Odgođen sudski epilog

Sud vratio na doradu optužnicu oko isplata šteta Croatia osiguranja za Pavičićevu jahtu

Fiore Vežnaver

Foto Sandro Rubinić, Marko Gracin

Foto Sandro Rubinić, Marko Gracin

Od početka tvrdimo da je optužnica neutemeljena, da nije pričinjena šteta, rekao je odvjetnik Josipa Glavana (60), optuženog uz Ivana Vanju Frančiškovića (71), Mirka Pavičića (71) i još troje iz Croatia osiguranja



RIJEKA Optužno vijeće pulskog Županijskog suda vratilo je natrag na ispravak i doradu optužnicu riječkog Županijskog državnog odvjetništva koja šestero okrivljenih tereti da su upleteni u makinacije kojima je tvrtka Croatia osiguranje oštećena za oko 1,7 milijuna kuna neutemeljenim isplatama i namirenjima šteta nastalim na trima plovilima, među kojima je i jahta firme Amec u ondašnjem vlasništvu poznatog riječkog poduzetnika Mirka Pavičića. Optužnica je vraćena, osim »ispravka i usklađenja činjeničnog opisa 1. i 2. točke optužnice s priloženim dokazima«, i radi saslušanja svjedoka, zaposlenika Croatia osiguranja. Tužiteljstvu je dan rok od tri mjeseca za podizanje nove, izmijenjene optužnice.


Nasukana jahta


– Otpočetka tvrdimo da je optužnica neutemeljena. Tvrdimo da nije pričinjena šteta, pogotovo ne svota koja se navodi u optužnici, a posebno ne ona vezana za jahtu »Pičuljan«. Croatia osiguranje u ovom slučaju nije postavila imovinsko-pravni zahtjev, što je vrlo indikativno. Obrana je tražila da se provede vještačenje, prije svega strojarsko, kako bi se provjerili navodi optužbe za koje smatramo da ne stoje, izjavio je za Novi list odvjetnik Berislav Pavišić, branitelj petooptuženog Josipa Glavana (60) iz Kostrene.



U drugoj točki optužnice inkriminiran je slučaj u kojem se za 37,7 tisuća kuna okoristio sada već pokojni vlasnik plovila koje je oštećeno u lučici u marini hotela Admiral za orkanskog juga u prosincu 2008. godine. U trećoj točki optužnog akta inkriminirana je isplata štete za popravak kvara na motoru jedrilice »Elan 11«, koju je vlasnica ne mnogo prije havarije kupila od supruge Ivana Frančiškovića, tadašnjeg šefa riječke Filijale Croatia osiguranja.




Polica osiguranja plovila bila je sastavni dio police obiteljskog paketa osiguranja Frančiškovića, ali osiguranjem nije bila pokrivena i šteta usljed kvara na motoru. No, šteta je na kraju priznata, a isplata izvršena preko tekućeg računa Ivana Frančiškovića. Vlasnica jedrilice se tako okoristila za oko 26 tisuća kuća, na štetu Croatia osiguranja, tvrdi se u optužnici.



Osim Glavana, u inkriminirano vrijeme procjenitelja u riječkoj filijali Croatia osiguranja, na listi optuženih nalaze se Zoran Zaninović (66) iz Zagreba, ondašnji direktor Sektora za osiguranje prijevoza i kredita u Generalnoj direkciji Croatia osiguranja, Ivan Vanja Frančišković (71) iz Rijeke, tadašnji direktor riječke Filijale CO-a, Vesna Humljak (60) iz Rijeke, ondašnja direktorica Službe za osiguranje prijevoza i kredita Filijale Rijeka, Ivica Barkiđija (65) iz Viškova, likvidator šteta u riječkoj Filijali CO-a, te sam Mirko Pavičić (71) iz Rijeke, uspješan poslovni čovjek iz Rijeke.


Šestero se tereti za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, odnosno poticanje i pomaganje u tim deliktima.


Prva točka optužnice bavi se događanjima nakon nasukavanja jahte »Pičuljan eleven« tvrtke Amec, u tadašnjem vlasništvu Mirka Pavičića, na obali otoka Ista u svibnju 2008. godine. Jahtom je u vrijeme nezgode upravljao član Pavičićeve obitelji. Tužiteljstvo tvrdi da je Mirko Pavičić, koristeći svoje poznanstvo s Ivanom Frančiškovićem i Vesnom Humljak, zatražio od njih da se nastala šteta uzme u pokriće po polici kojom je jahta bila osigurana, premda za to nije bilo osnova. Frančišković i Humljak su, tvrdi tužiteljstvo, prihvatili Pavičićev zahtjev, pa to dalje dogovorili sa Zaninovićem u Generalnoj direkciji. U Filijali Rijeka otvoren je štetovni spis koji je dodijeljen u rad Ivici Barkiđiji, likvidatoru šteta.


Likvidacija štete


On je za procjenitelja štete angažirao Josipa Glavana, unatoč činjenici da je osigurana svota prema polici veća od 250 dolara, u kojim slučajevima se angažira vanjski procjenitelj, ukazuje tužiteljstvo. Glavan je napravio izvještaj o očevidu i procjenu štete u kojem, protivno pravilniku, nije naveo uzroke štete, naglašava se u optužnici u kojoj se dodaje da je u naknadnom izvještaju, nakon očevida obavljenog u kolovozu, izmijenjen raniji izvještaj, te je priznat potpuni gubitak dvaju brodskih motora, mada to nije odgovaralo istini, tvrdi optužba.


Barkiđija se optužuje i da je, protivno pravilniku o obradi šteta, priznao naknadni prijedlog procjenitelja za nabavku i ugradnju novih pogonskih motora. Nakon likvidacije prijavljene štete, tvrtki Amec je isplaćeno oko 1,23 milijuna kuna. Naknadno je Amec motore, koji su izvađeni iz havarirane jahte, prodala firmi Pičuljan iz Raba za oko 423 tisuće kuna. Tužiteljstvo tvrdi da se tako Amec nelegalno okoristio za oko 1,65 milijuna kuna, na štetu Croatia osiguranja.