Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
28. veljače 2020.

Zvuči poznato? Drogirani vozač koji je u Lovranu usmrtio pješakinju brani se da je doživio - sinkopu

Zvuči poznato? Drogirani vozač koji je u Lovranu usmrtio pješakinju brani se da je doživio - sinkopu
Zvuči poznato? Drogirani vozač koji je u Lovranu usmrtio pješakinju brani se da je doživio - sinkopu
Autor:
Objavljeno: 23. srpanj 2019. u 7:04 2019-07-23T07:04:56+02:00

Duvančić je upravljao je vozilom pod utjecajem marihuane i ecstasyja i lijeka za liječenje ovisnosti od opijata suboxon, uslijed čega je bio apsolutno nesposoban za sigurno upravljanje motornim vozilom

Počelo je suđenje Danijelu Duvančiću (40) iz Đakova, kuharu po zanimanju i s trenutnim prebivalištem u Primoštenu, optuženom za izazivanje prometne nesreće u kojoj je smrtno stradala pješakinja, suđenje ispočetka krenulo na Županijskom sudu u Rijeci pred vijećem sutkinje Ike Šarić. Optuženi Duvančić je još jednom ponovio da se ne osjeća krivim za prometnu nesreću koju je izazvao 22. kolovoza 2016. godine nešto prije 21 sat u Lovranu i pritom usmrtio pješakinju, 64-godišnju Ilonu Čordašić iz Ike. Nakon te kobne večeri Duvančić je jedno vrijeme proveo u istražnom zatvoru.

Duvančićev odvjetnik Gjergj Lekaj predložio je da se njegov branjenik podvrgne kombiniranom, psihijatrijsko-psihologijskom vještačenju na okolnosti zdravstvenog stanja u trenutku nesreće koju je izazvao.

- Moj branjenik tereti za neizravnu namjeru, tvrdimo da zbog svog specifičnog zdravstevnog stanja nije bio svjestan upravljanja vozilom, zato tražimo kombinirano vještačenje, kazao je Lekaj. Sutkinja je nakon kratkog vijećanja načelno pristala, ali i inzistirala da se u međuvremenu nabavi zdravstvena dokumentacija izdana od neurologa da se utvrdi da li Duvančić boluje od epilepsije. Zapravo, u ovom trenutku nedostaje taj ključan dokaz obrane.

Medicinska dokumentacija

-Jeste li bili ikada na neurološkom pregledu za dijagnosticiranje epilepsije, upitala je sutkinja Šarić optuženog te naložila branitelju da na slijedećoj raspravi priloži dokument gdje je eksplicite dijagnosticirana epilepsija, odnosno stanje sinkope na koju se Duvančićev odvjetnik poziva. Za razliku od odvjetnika optuženog, tužitelj, zamjenik Glavne županijske odvjetnice u tijeku nastavka sudskog postupka će predočiti opširnu dokumentaciju na kojoj se optužnica i temelji, nalaze prometnog i sudsko-medicinskog vještaka te neposredno ispitati svjedoke.

Praznio džepove nakon nesreće

Ispitana svjedokinja ponovila da je kao zaposlenica na benzinskoj crpki čula škripu i udarac, odnosno nije sigurna da li udarac pa škripu kočnica, nakon čega je izašla iz prodajnog prostora. Kolega je točio gorivo i potrčao do unesrećene žene ne bi li joj pomogao. I vozač je došao do ozlijeđene žene. Tada je vozač došao do obližnjeg zidića, otprilike sam ga vidjela na udaljenosti manjoj od dva metra kako je nešto vadio iz džepova i bacao u grmlje preko zidića i to u nekoliko navrata.Još sam pomislila "vidi što radi, a u šoku je, prazni džepove". O zapaženom smo obavijestili policiju, kazala je u nastavku svjedočenja. Njezin kolega je, rekla je svjedokinja, zvao policiju i prvu pomoć. Vozač je potom ušao u prodajni prostor Ine i kupio cigarete i jednu limenku energetskog pića, rekla je između ostalog ispitana svjedokinja. Uz optužni akt priloženo je toksikološko vještačenje onoga što je optuženi konzumirao, a vještački nalaz pripremili su vještaci iz Centra za kriminalistička i forenzična ispitivanja dr. Ivan Vučetić.
Prometni vještak je zaključio da je preglednost za vozača i pješaka bila dobra, ničim ograničena, ali s obzirom na rezultate vještačenja kojem je podvrgnut Duvančić i kod kojeg je utvrđeno prisustvo tetrahidrokanabiola, MDMA i buprenofina, vrijeme reagiranja kod optuženika je bilo usporeno. Suđenje će se nastaviti.

U međuvremenu, jer je prva rasprava suđenja Duvančiću održana početkom prošle godine na Općinskom sudu, pribavljena je optuženikova medicinska dokumentacija s Klinike za psihijatriju KBC-a Rijeka, Kliničke bolnice Sveti duh i Zajednice Susret gdje je Duvančić izvjesno vrijeme proveo na odvikavanju od opojnih droga.

Vozio pod drogama

Duvančić je optužen da se upravljajući osobnim automobilom Ford fiesta karlovačkih registarskih oznaka u Lovranu vozeći Šetalištem maršala Tita iz smjera Medveje prema Opatiji i nailaskom na obilježeni pješački prijelaz kod kućnog broja 15, u blizini Hotela Excelsior, nije kretao u skladu s odredbama Zakona o sigurnosti cestovnog prometa. Upravljao je vozilom pod utjecajem dviju vrsta droga, THC (marihuane) i MDMA (ecstasyja) te jednog lijeka za liječenje ovisnosti od opijata (suboxon), uslijed čega je bio apsolutno nesposoban za sigurno upravljanje motornim vozilom, pa uslijed oslabljenih vozačkih sposobnosti nije vozio takvom brzinom kako ne bi ugrozio pješake i da može zaustaviti vozilo kako bi ih propustio jer su stupili na pješački prijelaz. U tom trenutku je prednjim dijelom vozila udario u pješakinju koja se kretala obilježenim prijelazom iz smjera hotela Excelsior u smjeru Inine benzinske crpke, vozaču s desne na lijevu stranu. Nesretna pješakinja tom prilikom je zadobila višestruke teške tjelesne ozljede od kojih je preminula na licu mjesta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.