Istraga daje rezultate

UHIĆENI ZBOG BACANJA BOMBI NA POLICIJU: Policija smatra da u rukama napokon ima zadarske bombaše

Suzana Bandić

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Bore Mršić, voditelj Službe kriminalističke policije, kazao je kako je u vezi bombaških napada provedeno kriminalističko istraživanje nad 160 osoba , te da je 31 osoba poligrafski testirana, a u sklopu istrage obavljeno je i deset pretraga domova i drugih prostorija.



ZADAR – Nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja dvaju bombaških napada na PU zadarsku koja su se dogodila 5. prosinca prošle i 16. travnja ove godine jučer su uhićena trojica muškaraca u dobi od 56, 47 i 44 godine koje se sumnjiči da su te napade organizirali i izveli. Terete ih za kazneno djelo opće opasne radnje, ali i za nedozvoljeno držanje oružja.


U pretresu im je pronađeno nekoliko ručnih bombi, te razne municije za automatsko oružje kao i sporogoreći štapin. Kao motiv napada policija navodi mržnju prema policajcima te osvetu i pokušaj zastrašivanja onih koji su sudjelovali u kriminalističkom istraživanju zlouporabe opojne droge za što je u tijeku postupak protiv 56-godišnjeg N.G. na Općinskom sudu u Zadru. Upravo njega policija je označila kao naručitelja napada, a 47-godišnjeg S.G., također osuđivanog zbog preprodaje droge, kao izvršitelja, dok je 44-godišnji N.G., brat naručitelja, osumnjičen da je izradio eksplozivnu napravu koristeći ilegalno naoružanje koje je posjedovao.


Prva eksplozivna naprava bačena je u noćnim satima, na dan kada je održano sudsko ročište u postupku protiv 56-godišnjaka. Drugi napad uslijedio je u travnju, a načelnik PU zadarske, Anton Dražina, na izvanrednoj konferenciji za medije sazvanoj upravo kako bi izvjestili javnost o razrješenju ovih kaznenih djela, istaknuo je kako su policajci koji su radili na ovom slučaju došli do saznanja da je trojac planirao i treći napad i to najvjerojatnije za mjesec i pol jer se14. kolovoza 56-godišnjak ponovno trebao naći na optuženičkoj sudskoj klupi.




Bore Mršić, voditelj Službe kriminalističke policije, kazao je kako je u vezi bombaških napada provedeno kriminalističko istraživanje nad 160 osoba , te da je 31 osoba poligrafski testirana, a u sklopu istrage obavljeno je i deset pretraga domova i drugih prostorija.


– Kod prvog napada 47-godišnjaka se sumnjiči da po prethodno dogovorenom planu i na poticanje 56-godišnjaka u krug PU zadarske bacio improviziranu eksplozivnu napravu, ručnu bombu u koju je umetnuta detonatorska kapisla i sporogoreći štapin. U drugom tik do prostorija Odjela kriminaliteta droga ubacio je improviziranu eksplozivnu napravu, načinjenu od eksploziva TNT u koji je bila umetnuta detonatorska kapisla i sporogoreći štapin. U oba slučaja počinitelj je pješice došao do PU zadarske, aktivirao eksplozivnu napravu te se na isti način udaljio do svojeg stana u blizini, rekao je Mršić dodajući kako je kod obojice muškaraca pronađena znatna količina oružja i eksplozivnih sredstava istovjetna onima koji su korišteni u napadima, a dodao je i kako policija sumnjiči i 44-godišnjeg muškarca zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.


Sva trojica su uhićena i privedena pritvorskom nadzorniku, a danas, tokom poslijepodneva sva trojica će biti privedena na prvo ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo te potom na ročište kod suca istrage Županijskog suda u Zadru od kojeg se očekuje kako će svoj trojici odrediti istražni zatvor.