Pomutilo mu razum

Zadarski manijak: “Nisam kriv! Pomutile su me viski-kole i hormoni”

Suzana Bandić

Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Svi preparati koje je naveo optuženik samo utječu na rast mišića, ali ne i na psihu. Za eventualnu smanjenu ubrojivost zbog konzumacije alkohola trebao bih imati točan podatak koliko je alkohola popio i u kojem vremenu, a taj se podatak ne zna, kazao je dr. Denis Sabljar, vještak psihijatrijske struke



ZADAR Na Općinskom sudu u Zadru započelo je suđenje 31-godišnjem Darku Kovačeviću zvanom Daruvarac zbog brutalnog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke u kafiću Chill out na Meladi 13. lipnja u večernjim satima. Djevojka se nije pojavila na ročištu jer se, kako je to u podnesku sudu obrazložio njezin odvjetnik Milan Petričić, oporavlja od operativnog zahvata u KB Dubrava, no pojavio se odvjetnik Amel Kapić kojeg je sud po službenoj dužnosti dodijelio Kovačeviću, uz izabranog odvjetnika Andreja Korljana.


– Suče, zašto ja imam još jednog odvjetnika? Ne želim ga. Odabrao sam odvjetnika, svog odvjetnika i drugi mi ne treba, rekao je Kovačević raspravnom sucu Tomislavu Šimiću koji mu je na to samo kratko odgovorio kako to nije predmet rasprave te je dao riječ Igoru Vuliću, zastupniku Općinskog državnog odvjetništva koji je Kovačeviću pročitao optužnicu.


Na teret mu se stavljaju dva kaznena djela – prijetnja smrću i nanošenje teških tjelesnih ozljeda mladoj Zadranki te se traži zatvorska kazna u trajanju od pet i pol godina. Kovačević je odgovorio da se ne osjeća krivim. Za prijetnju smrću izjavio je da je to konstrukcija oštećenice i njezine majke, a za nanošenje teških tjelesnih ozljeda da se ne smatra krivim za učin kaznenog djela na način opisan u optužnom aktu.


Nisam kriv




Potom je njegov odvjetnik u uvodnom govoru naveo kako će obrana dokazati da se kazneno djelo nanošenja teških tjelesnih ozljeda nije dogodilo na način, na mjestima i intenzitetom opisanim u optužnici. Zatražio je i izuzimanje nekoliko dokaza kao nezakonitih, među kojima je nekoliko zapisa sačinjenih u PU zadarskoj te snimke na kojoj se vidi sva brutalnost optuženog prema djevojci.


– Uz DVD na kojem je snimka koja nije izuzeta na zakonit način, već predstavlja snimku s mobitela, Općinskom državnom odvjetništvu je predan i policijski zapisnik u kojem je opisan događaj prema toj snimci. Budući se ne zna ni tko je sačinio snimku, tražimo da se i snimka i zapisnik izuzmu kao nezakoniti dokazi iz spisa, kazao je Korljan i potom zatražio izuzeće još dvaju policijskih zapisnika koji su kao dokazi priloženi u spis, a tome se žestoko usprotivio zastupnik tužiteljstva Igor Vulić.


On se usprotivio i prijedlogu da se kao svjedok sasluša optuženikov brat, ističući kako on nije bio neposredni svjedok te da je sasvim izvjesno da bi kao svjedok bio pristran i svjedočio u korist svog brata. Korljan je predložio i da se pribave ispisi telefonskih razgovora između njegova branjenika i oštećenice i to tri mjeseca prije inkriminiranog događaja, s posebnim naglaskom na datum za koji je oštećenica navela da se dogodila prijetnja njoj i njezinoj obitelji.


Donio bombu u kafić


U optužnici, naime, stoji da je Kovačević 28. svibnja donio bombu u kafić i rekao 18-godišnjakinji s kojom je bio u povremenoj vezi da će, ako ga prijavi on 20 godina biti u zatvoru, ali kad iziđe da će ubiti nju, ali i njezinu sestru, brata i majku.


