Velika vatrogasna akcija

VATRENA STIHIJA U SMREČJU Požar kod Čabra progutao četiri kuće i dvije štale

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Od mještana smo čuli kako je do požara najvjerojatnije došlo tako što se pri pripremi hrane za domaće životinje vatra otela kontroli te nakon tog objekta u kojem se pripremala hrana prešla na sjenik gdje se dodatno rasplamsala i prenijela na susjednu kuću. Na svu sreću žrtava nije bilo, a tek je jedna osoba lakše ozljeđena



SMREČJE  Četiri kuće, dvije štale i još nekoliko manjih pomoćnih objekata tipičnih za seosko domaćinstvo stradalo je danas u mjestašcu Smrečje, nekoliko kilometara od Gerova na cesti koja vodi prema Čabru i Sloveniji.


Malo Smrečje, poznato ljubiteljima auitomobilizma po tome što baš iz tog naselja kreće atraktivna brdska staza strmih serpentina, izgledalo je danas kao da je mjestom pruhajao rat.



Vatra je, čini se, planula u u jednom od objekata iza kuće koja se nalazi u Školskoj ulici, neposredno uz samu prometnicu, a vjetar je brzo učinio svoje i prenio je ne samo na dvije kuće smještene uz uz tu kuću, već i na sedamdesetak metara udaljenu kuću koja se nalazi preko ceste na jednom manjem odvojku.




Snaga vatre bila je, očigledno, strahovita jer usprkos brzom dolasku vatrogasaca spasa nije bilo i kuće građene mahom od drva vrlo su brzo izgorjele, a vatrogasci su ipak uspjeli lokalizirati požar i zaustaviti njegovo daljnje širenje što je, s obzirom da su kuće u Smrečju građene jedna do druge, moglo biti itekako opasno.



Naravno, o uzrocima požara nešto više znat će se vjerojatno sutra pa danas nitko od vatrogasaca ni djelatnika Policijske postaje Čabar nije želio iznositi pretpostavke o uzrocima.


Od mještana smo čuli kako je do požara najvjerojatnije došlo tako što se pri pripremi hrane za domaće životinje vatra otela kontroli te nakon tog objekta u kojem se pripremala hrana prešla na sjenik gdje se dodatno rasplamsala i prenijela na susjednu kuću.



Vatrogasci su, rekao nam je Gregor Štimac, zapovjednik DVD-a Gerovo, dojavu dobili oko 14. 15 te odmah krenuli prema Smrečju: »Kad smo stigli vatra je već bila velika, a najvjerojatnije je nastala u jednom pomoćnom objektu smještenom uz kuću u Školskoj 27. Kako se proširila dalje ustanovit će istraga«, rekao nam je Štimac.


U akciji su sudjelovale sve vatrogasne postrojbe s područja Grada Čabra (Gerovo, Čabar, Tršće, Prezid i Plešce), profesionalci iz JVP Delnice te susjedi iz slovenskog PGD Osilnica – ukupno 36 vatrogasaca i 11 vatrogasnih vozila.



Na svu sreću žrtava nije bilo, a tek je jedna osoba lakše ozljeđena. Nažalost, obitelji Turk i Lipovac ostale su bez krova nad glavom, a u ostale dvije kuće nitko nije stalno živio, mada će i njihovim vlasnicima teško biti primiti spoznaju da njihove kuće više nema.


Susjedi s kojima smo porazgovarali bili su u očiglednom šoku: »Nismo ni znali da kod nas nešto gori dok nas nisu zvali prijatelji iz Gerova koji su vidjeli dim i zvali nas da vide što to gori. Odmah smo istrčali van i krenuli u pomoć, ali je vatra bila tako jaka da ne samo mi, nego ni vatrogasci koji su odmah došli, nisu ništa mogli učiniti. Strašno je to što se dogodilo, a jedino što je dobro je da se vatra nije proširila na još kuća«, rekla nam je jedna susjeda.



Što se dogodilo utvrdit će istraga. No, i ovaj vatreni proljetni pir pokazue kako zaista u svakom trenutku treba biti oprezan i nastojati s vatrom postupati što pažljivije.