Nevolje za Palumba

Vlasnik “Lenca” i njegov sin osuđeni u Italiji na po šest godina zatvora. Što to znači za škver?

Orjana Antešić

Palumbo grupa prošlog ljeta kupila je 80 posto dionica »Lenca«, a vlasnik grupacije Antonio Palumbo nepravomoćno je zbog ilegalnog odlaganja otpada osuđen na sudu u Messini na Siciliji. Odvjetnici su najavili žalbu



RIJEKA Vlasnika Palumbo grupe Antonia Palumba i njegovog sina Raffaela sud u Messini prošlog je tjedna nepravomoćno proglasio krivim zbog ilegalnog odlaganja opasnog otpada i osudio ih na čak šest godina zatvora – prenijeli su ovih dana talijanski i malteški mediji. Kao što je poznato, Palumbo je prošlog ljeta postao vlasnikom i hrvatskog brodogradilišta »Viktor Lenac«, u kojem ova obitelj sada raspolaže s više od 80 posto dionica. »Lenac« je time postao sastavni dio ove napuljske grupacije, u čijem sastavu posluje ukupno osam brodogradilišta u Italiji, Francuskoj i Malti.


Prema pisanju dnevnog lista Times of Malta, glasnogovornik kompanije najavio je da će se Palumbovi odvjetnici svakako žaliti na ovu prvostupanjsku presudu koju ocjenjuju »objektivno neprihvatljivom«. Sud u Messini, pod predsjedanjem suca Maria Samperija, krivim je proglasio i Palumbove tvrtke, Palumbo Spa, La Futura Sud srl and Stabvia Yachting & Coating srl, kojima tako u predstojećim postupcima prijeti naknada štete općini Messina i talijanskom društvu za zaštitu okoliša (WWF).


Politički proces 


Ovaj pravosudni proces protiv Palumba na Siciliji traje već nekoliko godina i u njemu su, pored oca i sina Palumbo, bila optužena, a sada i nepravomoćno proglašeni krivima, još petorica drugih osoba. Ipak, Antonio i Raffaele Palumbo po visini zapriječene zatvorske kazne daleko su najgore prošli. Inkriminirano razdoblje je od 2011., kada su talijanski službeni organi prvi put posumnjali u ilegalno odlaganje otpada Palumbovog pogona u Messini, pa do 2013. godine, kada su Antonio i njegov sin, prema pisanju medija, bili i uhapšeni te su završili u šestomjesečnom kućnom pritvoru.




Nakon talijanskih kolega, i malteške su vlasti bile pokrenule istragu u tamošnjem brodogradilištu koje je Palumbo preuzeo 2010. godine, nakon što su dobili dojavu da je sličan materijal tamo bačen, a zatim prekriven betonom. Prema pisanju tamošnjih medija, inspekcija je potvrdila da je u betonu brodogradilišta bilo ostataka pjeskarenja, a »Malta Today« izvijestila je da je istraga o tim tvrdnjama završena 2016., te da tamošnja nadležna regulatorna tijela razgovaraju »kako bi odredili najprikladnije mjere koje treba poduzeti«.


U travnju 2013., kada je talijanska policija prvi put uhitila njega i njegova sina, Antonio Palumbo je za dnevnik Times of Malta rekao da »plaća cijenu za život na mjestu koje je teško i komplicirano«, ustrajno tvrdeći da je slučaj politički motiviran.


Žalbeni postupak 


U komentaru za naš list, iz Palumbo grupe su najvećim dijelom ponovili očitovanja njihovog odvjetničkog tima koja su već prenesena u stranim medijima nakon izricanja presude na sudu u Messini. Palumbov odvjetnik tvrdi kako tužitelji tijekom procesa nisu uspjeli dokazati niti jednu od svojih optužbi i hipoteza, dok je s njihove strane podastrijet čitav niz dokumenata kojima su, kako navode, dokazali da nije došlo ni do kakvog nelegalnog odlaganja otpada i zato im je, dodaju, teško čak i zamisliti čime se to povodio sud kada je donio takvu odluku.


Rekonstrukcijom cijelog slučaja i tijeka događanja, prema Palumbovom odvjetničkom timu evidentno je da tvrtka Palumbo nije obavljala radove pjeskarenja, već je taj posao ugovaran s ovlaštenim i za taj posao licenciranim tvrtkama. Za zbrinjavanje tog otpada odgovorne su bile podugovorne tvrtke, nižu dalje svoje argumente iz Palumba, ujedno tvrdeći kako su ostaci, odnosno otpad od pjeskarenja, koje su analizirali tehničari ARPA (talijanske Regionalne agencije za zaštitu okoliša), bili neopasni, te da su se odlagali u ovlaštenim postrojenjima. Ističe se i kako sama kompanija nije ostvarila nikakav profit od tog otpada, a ističe se i da su Antonio i Raffaele Palumbo umiješani u cijelu ovu priču ponajprije zbog uloge koje obnašaju u kompaniji. Odvjetnici Palumba uvjereni su da će u žalbenom postupku uspjeti osporiti presudu.


Premda se dio našeg upita ticao i eventualnih posljedica po brodogradilište »Viktor Lenac«, tim više što je prvostupanjski sud u Messini krivim proglasio i samu kompaniju, koja je većinski dioničar škvera u Martinšćici, odgovor u ovom dijelu je izostao. Izvjesno je da bi negativan odjek ovakve, osuđujuće sudske presude, pa makar i nepravomoćne, mogao predstavljati uteg u odnosu s klijentima, kako cijele Palumbo grupacije, tako i samog »Viktora Lenca«.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…