Kobna vožnja motociklom

U prometnoj život izgubio Denis Parać kojega je policija tražila zbog napada na zadarskog odvjetnika

P. N.

PU zadarska

PU zadarska

Kako doznaje Zadarski list u policiji, Parać je rano ujutro u subotu vozio motocikl zadarskih registracijskuih oznaka, a do prometne nesreće došlo je kad vozač usljed neprilagoođene brzine izgubio nadzor nad motociklom i izletio izvan kolnika na asfaltnu površine te je uslijed zadobivenih ozljeda na mjestu poginuo



U prometnoj nesreći koja se dogodila jutros nešto prije 6 sati u Ulici Hrvatskog sabora u Zadru, smrtno je stradao Denis Parać (41), Zadranin kojega je policija tražila zbog sumnje u napad na zadarskog odvjetnika Augusta Sudinju prošle godine, javlja portal Zadarskog lista.


Kako doznaje Zadarski list u policiji, Parać je rano ujutro u subotu vozio motocikl zadarskih registracijskuih oznaka, a do prometne nesreće došlo je kad vozač usljed neprilagoođene brzine izgubio nadzor nad motociklom i izletio izvan kolnika na asfaltnu površine te je uslijed zadobivenih ozljeda na mjestu poginuo.


Policija je od jeseni prošle godine tragala za Denisom Paraćem kojega se dovodilo u vezu s počinjenjem kaznenih djela s elementima nasilja, neovlaštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.




Parać se sumnjičio i za napad na zadarskog odvjetnika Augustina Sudinju u siječnju 2018. godine. Radilo se o osobi koja je mogla biti naoružana i sklona uporabi vatrenog oružja, tvrdili su u zadarskoj policiji koja je tada pretražujući Paraćevu obiteljsku kuću, stan i poslovni prostor u Zadru navodno pronašla i materijalne dokaze koji ga terete za napad, te ostala kaznena djela.


Parać je bio označen kao izvršitelj napada na zadarskog odvjetnika, a tko je bio naručitelj još nije poznato. Parać je navodno policiji koja je došla u pretres tada pobjegao na skuteru kojeg je u bijegu uzeo od dvojice mladića od kada mu se gubio svaki trag.


Napad na odvjetnika Sudinju odigrao se 21. siječnja kada mu je u dvorištu kuće u Sukošanu aktivirana nepoznata eksplozivna naprava, te pucnjevima prorešetan automobil Volvo. Odvjetnik Sudinja za to je vrijeme bio u kući sa suprugom. Na automobilu i fasadi kuće pričinjena je veća materijalna šteta, a nitko nije ozlijeđen.


– Netko mi je poslao “podsjetnik” na sebe, a ja ne znam tko. Ne bi pretpostavljao o kome bi se moglo raditi, pogotovo to ne bih naglas i javno, temeljem nedovoljnih podataka. Uglavnom “podsjetnik” je bio dosta ozbiljan – rekao je tada Sudinja koji je vodio postupak protiv ljudi bliskih Paraću.


Parać je inače javnosti poznat po “pljački stoljeća” dostavnog vozila nekadašnje Dalmatinske banke 2000. godine u kojem su bila tri djelatnika i 2,5 milijuna kuna koji nikada nisu pronađeni. Za to je osuđen na devet godina zatvora.


U rano jutro 24. svibnja Parać i još dvije osobe s navučenim kapama preko glave i rukavicama na rukama, s ukradenim osobnim vozilom pripriječili su prolaz dostavnom vozilu.


Prisilili su dostavljače novca da iziđu koristeći pritom automatske puške nalik na puške tipa „UZI“, te su im naredili da legnu na cestu, cijelo vrijeme držeći puške uperene prema njima. Potom su ušli u dostavno vozilo „Dalmatinske banke“ u kojem se nalazio sedam vreća s novcem, te se uputili prema zadarskim Arbanasima gdje su potom u ukradenom u gliseru otplovili do Bibinja, te potom ukrcali novac u automobil i pobjegli.


Poslije se doznalo da je Parać kao trećeoptuženi u priči najvećim dijelom funkcionirao kao veza s četvrtooptuženim zadarskim policajcem koji ga je cijelo vrijeme izvješćivao o aktivnostima policije.


Prije četiri godine Parać je pao i u ruke srpske policije zbog sumnje na iznudu 70 tisuća eura od američkog državljanina. Parać i 40-godišnji hrvatski državljanin teretili su se da su Amerikanca, za kojeg su znali da je prethodno prodao jahtu grčkom kupcu za 183 tisuće eura dočekali ispred njegovog stana u Beogradu pa uz uz upotrebu sile i pretnje, zahtijevali da im preda novac. Nakon toga su ga, prema optužnici, više puta zvali telefonom tražeći da im taj novac isplati.


Amerikanac im je potom javio da je spremio dio novca, 30 tisuća dolara, te da ih čeka na terasi restorana. Tamo ih je, međutim, dočekala policija prilikom primopredaje novca koji je bio označen. Iako su u prvom postupku osuđeni na četiri, odnosno tri godine zatvora, pretprošle je godine, međutim sud u Beogradu zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka ukinuo tu presudu i odredio novo suđenje.