Avioni

Suđenje Lošinjaninu zbog prijetnji Plenkoviću: “Rekao je da će nas sve ubiti i zgromiti”

Slavica Kleva

Ilustracija S. Drechsler

Ilustracija S. Drechsler

Tajnica premijera Plenkovića Đurđica Pavličević posvjedočila je kako je u telefonskom razgovoru Ivan Jelić (22) zamjerio Vladi i premijeru da imaju novac za skupe avione, a nemaju za liječenje bolesne djece te da će i on uzeti avion i strmoglavit ga na Vladu



RIJEKA Osobna sam tajnica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Tog prijepodneva telefonski poziv s jednog od dostupnih službenih i prema javnosti otvorenih telefona, preusmjeren je na službeni telefon u ured predsjednika Vlade.


On se predstavio, rekao je da se zove Ivan Jelić, izrekao je prijetnje, ja sam mu rekla da ću ga prijaviti i spustila sam slušalicu. No, molim vas da se pozovete na zapisnik, ono što sam rekla odmah nakon događaja, jer sam točno navela što je optuženi rekao. Ipak je prošlo devet mjeseci, kazala je svjedokinja Đurđica Pavličević pozvana da se očituje o okolnostima zaprimljene telefonske prijetnje u prvom redu upućene premijeru Plenkoviću, a posredno i njoj osobno.


– Možete li se sjetiti osnovnih odrednica prijetnji koje je izrekao optuženi Ivan Jelić upitala je sutkinja Vera Holjević Marincel svjedokinju.




– Onako kako sam navela i u zapisniku, »da će uzeti i on avion i da će ga srušiti na Vladu i premijera i mene. U to vrijeme je zapravo bila aktualna tema kupovine aviona. No, moram podsjetiti da to nije prvi upućeni poziv koji sam primila od ovdje prisutnog optuženog. On se par mjeseci ranije predstavio kao Ivan Todorić, kasnije sam provjerila, riječ je o istom čovjeku, rekla je svjedokinja.


Izblijedilo sjećanje


– Da li se vi osobno smatrate oštećenom?, upitala je tužiteljica Suzana Gracin svjedokinju.


– Ne osjećam se ugroženo, možda u tom trenutku nelagodno ali se ne osjećam kao osoba kojoj se prijetilo, ja sam bila medij. To mi je posao. Pitate me koliko je to trajalo? Pa odmah nakon što sam spustila slušalicu obavijestila sam premijera o netom izrečenim prijetnjama putem telefona, a on je rekao da o tomu obavijestim nadležne službe što sam i učinila. Došla je policija i uzela moju izjavu, odnosno zapisali što je ovdje optuženi točno rekao.



Temeljem  broja mobitela brzo je lociran  pozivatelj, Jeliću je oduzet sporni mobitel, tužiteljica traži osam mjeseci zatvora za 22-godišnjeg optuženika. No, kada je u travnju prošle godine Jelić uhićen i ispitan na tužilaštvu, sudac istrage nije odredio osumnjičenom zatvor (nema do sada kaznenih prijava niti presuda) već je odredio mjere opreza.


Tako Jelić ima zabranu napuštanja boravišta, otoka Lošinja i Cresa, tri puta tjedno javlja se policiji, a zabranjeno mu je bilo kakvo, direktno ili indirektno kontaktiranje i uznemiravanje osoba koje se u ovom slučaju smatraju oštećenima.



Razgovor nije dugo trajao, koliko je dovoljno da se izreknu prijetnje, minutu, dvije. Ton je bio ljutit i bijesan, ali samouvjeren i vrlo staložen, opisala je Plenkovićeva tajnica.


Na inzistiranje Jelićeve odvjetnice Maje Vukelić da se ipak i sada nakon devet mjeseci u sudnici pokuša prisjetiti izrečenih prijetnji, svjedokinja se opet pozvala na zapisnik ali i udovoljila obrani.


– Uglavnom je rekao da će avionom srušiti vladu, da će pronaći i premijera i mene, odgovorila je svjedokinja.


– Vlada ima novaca za kupnju aviona, a nema za bolesnu djecu. I ja ću kupiti avion, pronaći ću Plenkovića i ubiti ga. Tajnica ga je pokušala smiriti kazavši mu da to nije način i upitala ga da li je svjestan svega što čini,a on joj je odgovorio da je svjestan i da se može mirno pogledati u ogledalu, kazala je tajnica što je ušlo u zapisnik nakon događaja. Rekao je i da će nas sve ubiti i zgromiti. Ja sam mu tada rekla da ću razgovor prijaviti i spustila sam, kazala je, slušalicu.


Privatno ili službeno?


O prijedlogu da se na sljedećoj raspravi sasluša Jelićeva majka koja je bila prisutna u trenucima kada je njezin sin zvao Ured premijera, sutkinja Holjević Marincel odlučit će naknadno.Optužnicom se Malološinjanin Ivan Jelić tereti za kazneno djelo ozbiljne prijetnje smrću upućene službenim osobama u obavljanju javne ovlasti.

On je 4. travnja prošle godine oko 9.30 sati sa svog mobilnog telefona nazvao javno dostupni telefon Vlade RH i zatražio da ga spoje s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem. Javila se osobna tajnica Đurđica Pavličević koja ga je upitala treba li premijera privatno ili službeno i tko ga zapravo treba.


On je rekao da ga treba Ivan Jelić govoreći joj da »Vlada RH ima novac za kupnju aviona ali nema novac za bolesnu djecu, da će on isto kupiti avion i potom raznijeti i srušiti Vladu, premijera i nju, da će naći premijera Plenkovića, zgromiti ga i ubiti ga, da je svjestan svega i da dobro zna što govori, nastavljajući da će doći do nje i premijera, pokazati gdje je premijeru mjesto, sve ih ubiti iz razloga što nemaju novac za bolesnu djecu, a imaju za skupe avione.«