Rekonstrukcija

‘Ubit ću i tebe i tvoju obitelj’: Otkrivamo kako je lošinjski kamatar od žrtve “isisao” čak 800 tisuća kuna

Fiore Vežnaver

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Curri se tereti da je delikte počinio od sredine 2017. do početka 2019. godine, uplevši u svoju mrežu 22-godišnjeg poduzetnika čija je tvrtka tada bila u lošoj financijskoj situaciji. U početku mu je posudio 3.000 eura što je bio tek početak kalvarije kroz koju je prošao mladi Lošinjanin



Godinu i pol dana iznuđivao je novac od sugrađanina, mladog poduzetnika s Lošinja, isisavao novac i prijetnjama smrću i njemu i njegovoj obitelji, pa mu je tako direktor male tvrtke isplatio ukupno oko 800 tisuća kuna. Inkriminacija je to pod kojom je jučer u riječki zatvor smješten Bernard Curri (36) iz Malog Lošinja, osumnjičen za dva kaznena djela, iznudu i lihvarski ugovor.


Curri se tereti da je delikte počinio u razdoblju od sredine 2017. do početka 2019. godine, uplevši u svoju mrežu 22-godišnjeg poduzetnika tako što je u prvom koraku iskoristio, kako navode istražitelji, tadašnju lošu financijsku situaciju u poslovanju tvrtke mladog malološinjskog poduzetnika.


Prema dosadašnjoj rekonstrukciji događaja, pretočenoj u policijsku kaznenu prijavu, za direktora male tvrke prava je kalvarija počela nakon što mu je Curri ponudio novčanu pomoć, a on to prihvatio. Poduzetnik je tako od Currija posudio 3.000 eura. Nakon mjesec dana vratio mu je taj novac, no morao je platiti još 1.500 eura na ime kamata.




Kao izraz tobožnje uviđavnosti i dobre volje, Curri mu je nakon toga vratio 1.000 eura. No, nakon toga je došlo do situacije da je, po dosadašnjim sumnjama, Curri tražio od poduzetnika da mu vrati 6.000 eura. Navodni dug poduzetnika je zatim, po izračunu osumnjičenog lihvara, do travnja prošle godine narastao na čak 16 tisuća eura, uz zbrojene kamate.


Službena rekostrukcija slučaja, koja se temelji na iskazu žrtve, pokazala je da je nakon toga Curri zahtijevao isplatu sve većih svota novca, prisiljavajući ga na to manipulacijama i zastrašivanjem da će nauditi poduzetniku i njegovoj obitelji. Mladi direktor, prestrašen zbog prijetnji i pod dojmom saznanja da je Curri već bio u zatvoru, došao je čak do toga da je odlučio otići u banku i podignuti kredit kako bi iznuđivaču i lihvaru mogao platiti traženo, tvrde istražitelji, koji dodaju da se poslije toga opet dogodila situacija da je Curri opet pokazao uviđavnost i poduzetniku dao 2.000 eura, kako bi osigurao poslovanje njegove tvrtke.


Ali, osumnjičeni lihvar je uvjetovao da ga mora obavještavati o svim poslovima koje ugovara za tvrtku, kao i da mora sudjelovati u poslovanju firme. Mladi poduzetnik je pristao na uvjete iznuđivača, u strahu da ne realizira svoje izravne i neizravne prijetnje smrću koje je uputio njemu i članovima njegove obitelji.


Kupio čak i gliser


Poslije toga je nastala situacija da je iznuđivač na račun poduzetnika i njegove tvrtke zadovoljavao svoje osobne interese i potrebe, što su išle do toga da je Curri išao na večere, putovanja, podmirivao troškove autoservisa, pa čak i kupio gliser. Prema sadašnjim inkriminacijama, poduzetnik je pod salvom prijetnji iznuđivača da će ubiti njega i njegovu obitelj, ukoliko mu ne vrati navodni dug i prijavi ga policiji, maltretiran i pritisnut učestalim pozivima, od kraja prošle do početka ove godine isplatio iznuđivaču u tri navrata još i tri velika iznosa, u ukupnoj svoti od 415 tisuća kuna (tri tranše: od 170, 140 i 105 tisuća kuna).


Dosadašnja istraga precizira sumnje da mu je ukupno isplatio oko 800 tisuća kuna. Ali, kraja tome nije bilo: zastrašivanjem i prijetnjama iznuđivač je sve do uhićenja tražio i dalje da mu mladi direktor isplati još pola milijuna kuna. Financijska i psihička tortura za Lošinjanina je prestala tek nakon što je slučaj prijavio policiji.


*** Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Novog lista…