Požar u Istri

U vatrenoj stihiji na području Mednjana izgorjelo 30 hektara šume i niskog raslinja

Selvina Benić / Glas Istre

Snimio Manuel ANGELINI

Snimio Manuel ANGELINI

Srećom, ozlijeđenih i materijalne štete na objektima nije bilo. Na teren je po dojavi izašlo desetak vatrogasnih vozila i tridesetak vatrogasaca pripadnika Javne vatrogasne postaje Pula te DVD-a Pule, Vodnjana, Fažane i Peroja. Nakon dva sata gašenja požar je dobrim dijelom bio lokaliziran, no širio se prema Krnjaloži...



Najmanje trideset hektara trave i niskog raslinja izgorjelo je u vatrenoj stihiji koja je u četvrtak u 16.50 sati buknula na području Mednjana, u blizini kuća i tik uz cestu koja od Mednjana vodi prema Gajani.


Srećom, ozlijeđenih i materijalne štete na objektima nije bilo. Na teren je po dojavi izašlo desetak vatrogasnih vozila i tridesetak vatrogasaca pripadnika Javne vatrogasne postaje Pula te DVD-a Pule, Vodnjana, Fažane i Peroja. Nakon dva sata gašenja požar je dobrim dijelom bio lokaliziran, no širio se prema Krnjaloži.


Plan vatrogasaca bio je ondje zaustaviti stihiju na uskom poljskom putu. Upravo ondje došli smo zajedno s DVD-om da bi se našli u žiži akcije gašenja požara, a svega trenutak dalje bježali spašavajući se od stihije koja je naprosto progutala spomenuti poljski put, dok su djelatnici DVD-a razočarano negodovali što nisu uspjeli spriječiti širenje.




Bilo je to u 19.05 sati, u trenutku kada nam je svima iznad glava preletio kanader  i ne gubeći vrijeme započeo s gašenjem, odlazeći po vodu i vraćajući se u razmacima od nekoliko minuta, da bi pola sata kasnije požar bio lokaliziran.


– Potreba za kanaderom postojala je zbog otežane prohodnosti terena i vjetra, ali i iz sigurnosnih razloga budući da je postojala mogućnost da požar zahvati objekt skriven u raslinju, kazao nam je zapovjednik JVP Pula Korado Karlović.


Policijski djelatnici za vrijeme preleta kanadera zatvorili su cestu od skretanja sa županijske ceste Vodnjan – Bale prema Mednjanu što je uznemirilo okupljene. Naime moglo se čuti da pojedinci u razgovoru s policajcima strahuju za svoje kuće i vikendice. Let kanadera zainteresirao je pak turiste koji su zastajali ne bi li snimili koju fotografiju. Požar je lokaliziran u večernjim satima, a tijekom noći ondje ostaju vatrogasne dežurne službe. (Krešimir TADIJIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Također u četvrtak u 16.49 sati, Javnoj vatrogasnoj postrojbi Pula dojavljen je o požar barake na adresi Galižanski odvojak 3. Vatrogasci su izašli na teren s tri vozila, te krenuli s gašenjem dvije spojene barake, svake površine 15 četvornih metara koje je zahvatila vatrena buktinja.