Profiteri

Uhićen dvojac koji je u “nehumanim uvjetima” prevozio ilegalne migrante iz Hrvatske u Sloveniju

Hina

Arhiva NL

Arhiva NL

U trenutu kad ih je našla policija ilegalni migranti iz Pakistana, Iraka, Irana i Somalije bili su u lošem zdravstvenom stanju i dehidrirani, zbog čega je jedan od njih upućen na pregled u bolnicu



Vozač kombija hrvatskih registarskih oznaka koji je prevozio ilegalne migrante i vozač osobnog automobila, također hrvatskih oznaka, koji mu je u tome pomagao, uhićeni su u petak u okolici Krškoga i određen im je pritvor a migranti su vraćeni u Hrvatsku, priopćila je u ponedjeljak slovenska policija.


Kako je objavila policijska uprava iz Novog Mesta, policajci su u petak oko 9 sati blizu Krškoga zaustavili vozača osobnog automobila (57), a onda i vozača kombija (46) koji je vozio iza njega, te ubrzo u obližnjoj šumi otkrili 34 strana državljana, ilegalna migranta.


Utvrđeno je da ih su prije toga iskrcani iz zaustavljenog kombija u kojemu su prevoženi u “nehumanim uvjetima”.




Vozaču kombija i njegovom pomoćniku u osobnom automobilu sudac istrage je odredio pritvor i zaplijenjena su im vozila.


Vozač kombija kazneno je prijavljen zbog zabranjenog prijelaza granice, a vozač osobnog automobila za to što mu je u tome pružao pomoć.


Za nezakonito dovođenje stranaca u Sloveniju predviđena je zakonom maksimalna kazna do 5 godina zatvora, a do osam godina i s novčanom kaznom ako su pri tome ugrozili život ili zdravlje ilegalnih putnika.


U trenutu kad ih je našla policija ilegalni migranti iz Pakistana, Iraka, Irana i Somalije bili su u lošem zdravstvenom stanju i dehidrirani, zbog čega je jedan od njih upućen na pregled u bolnicu.


Migranti otkriveni kod Krškog odmah su predani hrvatskoj policiji, a istog je dana uhvaćeno i 32 migranata na području policijskih postaja Metlika i Črnomelj, izvijestila je policijska uprava Novo Mesto.