Afera Remorker

Sud odbio prijedlog obrane o izuzeću dokaza; Vidošević: Dokazi obrane su zastrašujući, oni će mijenjati društvenu klimu u Hrvatskoj

Hina

Snimio Nenad REBERŠAK

Snimio Nenad REBERŠAK

Vidošević je nakon objave odluke Vijeća rekao kako nema odluke, pa ni njegova komentara, dok je njegov odvjetnik najavio žalbu



ZAGREB Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je prijedloge obrane da se u postupku protiv bivšeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadana Vidoševića izuzmu kao nezakoniti iskazi suoptuženika koji su priznali nedjelo.


Obrane su najavile žalbu, pa će nakon što Vrhovni sud o tome donese odluku Optužno vijeće na novom ročištu odlučivati o osnovanosti optužnice kojom se Vidoševića tereti da je godinama potkradao Komoru, koju je s još osam osoba navodno oštetio za najmanje 36 milijuna kuna.


 Vidošević je nakon objave odluke Vijeća rekao kako nema odluke, pa ni njegova komentara, dok je njegov odvjetnik najavio žalbu. Upitan kakve to obrana ima neoborive dokaze protiv optužnice, Vidošević je odgovorio da su oni zastrašujući, jer će s s vremenom mijenjati društvenu klimu u Hrvatskoj. Dan kasnije rekao je kako očekuje da se optužnica odbaci u cijelosti.




 Nakon što je strankama u postupku sudska odluka objavljena iza zatvorernih vrata, zamjenica ravnatelja Uskoka Petra Parlov rekla je novinarima da je Vijeće odbilo prijedloge obrane za izdvajanjem zapisnika o ispitivanju okrivljenika.


 Davorin Budin, odvjetnik Zdenke Peternel, kazao je da je u odnosu na njegovu branjenicu prihvaćen prijedlog da se ukine prevremena mjera zabrane rapolaganja imovinom.


 U srijedu, prvog dana sjednice Optužnog vijeća, sve su optužbe priznala dvojica ključnih aktera afere Remorker – Igor Premilovac i Davor Komerički te još dvije Vidoševićeve suoptuženice.


 Nakon izbijanja afere Remorker sredinom listopada 2013. godine, u kojoj je prva uhićena njegova najbliža suradnica i šefica kabineta Zdenka Peternel, Vidošević je kazao da je neugodno iznenađen tim slučajem, a na pitanje je li moguće da ništa nije znao, kazao da je sve moguće pa i da »muž zadnji dozna«.


 Kada je 12. travnja 2014., pet mjeseci nakon uhićenja, u akciji Remorker pušten iz istražnog zatvora, Vidošević je kazao kako je uvjeren da će moći dokazati porijeklo svoje imovine.


 Akcija Remorker pokrenuta je nakon što je Premilovac priznao da je preko njegove češke tvrtke Remorker, u dogovoru s Peternel i Komeričkim, fiktivnim ugovorima izvlačio novac iz HGK i potom ga u gotovini ‘opranog’ vraćao u Hrvatsku.