Spašena obitelj

Ustavni sud spriječio oduzimanje djece majci iz Zaprešića

Ana Raić Knežević

Prva takva odluka donijeta je još 2010. godine, a osim što su djevojčice trebale završiti u ustanovi, njihova majka dobila je obvezu uključivanja u psihosocijalni tretman. No, najveći problem zapravo je bio u ocu, koji je sustavno zlostavljao i suprugu i djecu



ZAGREB » S nevjerojatnom lakoćom Općinski sud u Zaprešiću u nekoliko je navrata donio odluke kojima se dvije djevojčice trebaju oduzeti roditeljima i smjestiti u ustanovu, no njihova majka sada je izborila pobjedu na Ustavnom sudu koji je zaključio da su i njoj i djeci u ovom slučaju povrijeđena osnovna ustavna prava. Zaprešićki sud, te njemu nadreženi Županijski sud u Velikoj Gorici uskratili su ovoj majci pravo na pravično suđenje, kao i pravo na zaštitu obiteljskog života. Svoju je odluku Ustavni sud i javno obznanio, te vratio slučaj na ponovno odlučivanje nižim sudovima.


   Riječ je o još jednom tužnom obiteljskom slučaju gdje su nakon poremećenog odnosa među roditeljima djeca trebala biti oduzeta, jer je zaključeno kako niti jedad od roditelja ne može kvalitetno skrbiti za dobrobit djece. Prva takva odluka donijeta je još 2010. godine, a osim što su djevojčice trebale završiti u ustanovi, njihova majka dobila je obvezu uključivanja u psihosocijalni tretman. No, najveći problem zapravo je bio u ocu, koji je sustavno zlostavljao i suprugu i djecu. Unatoč tome cijela je obitelj završila u tretmanu lokalnog Centra za socijalnu skrb.



Zaprešićki sud u svojoj odluci oslonio se na izvješća Centra za socijalnu skrb čija predstavnica godinu dana nije ni razgovarala s djevojčicama, ali je ipak izjavila kako ostaje kod stajališta da je za njih najbolje izdvajanje iz obitelji





   – Za djecu bi bilo pogubno smještanje u dom i odvajanje od majke, što bi moglo imati za posljedicu trajne emocionalne razvojne posljedice, stoji u jednom od vještačkih nalaza u sudskom spisu, no sudovi su ocijenili kako je to vještačenje naručila majka, te je vještakinja očito sastavila zaključke u njezinu korist. Zato ga nisu ni prihvatili.


   Pokušavši dokazati da ipak nema potrebe za izdvajanjem djece, majka je na jednom od sudskih ročišta predložila da kao svjedok bude ispitana upravo ta vještakinja, da o svemu posvjedoče i sama djeca, nekoliko njihovih susjeda, razrednik i učiteljica njezinih kćeri, pedijatrica, te predstavnik Obiteljskog centra.


   Međutim, njezini su dokazi glatko odbijeni uz šturo obrazloženje da predstavljaju tek pokušaj »odugovlačenja postupka«. Time su, po mišljenju Ustavnog suda, zaprešićki suci povrijedili prava djece, jer je upravo preispitivanje njihovog stanja bilo ključno za daljnje određivanje mjere obiteljskopravne zaštite, odnosno odluke da ih se izdvoji iz obitelji, zaključio je Ustavni sud.