Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 3
Sutra: 12° 12° 3
29. siječnja 2020.
Neujednačena praksa

Stručnjaci o presudi Veri Begić: 'Pravosuđe je rak-rana'

Foto: Pixsell, Glas Istre
Foto: Pixsell, Glas Istre
Autor:
Objavljeno: 24. listopad 2019. u 7:54 2019-10-24T07:54:00+02:00

Ja sam predložio da naš Sabor izglasa moratorij od tri godine za rad pravosuđa i da ga prepustimo pravosudnom aparatu EU, kaže Željko Marušić

- Nepravomoćna presuda u Puli predstavlja minimalnu kaznu, neku donju granicu prihvatljivosti. Skoro da sam i zadovoljan s obzirom što se događa u pravosuđu, od toga da neka suđenja za smrt u prometu nisu ni započela a predsjednik najvećeg suda u zemlji sudac Ivan Turudić divlja cestom i nekažnjeno bježi policiji.

Za potonje niti predsjednica države nije reagirala. I ona je zaspala - komentirao je  presudu Veri Begić angažirani stručnjak s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu Željko Marušić podsjećajući i na ranije apele prema pravosuđu, napose i predsjednici države i premijeru zbog nedavnog otkrića auto-incidenta visokog pravosudnog dužnosnika:

- Imamo na djelu diverziju iznutra. Slikovito rečeno, u ovoj tuzi od pravosuđa po visini kazne koju je sud jučer odredio u slučaju Begić zaslužio je "dvojku".

Vjerujem da bi to bila i ocjena građana. Problem je što sam već više puta govorio u javnosti jest neujednačenost pravosudne prakse.

Spomenimo samo primjer pjevača Tonyja Cetinskog vozača koji je oslobođen zbog izazivanja smrti iz nehaja.

Pravosuđe je primarni tumor, rak-rana s metastazama po svim segmentima društva.

Ako pravosudni sustav ne funkcionira neće biti ni inozemnih ulaganja. Ja sam predložio da naš Sabor izglasa moratorij od tri godine za rad pravosuđa i da ga prepustimo pravosudnom aparatu EU.

Mislim ozbiljno jer de facto imate dualizam u procesuiranju i izricanju kazni. Hrvatskom društvu potrebna je katarza uz pomoć izvana. Za političare, tajkune i celebrityje imate jednu praksu suđenja i presuđivanja a za, "stoku sitnog zuba" kako je to govorio jedan pokojni predsjednik, drugu.

Ja to doživljavam kao bipolorarni poremećaj od kojeg pati domaće pravosudni sustav - zaključio je prometni stručnjak Marušić.

- Općenito govoreći kazna u ovakvim slučajevima mogla je biti i veća - oprezno je komentirao jedan zagrebački odvjetnik ne želeći ulaziti u konkretan slučaj:

- Ako je sud utvrdio činjenice da je neka osoba skrivila pogibiju vožnjom u alkoholiziranom stanju, vozila u suprotnom smjeru i pritom ugrozila još nekoliko života manje od četiri godine zatvora ne bi bilo primjereno.

Vjerujem da će Tužiteljstvo tražiti višu kaznu a druga strana nižu. Treba analizirati olakotne i otegotne okolnosti. S druge strane sjetimo se samo slučaja Tome Horvatinčića koji je plovilom kraj Primoštena usmrtio dvoje ljudi zbog nepažnje. On je nepravomoćno dobio tek četiri godine i deset mjeseci. Da, definitivno imamo problem u neujednačenoj praksi sudova - potvrdio je naš sugovornik. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
I u Rijeci se bira novi Pan – jeste li i vi na glasanju u petak?