Umro u splitskom zatvoru

Stigli nalazi obdukcije Kristiana Vukasovića: Na tijelu 18-godišnjaka otkrivene brojne ozljede

Portal Novilist.hr

Foto Pixsell, Dalmatinski portal

Foto Pixsell, Dalmatinski portal

Odvjetnik obitelji rekao je kako će sigurno uputiti tužbu protiv Republike Hrvatske jer smatra da je došlo do propusta pravosudnih i upravnih tijela



Mjesec dana nakon smrti 18-godišnjeg Kristiana Vukasovića na Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je u petak stigao nalaz obdukcije u kojem je navedeno da je uzrok smrti najvjerojatnije zatajenje srca kao posljedice tzv. zloćudne aritmije, javlja Slobodna Dalmacija.


U nalazu je nabrojen i niz ozljeda koje su uočene vanjskim i unutarnjim pregledom tijela: krvni podljevi trbušne stijenke, natkoljenice, potkoljenice te mekog oglavka tjemena. Kako je naveo patolog, ozljede se ne mogu sa sigurnošću dovesti u vezu sa smrtnim ishodom.


Međutim, ostaje vidjeti hoće li tužiteljstvo provesti dodatne izvide vezano za modrice na nogama za koje je navedeno kako su mogle nastati udarcima tupo tvrdim sredstvom ili udarcem nogu te za podljev na tjemenu.




Izvidi o slučaju se provode od 16. kolovoza kada je državno odvjetništvo zaprimilo posebno izvješće policije o prijavi Stipana Vukasovića, koji je na sinu Kristianu koji je doveden u KBC Split iz zatvora na Bilicama vidio modrice koje su nastale dok je bio u istražnom zatvoru.


Podljevi su nastali ili dok je Kristian boravio na splitskim Bilicama ili u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu gdje je proveo veliki dio perioda od uhićenja krajem ožujka ove godine.


Javnost do sada nije upoznata jesu li izvidi donijeli kakve rezultate jer kako su za Slobodnu kazali iz DORH-a: “o sadržaju izvida ne možemo Vas izvijestiti jer su izvidi, sukladno čl. 206.f. st.1. Zakona o kaznenom postupku, tajni.”


Saznaje se samo da je nakon smrti mladića 24. kolovoza Općinsko državno odvjetništvo u Splitu naložilo obdukciju i pregled tijela. Sada su dobili zapisnik o obdukciji dr. Antonia Alujevića, stalnog sudskog vještaka specijalista patološke anatomije i sudske medicine te će sukladno tome dalje postupati.


Vještak je u svom mišljenju kao uzrok smrti naveo prirodnu smrt, najvjerojatnije zbog zatajenje srca radi iznenadnog zastoja tj. zloćudne aritmije – poremećaja ritma rada srca.


Vanjskim pregledom tijela vještak je utvrdio brojne manje krvne podljeve prednje trbušne stijenke. Za njih je zaključio da se radi o lakšoj tjelesnoj ozljedi koja je mogla nastati samoozljeđivanjem, primjerice štipanjem. Više krvnih podljeva je uočio na prednjoj strani desne natkoljenice i obje potkoljenice koje predstavljaju laku tjelesnu ozljedu, a mogla je nastati udarcima tupo tvrdim sredstvom silom srednjeg intenziteta ili udarcem nogu ili zapinjanjem ili posrtanjem o tupo tvrdo sredstvo.


Unutrašnjim pregledom našao je podljev mekog oglavka tjemeno lijevo i znakove smrti mozga te edem i početnu upalu pluća. Na kraju je zaključio da se navedene ozljede ne mogu dovesti sa sigurnošću u uzročno posljedičnu vezu sa smrtnim ishodom.


Kako su navedeni podljevi nogu i tjemena nastali u vrijeme dok je Kristian Vukasović bio u istražnom zatvoru, koji mu je ukinut tek par dana prije smrti, otvara se pitanje njihovog nastanka.


Odvjetnik Vinko Ljubičić koji zastupa interese obitelji Vukasović nije želio komentirati nalaz obdukcije zbog tajnosti postupka.


– Mogu samo potvrditi kako je sada izgledno da ćemo ići u postupak protiv odgovornih, kazao je kratko za Slobodnu.


Za N1 je kazao kako još nije detaljno proučio nalaze obdukcije, ali s obzirom na sve okolnosti, sigurno će uputiti tužbu protiv Republike Hrvatske jer smatra da je došlo do propusta pravosudnih i upravnih tijela.