Napad na umirovljenika

Vale šokiran presudom svojim napadačima: ‘Evo koliko bih im ja dao, ovo su premale kazne’

Mateo Sardelin

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre



PULA – Robert Bitunjac (25) iz Petrinje, Matej Bjekić (24) iz Zagreba i 17-godišnjak iz Zagreba jučer su na Općinskom sudu u Puli nepravomoćno proglašeni krivima za brutalni napad na 69-godišnjeg umirovljenika Evelina Valea iz Pule, noćnog čuvara Old City bara na Danteovom trgu u Puli 21. srpnja ove godine.


Sva trojica priznala su krivnju za počinjenje kaznenog djela protiv života i tijela, odnosno nanošenje teških tjelesnih ozljeda 69-godišnjaku. Sutkinja Jelena Žugčić izrekla im je osuđujuće presude, no na objavu su došli samo njihovi odvjetnici.


Prvookrivljeni Bitunjac, koji je u vrijeme počinjenja nedjela bio djelatnik Hrvatske vojske, i to elitne postrojbe Tigrovi, osuđen je na godinu i osam mjeseci zatvora, ali djelomično uvjetno.




Naime, u zatvoru će odraditi pola kazne, odnosno deset mjeseci, a preostalih deset mjeseci bit će na slobodi, ali pod uvjetom da u iduće tri godine ne smije ponovno počiniti neko kazneno djelo. Njemu je jučer produljen istražni zatvor, a vrijeme koje je dosad proveo iza rešetaka bit će mu uračunato u kaznu


Drugookrivljeni Bjekić osuđen je na godinu dana zatvora, no kazna mu je za opće dobro na slobodi po sistemu 2 sata rada za 1 dan zatvora. Odlukom suda, Bjekić je jučer pušten iz pritvora. Trećeokrivljenom maloljetniku izrečena je odgojna mjera pojačane brige i nadzora.


On je iz pritvora pušten još u kolovozu, nakon dvadesetak dana provedenih iza rešetaka. Brutalni napad koji je zgrozio javnost dogodio se 21. srpnja na terasi Old City bara u samom centru Pule.


Kazne za trojicu koja su ga pretukla Evelino Vale saznao je od novinara Glasa Istre. Rekao je da ne može prihvatiti da su dobili tako male kazne te da će “poduzeti sve što je u njegovoj moći protiv tih presuda”.


– Kad me sutkinja na raspravi pitala koliko bi po mom mišljenju oni trebali biti u zatvoru, pitao sam je što bi ona rekla da ima slomljena tri rebra i ruku i da je pretrpjela strah kao ja. Samo je pogledala, ništa mi nije rekla. Da se mene pita, dobili bi doživotne kazne. Kad presudu dobijem u pisanom obliku, poduzet ću sve što budem mogao, kazao  je razočarani Vale.



Na objavi presude nije bio branitelj prvookrivljenog Bitunjca, već branitelji drugookrivljenog Bjekića Marija Budimir i Josip Pulić te odvjetnici Matija Miloš i Rafael Krešić koji su branili maloljetnika.


– Ovaj predmet je osobit po medijskom linču okrivljenika prije nego li je kazneni postupak i započeo. Odluka suda, iako nepravomoćna, pokazatelj je da je sud u stanju distancirati se od medijskih pritisaka povezanih s kaznama koje bi trebalo izreći optuženicima.


Slijedi žalbeni postupak i vjerujem da će sudovi suditi samo na temelju podataka iz predmeta, a ne na temelju očekivanja i vrijednosnih sudova o mom branjeniku iznesenih u medijskim napisima.


Radi se o mladom čovjeku, studentu, iz skladne obitelji, do sada neosuđivanom i nekažnjavanom, te su vrijednosni sudovi u medijima izneseni temeljeni na jednom ekscesu i nisu opravdani, kazala je Marija Budimir.



– Kao branitelj maloljetnog počinitelja zadovoljan sam presudom. Moj branjenik je u cijelosti priznao počinjenje kaznenog djela i ono što moram dodati je da je veliki utjecaj na ovaj kazneni postupak u velikoj mjeri odigrao pritisak medija, jer smo svjedoci da puno teža kaznena djela u drugim postupcima nisu završavala s ovako velikim i rigoroznim kaznenim sankcijama za osobe koje nisu nikada osuđivane, niti su imale nikakav eksces u životu, kazao je Matija Miloš.


U obrazloženju presude istaknuto je da je otegotna okolnost za Bitunjca upravo činjenica da je u vrijeme kada je počinio kazneno djelo bio djelatna vojna osoba u Hrvatskoj vojsci pa je trebao štititi Republiku Hrvatsku i njezine građane, a ne napadati ih.


Takvim postupkom nanio je štetu sebi, ali i vojsci, naglašeno je u obrazloženju. Okolnost koja mu nije išla u prilog su i pobude zbog kojih je djelo počinio jer su trojica okrivljenika reagirala na istaknutu istarsku i hrvatsku zastavu, i to fizičkim napadom, što je, navodi Sud, i za moralnu osudu.