Dominko Radić

Ubojica talijanskog turista na Krku žalio se Vrhovnom sudu tražeći obnovu postupka. Donesena konačna odluka

Fiore Vežnaver

Dominko Radić, Foto: M. GRACIN

Dominko Radić, Foto: M. GRACIN

Dominko Radić je u žalbi tražio da Vrhovni sud odgovori na pitanje »da li je Županijski sud u Rijeci donio pravilno zakonsko rješenje«



RIJEKA Definitivno se neće nanovo suditi Dominku Radiću (60) koji je zajedno s Brankom Musom (62) osuđen na 20 godina zatvora zbog mučkog ubojstva talijanskog turista Pierangela Cerane u njegovom kamperu na otoku Krku prije 12 godina.


Vrhovni sud je, naime, kao neosnovanu odbio njegovu žalbu na rješenje riječkog Županijskog suda iz prosinca prošle godine kojim je odbijen njegov zahtjev za obnovu kaznenog postupka u kojem je pravomoćno osuđen na dva desetljeća zatvora.


Dominko Radić je u žalbi tražio da Vrhovni sud odgovori na pitanje »da li je Županijski sud u Rijeci donio pravilno zakonsko rješenje«. Suci Vrhovnog suda u obrazloženju svoje odbijenice ukazuju da je u žalbi izostala Radićeva »konkretna argumentacija«, ali naglašavaju da njegovo pogoršeno zdravstveno stanje, iako je nova okolnost, nije od takvog značaja da bi, uz sve okolnosti koje su mu sudovi već cijenili pri odmjeravanju kazne, dovela do blaže osude.


Bolest i smrt u obitelji




Osim toga, bolest i smrt u njegovoj obitelji, na koje se Radić također poziva, nisu ničim dokumentirane, pa se ne mogu uvažiti kao novonastale okolnosti, podvlače suci Vrhovnog suda, podupirući stav riječkog suda da nisu ispunjene pretpostavke za obnovu kaznenog postupka.


Branka Musu i Dominka Radića riječki Županijski sud je u srpnju 2010. godine osudio na po 22 godine zatvora, ali je im je godinu kasnije Vrhovni sud smanjio kaznu za dvije godine mjeseci zatvora.


Pierangelo Cerana, umirovljeni menadžer »Whirlpoola«, ubijen je u 61. godini života. Dogodilo se to 5. svibnja 2007. godine, između 21 i 23 sata, u vrijeme dok je boravio u svom kamperu u autokampu »Konobe«, između Punta i Stare Baške. Rekonstrukcija zločina je pokazala da su Branko Musa i Dominko Radić došli do kampera i počeli lupati po vratima, pa ih pokušali nasilno otvoriti. Kada je Cerana otvorio vrata, Radić ga je drškom plinskog pištolja udario po glavi. Učinio je to zatim još najmanje dva puta. Nesretnika su zatim ugurali u kamper, pretražili ga i uzeli kreditnu karticu. No, trebao im je PIN…


Žrtvi su vezali ruke ljepljivom vrpcom i počeli ga snažno tući šakama i nogama. Osim toga, stezali su mu vrat, te ga oštricom noža ozlijedili po glavi. Talijanski turist zadobio je teške ozljede glave zbog kojih je ubrzo izgubio svijest. Napadači su ukradenu karticu iskoristili već iste noći: na bankomatu u Omišlju podignuli su 1.600 kuna, a na bankomatu u Ičićima 2.000 kuna. U međuvremenu je otkriveno da je Talijan teško premlaćen, prebačen je u bolnicu, ali je preminuo šest dana nakon napada.


Uhićen za dva mjeseca


Istodobno kada je otkriven zločin, pokrenuta je intenzivna potraga za razbojnicima. Policija je na mjestu događaja uspjela pronaći odlučujuće materijalne tragove, koji su omogućili brzo otkrivanje identiteta osumnjičenika. Brzo je i utvrđeno da su razbojnici za dolazak i odlazak na otok Krk koristili vozilo u vlasništvu Dominka Radića, »chevrolet kalos«, ZG registracije.


Branko Musa je uhićen dva mjeseca nakon napada, a Dominko Radić je izbjegavao ruku pravde još više od mjesec dana, kada je uhvaćen u Austriji. Nedugo nakon njegovog uhićenja donesen je nalog o izručenju, ali nije krenuo put Hrvatske gdje mu se trebalo suditi za ubojstvo, već najprije u nizozemski zatvor. Tamo je proveo gotovo dvije godine zatvora, odslužio kaznu za razbojništvo počinjeno u toj zemlji, prije no što je izručen Hrvatskoj.


Policija ih zaustavila dok nisu bili sumnjivi


Ispostavilo se i da je bešćutne razbojnike nedugo nakon mučkog napada, u rutinskoj kontroli zaustavila policija, dok se još nije ni znalo što se dogodilo. Dominko Radić je »napuhao« 0,01 promil, nije bilo razloga da ih policija dalje zadržava. Tako su pljačkaši otišli dalje za Omišalj, gdje su karticom Talijana prvi put podignuli novac s bankomata.