Ponovo obolio

Sud potvrdio i odgodio suđenje: Dva puta se u Via Romi zarazio odvratnom bolešću

Fiore Vežnaver

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Istina je, moj branjenik je stavljen u karantenu nakon što mu je potvrđena šuga, i to po drugi put, koliko je meni poznato, kaže odvjetnik oboljelog Riječanina



RIJEKA Pritvorenik riječkog zatvora zaista ima šugu. Razlog je to zbog kojeg je otkazan do kraja tjedna nastavak suđenja ovom oboljelom optuženiku, 43-godišnjem Riječaninu, i 14 suokrivljenika optuženima da su bili dio istarsko-riječke narkohobotnice (među okrivljenima su i četvorica koji su u vrijeme inkriminacija radili kao pulski policajci).


Rasprava u riječkom Županijskom sudu u ponedjeljak je bila prekinuta nakon što je na svoje tegobe, neugodan svrbež, ukazao 43-godišnji optuženik, pa je odlučeno da se zastane s raspravom i on podvrgne liječničkom pregledu, kako bi se utvrdilo da li zaista ima tu zaraznu kožnu bolest koju uzrokuje grinja. Dijagnoza je da ima šugu, pa je to imalo za posljedicu da je nakon povratka u zatvor stavljen u karantenu, izoliran je u posebnoj prostoriji u riječkom zatvoru.


Već drugi put obolio


Izvori bliski sudskim navode kako se ispostavilo da je ovom Riječaninu, kojem je potvrđena šuga, ovo drugi put da mu je dijagnosticirana ta bolest u relativno kratko vrijeme. I lani u kolovozu se kod njega pojavila šuga, ali je izliječen.




Šuga u riječkom zatvoru mogla bi postati problem za pravosudne policajce, koji su u svakodnevnom kontaktu s pritvorenicima, no vjerujemo da je nakon pojave svraba podignuta razina predostrožnosti iznad dosadašnjih mjera. Koliko se može saznati, nakon pojave šuge u riječkom zatvoru nedavno je promijenjena posteljina, jastuci i madraci, kako bi se suzbio svrab.


– Istina je, moj branjenik je stavljen u karantenu nakon što mu je potvrđena šuga, i to po drugi put, koliko je meni poznato, izjavio nam je jučer odvjetnik oboljelog Riječanina, koji objašnjava da se 43-godišnjak nalazi u pritvoru zapravo zbog drugog slučaja.


Odvjetnik ukazuje i na inače rizičnu okolnost da se riječki zatvor napunio pritvorenicima, osumnjičenim za krijumčarenje migranata, koji su stigli izdaleka u Rijeku, vozeći ilegalce u uvjetima što su sami po sebi zdravstveno rizični.


Zatvor surađuje sa zdravstvom


Na naš upit o problemu šuge u riječkom zatvoru, iz Ministarstva pravosuđa nije stigao konkretan odgovor. Ministarstvo navodi da »kaznena tijela redovno surađuju sa zdravstvenim ustanovama izvan zatvorskog sustava«. Obavlja se »redovno i po potrebi detaljna deratizacija i dezinfekcija prostora.«


Naglašava se da »Zatvor u Rijeci, kao i sva kaznena tijela u Upravi za zatvorski sustav i probaciju, kontinuirano poduzimaju sve propisane radnje i mjere kako bi se spriječilo širenje zaraznih bolesti.


*Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista