Skandal u vojsci

Švercera oružjem u vojnom helikopteru HRZ-a švercao i bivši dogradonačelnik Zadra

Portal Novilist.hr

Foto arhiva NL, Zadarski list

Foto arhiva NL, Zadarski list



U aferi “Municija”, kojoj su vojni piloti uz pomoć civila, švercali oružje iz vojne baze u Zemuniku, policija je prijavila ukupno šest osoba.


Među njima su, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, tri vojna pilota Ivan Krizman, Zdenko Košutić i Domagoj Nekić, a od civilnih sudionika prijavljeni su Mišel Pavlović, vlasnik Auto salona BMW iz Bibinja, blizak pokojnom Denisu Paraću, Ivica Vlakić, bivši dogradonačelnik grada Zadra i Mladen Bencun iz Zadra.


Pavlović je 8. studenog priveden sucu istrage, a nakon ispitivanja je pušten da se brani sa slobode.




Policija je prilikom privođenja Pavlovića podnijela kaznenu prijavu protiv četvorice osumnjičenih među kojima su bila i dva vojna pilota, a kasnije je nastavkom istrage vojne policije i zadarskih kriminalista istraga proširena na još dvojicu osumnjičenika.


Pavlović je bio u helikopteru kao prerušeni pilot. Podsjetimo, ranije je javljeno kako se trojica pilota HRZ-a nalaze pod istragom civilne i vojne policije, jer su prije dva mjeseca – u vrijeme svojih, već planiranih vojnih zadaća – avionom prevezli 36-godišnjaka kojeg se dovodi u vezu s ilegalnom trgovinom oružjem. Ilegalnog “putnika”, štoviše, prerušili su u – pilota.


Ministar obrane Damir Krstičević danas je komentirao ovaj slučaj.


– Ispričavam se u ime cijele Hrvatske vojske. To nisu vrijednosti pobjedničke Hrvatske vojske. Hrvatski vojnik puno je puta dokazao svoje vrijednosti i sposobnosti. Nažalost, imamo i pojedinaca. Svaki ovaj prekršaj ima ime i prezime.


Nulta je stopa tolerancije na ovakvo nevojničko ponašanje. Trebamo se svi zajedno obračunati s ovakvim ljudima i ovakvim pojavama. Što se mene tiče, podrška Hrvatskoj vojsci da kroz liniju zapovijedanja ovaj slučaj riješi – prenosi N1 Krstičevićevu izjavu.


On je osnovao Povjerenstvo koje će mu do 2. prosinca dati analizu kompletne situacije i predložiti mjere “s ciljem da se obračunamo s ovakvim pojavama”.


– Ovo nije Hrvatska vojska, ovo su izolirani slučajevi. Ovo nije Hrvatska vojska, ovo su ljudi koji su napravi nešto što se ne smije raditi. Hrvatska vojska će pobijediti situaciju i ovakve ljude ćemo istjerati iz sustava”, rekao je Krstičević.


Brigadni general Mikić kaže da nije razgovarao s osumnjičenim pilotima. Svi od reda instruktori su letenja i školuju mlađe naraštaje.


”Ovo je izolirani slučaj. To se u Hrvatskoj vojsci i Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu do sada nije dogodilo”, ističe Mikić.


Na ovaj članak reagirao je odvjetnik Ivan Skoblar u ime svog klijenta, bojnika Ivana Krizmana. 


Njegovo reagiranje prenosimo u cijelosti, a dostupno je i OVDJE.


“Na portalu „novilist.hr” je dana 21. studenog 2019. godine objavljen članak pod naslovom „Švercera oružjem u vojnom helikopteru HRZ-a švercao i bivši dogradonačelnik Zadra”. (http://www.novilist.hr/Vijesti/Crna-kronika/Svercera-oruzjem-u-vojnom-helikopteru-HRZ-a-svercao-i-bivsi-dogradonacelnik-Zadra?meta_refresh=true)


U citiranom članku navedeno je sljedeće: „Pavlović je bio u helikopteru kao prerušeni pilot. Podsjetimo, ranije je javljeno kako se trojica pilota HRZ-a nalaze pod istragom civilne i vojne policije, jer su prije dva mjeseca – u vrijeme svojih, već planiranih vojnih zadaća – avionom prevezli 36-godišnjaka kojeg se dovodi u vezu s ilegalnom trgovinom oružjem. Ilegalnog ”putnika”, štoviše, prerušili su u – pilota. ”, a u tom kontekstu je kao jedan od pilota naveden Ivan Krizman.


Međutim, radi se o neistinitim, nevjerodostojnim i netočnim informacijama. Naime, Ivan Krizman nikad nikoga nije prevozio u helikopteru budući da isti to po prirodi stvari nije niti mogao učiniti jer je Ivan Krizman pilot za avion tipa ZLIN 242, odnosno, drugim riječima, Ivan Krizman nije ni u kakvoj vezi s upravljanjem helikopterima u vojnoj bazi Zemunik, niti je ikad bio u helikopteru s osobama koje se spominju u predmetnom članku. Isto tako, Ivan Krizman nije nikad bio pod istragom civilne i vojne policije zbog sumnje da je helikopterom HV-a prevozio Pavlovića.


Slijedom navedenog zahtijeva se sukladno odredbama čl. 40. i 41. Zakona o medijima, objava ispravka objavljene informacije i to bez promjene ovog teksta, na istom ili makar istovrijednom mjestu, na način da se iz naslova ispravka vidi kako se radi o ispravku objavljene informacije iz predmetnog članka obzirom da su navodi i insinuacije iz predmetnog članka netočni te izneseni u cilju narušavanja digniteta i ugleda bojnika Ivana Krizmana.”