Naletjeli na policiju

UHIĆENI KRIJUMČARI Bratstvo i jedinstvo na balkanskoj ruti

Slavica Kleva

Krenuli u rizičan biznis pa ih priveli / Foto Sergej DRECHSLER

Krenuli u rizičan biznis pa ih priveli / Foto Sergej DRECHSLER

Crnogorac, Bosanac i dvije Srbijanke sumnjiče se za prijevoz migranata



RIJEKA Crnogorac, Bosanac i dvije Srbijanke uz pomoć jednog Hrvata upustili su se u avanturu ilegalnog prebacivanja migranata ali ih je svo petero uhitila granična policija, nadomak državne granice, u Žejanama. U nedjelju su prepraćeni dežurnom sucu istrage Županijskog suda Vladi Bosneru. U istražnom zatvoru ostaje Milisav Radošević (22) iz Podgorice, Obrad Vujović, državljanin BiH s prebivalištem u Podgorici, Tamara Perić (33) iz Subotice i Katherine Perić (27) iz Subotice. Hrvatski državljanin Marko K. iz Zagreba pušten je da se u daljnjem tijeku istrage brani sa slobode. Do sada nije osuđivan. Zbog opasnosti od bijega i činjenice da je riječ o stranim državljanima sudac im je odredio istražni zatvor i izrekao jamstvo u visini 30 tisuća za prvo i drugo osumnjičenog, dok je ženama jamstvo upola manje, 15 tisuća kuna.


Petorka se sumnjiči da je u petak zajedno i dogovorno isplanirala ukrcaj i prijevoz ilegalnih migranata. Prvo i drugo osumnjičeni priznaju da ih je angažirala žena imena »Milka« da za obećanu nepripadnu imovinsku korist od za sada utvrđenih 500 eura krenu u rizičan biznis. Trećeosumnjičeni hrvatski državljanin priznao je da je da mu je čovjek imena Ahmed obećao 2.300 eura, a Subotičanke se nisu izjašnjavale o visini zarade, a poriču i da su znale o čemu je riječ.


Modus operandi gotovo identičan svim do sada uhićenim i procesuiranin osobama za učin istovrsnog kaznenog djela. Na nečovječan i ponižavajući način u prtljažnom prostoru kombi vozila prevozili su neutvrđen broj migranata, deset najmanje. Pokupili su migrante na odmorištu Lički Osik pa pravac do Žejana. Prvoosumnjičeni Radošević upravljao je kombijem dok su se Vujović i Tamara Perić, zaduženi za dojavu o policijskim punktovima vozili u osobnom automobilu. Hrvat se pak nalazio u osobnom automobilu Mini Cooper s Katherine Perić. No, kad ih je zaustavila policija, iz kombija je izašlo više osoba koje su odmakle u šumske predjele, a policija i dalje traga za njima.