Potvrđena odluka

Umro nakon seksa na poslovnom putu, njegovoj obitelji ogromna odšeta zbog ‘nesreće na radu’

P. N.

Photo by Megan Markham on Unsplash

Photo by Megan Markham on Unsplash

Zaposlenik na službenom putu "ima pravo na zaštitu poslodavca tijekom trajanja misije, neovisno o tome dogodi li se nesreća kao posljedica profesionalne aktivnosti ili kao posljedica normalnog života", stoji u izvješću.



Oženjeni muškarac Xavier X, preminuo je od srčanog udara nakon seksa na poslovnom putovanju u Francuskoj. Prema New York Postu, sud je odlučio da je došlo do “nesreće na radu” zbog čega je kompanija u kojoj je ovaj inženjer radio, financijski odgovorna.


Xavier X je pronađen mrtav u hotelskoj sobi kratko nakon što je imao spolni odnos sa lokalnom ženom koju je tek upoznao, prema pisanju portala Times of London. Odvjetnici njegovih šefova u kompaniji TSO, inzistirali su na tome da pokojnik “nije obavljao poslove u trenutku kada je imao srčani napad”, okrivljujući “preljubnički seksualni čin sa potpunim strancem”.


Na žalbenom je sudu odlučeno da zaposlenik na službenom putu “ima pravo na zaštitu poslodavca tijekom trajanja misije, neovisno o tome dogodi li se nesreća kao posljedica profesionalne aktivnosti ili kao posljedica normalnog života”, stoji u izvješću.




Potvrdili su tako odluku drugostupanjskog suda iz 2016. godine u kojem je stajalo: “seksualni susret je čin normalnog života baš kao što je to tuširanje ili konzumacija obroka”. To znači da će smrt Xaviera X-a čije prezime nije službeno javljeno, biti proglašena “nesrećom na radu”, što će njegovoj obitelji donijeti odštetu i od države i od poslodavca.


Partner/ica i djeca će mjesečno dobivati 80 posto njegove plaće, sve dok pokojnik ne dođe u “godine predviđene za mirovinu”, nakon čega će dobivati i dio njegove mirovine, prenosi New York Post.