Je li bio svjestan

VJEŠTACI ĆE DATI ODGOVOR Vozač koji je u Lovranu usmrtio pješakinju upao u stanje sinkope?

Slavica Kleva

Prema optužnici, Danijel Duvančić je na pješačkom prijelazu između hotela Excelsior i benzinske crpke fiestom udario 64-godišnju pješakinju. Vozilom je upravljao pod utjecanjem dviju vrsta droga te lijeka za liječenje ovisnosti



Danijel Duvančić, 39-godišnjak iz Đakova s boravištem u Rijeci, ne smatra se krivim za prometnu nesreću koju je izazvao 22. kolovoza 2016. godine nešto prije 21 sat u Lovranu i pritom usmrtio pješakinju, 64-godišnju Ilonu Čordašić iz Ike. Nakon te kobne večeri Duvančić je jedno vrijeme proveo u istražnom zatvoru.


Odmah na početku prvog ročišta odvjetnik koji zastupa optuženog kazao je predsjednici vijeća, sutkinji Damiri Delost, da ne osporavaju da je njegovo motorno vozilo srušilo nesretnu ženu koja je uslijed toga i preminula, već da će u tijeku sudskog postupka osporavati subjektivni aspekt inkriminacije. Optuženog se tereti za neizravnu namjeru, ali zbog njegovog specifičnog zdravstvenog stanja u trenutku samog sraza, optuženi je doživio epileptični napad i upao u stanje sinkope pa slijedom toga i nije bio svjestan same situacije niti je bio svjestan upravljanja vozilom. Stoga, nastavio je odvjetnik, predlagat ćemo multidisciplinarna vještačenja.


Zdravstveni karton


Za razliku od odvjetnika optuženog, tužitelj će u tijeku nastavka sudskog postupka predočiti opširnu dokumentaciju na kojoj se optužnica i temelji, nalaze prometnog i sudsko-medicinskog vještaka te neposredno ispitivanje svjedoka. Tužitelj smatra preuranjenim odlučivati o dokaznom prijedlogu za izvođenjem kombiniranog psihijatrijsko-neurološkog vještačenja, s obzirom na to da iz dostupne dokumentacije specijalista proizlazi da za Duvančića nije potvrđena dijagnoza epilepsije.




Predsjednica vijeća prihvatila je prijedlog branitelja da se pribavi zdravstveni kartom optuženog od liječnice opće medicine kod koje je optuženik prijavljen, a pribavit će se i optuženikova medicinska dokumentacija s Klinike za prihijatriju KBC-a Rijeka, Kliničke bolnice Sveti duh i Zajednice Susret.


»Upravljajući osobnim automobilom ford fiesta registarskih oznaka KA 729-GZ Duvančić se kretao Šetalištem maršala Tita iz smjera Medveje prema Opatiji. No, nije se kretao u skladu s odredbama Zakona o sigurnosti cestovnog prometa, s obzirom na to da je upravaljao vozilom pod utjecajem dviju vrsta droga, THC (marihuane) i MDMA (ecstasyja) te jednog lijeka za liječenje ovisnosti od opijata (suboxon), uslijed čega je bio apsolutno nesposoban za sigurno upravljanje motornim vozilom«, tvrdi tužitelj u optužnom aktu.


Pristajući da takvom vožnjom ugrozi druge sudionike u prometu, a vozačke sposobnosti su mu bile bitno smanjene, u trenutku kad je nailazio na obilježeni pješački prijelaz kod kućnog broja 15, nije vozio takvom brzinom kako ne bi ugrozio pješake i da može zaustaviti vozilo kako bi ih propustio jer su stupili na pješački prijelaz te je prednjim dijelom vozila udario u pješakinju. Pješakinja se kretala obilježenim prijelazom iz smjera hotela Excelsior u smjeru Inine benzinske crpke, vozaču s desne na lijevu stranu. Nesretna pješakinja tom prilikom je zadobila višestruke teške tjelesne ozljede od kojih je preminula.


Ne smatra se krivim


Ispitan na tužilaštvu, Duvančić je rekao da se ne smatra krivim, pojasnivši da je prije prometne nesreće popušio zadnji put u petak dva jointa i uzeo polovicu suboxona koja mu je ostala od prethodne terapije, a da za epilepsiju koristi lijekove dva puta dnevno. No, tadašnja specijalistica obiteljske medicine dostavila je podnesak u tužilaštvo kojim je navedeno da u kolovozu nisu propisivani nikakvi lijekovi. Svjedokinja zaposlena na benzinskoj crpki svjedočila je da je čula škripu i udarac pa je izašla iz prodajnog prostora gdje je vidjela osobu da leži na kolniku i jedan auto nesred ceste. Kolega je prišao i pružao prvo pomoć unesrećenoj, a vozač je pomaknuo vozilo na prostor benzinske crpke. Potom je izašao iz vozila i stao kod zidića gdje je nešto vadio iz džepova i bacao u grmlje preko zidića i to u nekoliko navrata. Njezin kolega je, rekla je svjedokinja, zvao policiju i prvu pomoć. Vozač je potom ušao u prodajni prostor Ine i kupio cigarete i jednu limenku energetskog pića, rekla je između ostalog ispitana svjedokinja.


Uz optužni akt priloženo je toksikološko vještačenje onoga što je optuženi konzumirao, a vještački nalaz pripremili su vještaci iz Centra za kriminalistička i forenzična ispitivanja dr. Ivan Vučetić.


Prometni vještak je zaključio da je preglednost za vozača i pješaka bila dobra, ničim ograničena, ali s obzirom na rezultate vještačenja kojem je podvrgnut Duvančić i kod kojeg je utvrđeno prisustvo tetrahidrokanabiola, MDMA i buprenofina, vrijeme reagiranja kod optuženika je bilo usporeno.