Kovačević će svoju obranu iznositi na kraju dokaznog postupka, a jučer su saslušani sudski vještaci – dr. Marija Baković, vještakinja sudske medicine te dr. Denis Sabljar, vještak psihijatrijske struke.


Dr. Baković je iznijela podatke iz medicinske dokumentacije temeljem koje je uz pregled oštećene djevojke koji je obavila dan prije rasprave, u KB Dubrava gdje je operirana, donijela svoj nalaz.


Foto Pixsell


Foto Pixsell



– Ona je 13. lipnja zadobila višestruke ozljede: prijelom nosne kosti, šupljina i pregrada s odmakom, krvarenje u desni čeoni sinus, prijelom gornje čeljusti, kontuzije na licu, rane iznad oka, razderotine usne, otok lica, razderotine iznad oba. Višestruki prijelomi kostiju lica nosnih kosti i nosne pregrade teške su tjelesne ozljede, a nastale su nakon pet i više udaraca tupo-tvrdim predmetom, kao što su zatvorena šaka i obuvena noga. Razderotine, ogrebotine i kontuzije čine tjelesnu ozljedu, a sve ozljede zajedno su tjelesne ozljede.


Posljedično ima ožiljak u korijenu nosa prema desnom oku. Zbog oštećenja nosnih kostiju napravljena joj je septorinoplastika 7. studenog pa će se posljedice tek vidjeti, iznijela je vještakinja Baković odgovarajući na pitanje odvjetnika Korljana da prijelomi nisu mogli nastati uslijed pada. Na iskaz ove vještakinje ni kovačević, niti njegov odvjetnik nisu imali primjedbi, no na nalaz i mišljenje psihijatra Sabljara jesu.


Gnjevan prema okolini


– S okrivljenikom sam imao jedan malo dulji razgovor u zatvoru u Zadru 5. studenog. On ne boluje ni od kakve duševne bolesti, nedostatne duševne razvijenosti, privremene duševne bolesti ili ovisnosti. On ima poremećaj ponašanja. Nezrela je i neposlušna osoba niske tolerancije na frustracije, razdražljiv, buntovan, gnjevan prema okolini, tvrdoglav, sklon impulzivnim postupcima, nepredvidiv. Takve osobe se smatraju nepravedno okrivljenima i nemaju grižnje savjesti za ono što naprave drugima, iznio je vještak ustvrdivši potom kako je Kovačević u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio ubrojiv i sposoban vladati svojom voljom i postupcima.


Ispričao je kako se kod osoba s opisanim tipom poremećaja u podlozi krije zlostavljanje u djetinjstvu zaključivši da u ovom slučaju to ipak nije uzrok, no u sudski zapisnik ušli su i podaci na koje se Kovačević psihijatru požalio iz njegova djetinjstva, a koji se odnose na njegov život u Banja Luci.


– Ispričao mi je da su njegovi tamo imali trgovinu i da su tijekom rata izbjegli u Hrvatsku jer su ih Srbi svakodnevno zlostavljali. Spominjao je prijetnje noževima te da mu je u bakinu kuću bačena bomba, izjavio je dr. Sabljar, no Kovačeviću se nije svidio njegov nalaz pa mu je spočitao kako nije uzeo u obzir alkohol, koji je on inkrimiranog dana popio u kombinaciji s raznim preparatima koje je konzumirao kako bi podigao mišićnu masu.


Sutra nastavak suđenja


– Taj sam dan već oko 14 sati počeo piti kod prijatelja na fešti za sv. Antu. Popio sam dvije litre vina i deset viski kola. U kafiću sam naručio bocu Chivasa, rekao je Kovačević, no usprkos njegovu prigovoru i insistiranju odvjetnika Korljana na tezi kako kombinacija alkohola i hormonskih pripravaka može pomutiti razum, on nije odustajao od svog nalaza.


