Utvrđen identitet vozača: Zna se tko je s kombijem punim migranata završio u rijeci Kupi

Hina

foto: Nikola Čutuk / PIXSELL

foto: Nikola Čutuk / PIXSELL

Provedenim kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su četiri osobe: 42-godišnji državljanin Srbije, 42-godišnji državljanin Srbije i Njemačke, 44-godišnji državljanin BiH te 20-godišnji državljanin Srbije, za koje su policijski službenici utvrdili postojanje sumnje da su 25. kolovoza sudjelovali u pripremi i realizaciji krijumčarenja 11 nezakonitih migranata.



ZAGREB – Utvrđen je identitet krijumčara iz Slatine Pokupske, uhvaćena su njegova trojica pomagača, priopćila je u utorak Policijska uprava sisačko-moslavačka čiji su službenici u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Sisku dovršili kriminalističko istraživanje vezano uz krijumčarenje nezakonitih migranata u Slatini Pokupskoj 25. kolovoza kad je život izgubila jedna ženska osoba.


Sva trojica pomagača su, uz posebno izvješće, predani pritvorskom nadzorniku PU sisačko-moslavačke, a za prvoosumnjičenim 42-godišnjim državljaninom Srbije policija i dalje intenzivno traga.


Provedenim kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su četiri osobe: 42-godišnji državljanin Srbije, 42-godišnji državljanin Srbije i Njemačke, 44-godišnji državljanin BiH te 20-godišnji državljanin Srbije, za koje su policijski službenici utvrdili postojanje sumnje da su 25. kolovoza sudjelovali u pripremi i realizaciji krijumčarenja 11 nezakonitih migranata.




Sumnja se, ističe PU sisačko-moslavačka, da je prvoosumnjičeni 42-godišnji srbijanski državljanin kombi vozilom njemačke registracije, po prethodnom dogovoru s preostalom trojicom osumnjičenika, a s ciljem pribavljanja imovinske koristi, 25. kolovoza došao na područje Gline, u blizini državne granice s BiH gdje je na neutvrđenom mjestu u vozilo ušlo 11 nezakonitih migranata (državljani Afganistana i Irana), koji su ranije nezakonito prešli državnu granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.


Kombi se nezakonitim migrantima policija je pokušala zaustaviti u mjestu Gornje Taborište, no prvoosumnjičeni nije zaustavio vozilo, već je povećao brzinu te je naglim mijenjanjem pravca kretanja i naglim kočenjem, vozilom pokušavao izgurati s ceste službeno policijsko vozilo.


Utopila se 23-godišnja migrantica


Izlaskom iz Slatine Pokupske prvoosumnjičeni je vozilom naglo skrenuo na makadamski put koji vodi i završava nizbrdicom do rijeke Kupe te je na kraju tog puta, bez kočenja, sletio u Kupu nakon čega je izašao iz vozila i pobjegao u obližnju šumu – minski sumnjivo područje, dok je krijumčarene nezakonite migrante ostavio u vozilu koje je tonulo, ne pruživši im pomoć, podsjeća PU sisačko-moslavačka.


Policajci koji su sudjelovali u potjeri ušli su u rijeku kako bi pružili pomoć nezakonitim migrantima čije živote je osumnjičeni krijumčar doveo u opasnost zbog čega je 23-godišnja državljanka Afganistana smrtno stradala utapanjem.


Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je drugoosumnjičeni 42-godišnjak prethodno dogovarao s prvoosumnjičenim nezakonita prebacivanja nezakonitih migranata preko državne granice, kao i prijevoz istih prema zemljama EU i potpisnicama Šengenskog sporazuma.


Također, neposredno prije počinjenja kaznenog djela drugoosumnjičeni 42-godišnjak je četvrtoosumnjičenom 20-godišnjaku dostavio lokacije realizacije, a koje je on s namjerom pomaganja u počinjenju kaznenog djela, odmah prosljeđivao prvoosumnjičenom 42-godišnjaku.


Za trećeosumnjičenog 44-godišnjaka utvrđeno je da je pomagao u činjenju kaznenog djela prevoženja nezakonitih migranata na način da je prvoosumnjičenom 42-godišnjaku omogućio korištenje kombi vozila, koje je inače u vlasništvu člana njegove obitelji, navodi PU sisačko-moslavačka.


Uvrđeno je da je drugoosumnjičeni 42-godišnji državljanin Srbije i Njemačke počinio kazneno djelo „Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma“ opisano u čl. 326 st.1 Kaznenog zakona, dok su osumnjičeni 44-godišnji državljanin BiH i 20-godišnji državljanin Srbije prijavljeni za pomaganje u navedenom kaznenom djelu.


Sva trojica su, uz posebno izvješće, predani pritvorskom nadzorniku PU sisačko-moslavačke.


Za prvoosumnjičenim policija i dalje intenzivno traga


Za prvoosumnjičenim 42-godišnjim državljaninom Srbije policija i dalje intenzivno traga, te će i protiv njega Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku podnijeti posebno izvješće zbog počinjenja kaznenih djela:


„Teško kazneno djela protiv opće sigurnosti“ iz čl. 222 st. 2, u svezi kaznenog djela „Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom“ iz čl. 215. st. 1, u stjecaju sa kaznenim djelom „Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma“ iz čl. 326. st. 1 i kaznenim djelom „Prisila prema službenoj osobi“ iz čl. 314. st.1 kaznenog zakona, navodi PU sisačko-moslavačka.