnih cijena od tri posto, što je dovelo do rasta prihoda od 25 posto.


Nadalje, u prvom tromjesečju 2018. godine grupa Croatia osiguranje ostvarila je neto dobit od 101,5 milijuna kuna, što je rast od 50 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim izvještajnim razdobljem. Croatia osiguranje i dalje ima vodeću poziciju na hrvatskome tržištu s ukupnim udjelom od 34,6 posto, a zadržana je liderska tržišna pozicija u segmentima životnih i neživotnih osiguranja.


Ostvarena je ukupna bruto zaračunata premija Croatia osiguranje grupe u Hrvatskoj u iznosu od 958 milijuna kuna, što predstavlja rast od šest posto. Bruto zaračunata premija na razini Grupe iznosi 1.095 milijuna kuna i sedam posto je veća od prošlogodišnje.


Predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović istaknuo je povodom objavljivanja tromjesečnog financijskog izvješća sljedeće:


»Rezultati koje ostvarujemo potvrda su uspješne transformacije naše tvrtke, ustrajnog provođenja strategije rasta i razvoja te dugoročne održivosti naših poslova. Uz organski rast, ustrajat ćemo na akvizicijama koje dodaju vrijednost našim poslovima, osobito u turističkom dijelu Grupe. Predstoje nam ozbiljan rad u integriranju novih znanja i novih tehnologija te snaženju kompanije uz potrebne organizacijske promjene«, kazao je predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović u komentaru ostvarenih rezultata.


U cijeloj 2017. Adris grupa je ostvarila ukupni prihod u iznosu od 5,54 milijarde kuna. Poslovni prihod iznosio je 4,99 milijardi kuna, dok je prihod od prodaje robe i usluga iznosio 4,37 milijardi kuna. Na domaćem tržištu ostvaren je prihod od 3,03 milijarde kuna, a na inozemnim tržištima 1,35 milijardi kuna. Neto dobit iznosila je 374 milijuna kuna, pri čemu dobit nakon manjinskih interesa iznosi 293 milijuna kuna. U 2017. godini Adrisove tvrtke ostvarile su dvoznamenkasti rast neto dobiti, a, gledajući konsolidirano, rast iznosi 33 posto.