Ustvrdio je kako svi preparati koje mu je naveo samo utječu na rast mišića, ali ne i na psihu te da bi za eventualnu smanjenu ubrojivost zbog konzumacije alkohola on trebao imati točan podatak koliko je alkohola popio i u kojem vremenu, a to nije imao, niti je napravljen alko-test, budući da je Kovačević uhićen 12 sati nakon počinjenja kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret.


Izlaganje dr. Sabljara Kovačević je popratio niječno okrećući glavom, a odvjetnik Korljan zatražio je da se provede i dodatno, kombinirano psihijatrijsko-psihološko vještačenje jer, kako je kazao, ovaj vještak nije proveo testiranje njegova klijenta, već je donio paušalni nalaz.


Suđenje se nastavlja sutra, a sudac Šimić za svjedoke je pozvao vlasnike kafića u kojem se ovaj nemili događaj zbio – Krešimira Bušljetu i njegovu izvanbračnu suprugu Mateu Bakmaz, Draganu Delić koja je te večeri radila u kafiću i Antu Kokića. On se, naime, u optužnici navodi kao osoba koja je otvorila vrata toaleta u kojem je Kovačević mlatio djevojku te joj glavom udarao u umivaonik upozorivši ga da je ne tuče toliko jer će je ubiti, na što mu je on, navodno, odgovorio kako to i želi.


Svi zahtjevi mu odbijeni


Darko Kovačević izbjegao je početak suđenja 11. listopada jer je njegov odvjetnik zatražio izuzeće Općinskog suda u Zadru i delegaciju na drugi mjesno nadležan sud, izuzeće raspravnog suca Tomislava Šimića, predsjednice i zamjenice Općinskog suda u Zadru i predsjednika zadarskog Županijskog suda. Svi ti zahtjevi su mu odbijeni, a nezadovoljstvo zbog toga jučer je kratko prokomentirao Kovačević odvjetnik Andrej Korljan po završetku ročišta. Novinarima je pred sudskom zgradom kazao kako je sudac Šimić izišao iz okvira svojih ovlasti kad je na posljednjem ročištu, nakon što je on zatražio izuzeća, kazao kako neće dozvoliti odugovlačenje s ciljem da njegov branjenik iziđe iz istražnog zatvora na slobodu, budući da mu krajnji rok za zadržavanje istječe 14. prosinca.


– Time je on pokazao da je već donio odluku i mog klijenta osudio, a dade se naslutiti i kakva će kazna biti, budući da se istražni zatvor određuje nakon što presuda bude izrečena, a produljuje u slučaju da je kazna iznad pet godina. Zbog toga smo na sve relevantne adrese već poslali sve ono što je trebalo, poručio je Korljan. Neslužbeno se moglo doznati kako je Korljan kolegu za stolom u sudnici, odvjetnika Amela Kapića, dobio upravo bi mu »minirao« manevre za odugovlačenje postupka.


Prema optužnici, Kovačević je 18-godišnjakinju 13. lipnja odmah čim ju je ugledao udario u potiljak optužujući ju da ga vara. Nastavio ju je tući i u toaletu gdje se ona pokupala skloniti, a potom i u drugom u koji je prebjegla. Udarao ju je šakama i nogama po glavi i tijelu te joj je čak udarao i glavom o umivaonik. Djevojka je spas pred njegovim izlijevom bjesa i brutalnošću pokušala naći u prostoru kafića, no on ju je i tamo nastavio tući šakama i nogama ne obazirući se na mnoštvo svjedoka. Snimka nadzorne kamere uhvatila ga je in flagranti. Snažnim udarcima šakom nekoliko ju je puta obrušio na pod te tamo nastavio udarati i nogama. U jednom trenutku, kad se djevojka podigla u sjedeći položaj, iz voleja joj je napucao glavu, a potom pobjegao, dok su djevojku u polusvijesti i svu krvavu iz kafića izvukle dvije njezine prijateljice te kad su je dovukle na sigurno, 100-tinjak metara dalje, pozvale Hitnu medicinsku pomoć.