Tužba

Šota: Po novoj terminologiji “lopov” je “ugledni građanin”

Fiore Vežnaver

Slavko Linić se smatra oklevetanim / snimio  R. BRMALJ

Slavko Linić se smatra oklevetanim / snimio R. BRMALJ

Linić je protiv Šote podnio privatnu tužbu zbog njene izjave što potječe iz sudnice, kad se riječkoj aktivistici također sudilo pod optužbom za klevetu



»Ovaj čovjek ovdje je lopov!« Izjava je to Slavice Šota, riječke aktivistice i poduzetnice, koja je jučer sjela na optuženičku stolicu u riječkom Općinskom sudu, zbog te svojedobne izjave izrečene na račun Slavka Linića, bivšeg ministra financija u Vladi Zorana Milanovića i potpredsjednika Vlade u mandatu Ivice Račana. Linić se smatra oklevetanim pa je protiv Šote podnio privatnu tužbu zbog njene izjave što potječe iz sudnice, kad se riječkoj aktivistici također sudilo pod optužbom za klevetu.


Predmet ovog sudskog postupka zbio se 18. veljače prošle godine, tijekom postupka u kojem su se isti akteri nalazili u istim procesnim situacijama. U Linićevoj tužbi se navodi da je, nakon što je sutkinja poslije okončane rasprave temeljem njegove tužbe objavila termin sljedećeg ročišta, Šota – povišenim tonom – za Linića rekla da je lopov, iako svjesna neistinitosti svoje tvrdnje. Linić predlaže sudu da se Šota oglasi krivom i osudi po zakonu.


Ne smatra se krivom


– Ne smatram se krivom. Dodala bih samo da sam upotrijebila termin koji je bio uvriježen prije 1991. godine. Sada bi trebalo reći: »ugledni građanin« – izjavila je jučer Slavica Šota. Optuženica je to konstatirala nakon što su i ona i njen odvjetnik, kao i Linićeva strana, izjavili da ne postoji mogućnost da se spor riješi mirenjem.




U svom uvodnom govoru Linićev zastupnik, odvjetnik Saša Jelušić, napomenuo je da će optužba dokazivati da je okrivljenica iznijela neistinitu tvrdnju, svjesna njene neistinitosti, te da može škoditi Linićevoj časti i ugledu. Šotin branitelj, odvjetnik Slobodan Večerina, u svom je uvodnom govoru ukazao da u ovom slučaju postoje elementi koji isključuju protupravnost te da se ne može govoriti o namjeri da se počini kazneno djelo klevete. Odvjetnik Večerina je podvukao da je ovdje inkriminirana izjava koju je Šota iznijela u postupku u kojem je prije toga upozorena da će se sve što kaže smatrati njenom obranom. Ocijenio je potpuno neprihvatljivim da se navod iz njene obrane koristi kao temelj za optuženje za počinjeno kazneno djelo.


Šotin branitelj predložio je da se ovaj postupak spoji s drugim što je, također za klevetu i s istim akterima na istim pozicijama, počeo samo dan ranije u riječkom Općinskom sudu.


Spajanje postupaka


– Protivim se spajanju – konstatirao je na to odvjetnik Jelušić, Linićev zastupnik, navodeći da će, iako su isti tužitelj i tužena, dokazi samo dijelom biti isti. Sutkinja Mladenka Paro-Rudić raspravu je zaključila rješenjem da se će spis dostaviti izvanraspravnom vijeću koje će odlučiti o prijedlogu za spajanjem postupaka.


Slavica Šota sjela je jučer na optuženičku stolicu dan nakon što je odbila krivnju za klevetu Linića u drugom postupku, u susjednoj sudnici riječkog Općinskog suda i pred drugom sutkinjom. Inkriminacije u tom postupku također potječu iz procesa što se lani vodio pred sutkinjom riječkog Općinskog suda Tatjanom Čargonja. Linićevom tužbom tereti se da je na raspravi 26. travnja lani rekla za njega, između ostalog, da je korumpiran i ratni profiter.


Taj kazneni postupak – što je ishodište dviju Linićevih tužbi zbog kojih je riječka aktivistica u novom dvostrukom statusu optuženice – okončan je pravomoćnom presudom kojom je Slavica Šota osuđena na uvjetnu novčanu kaznu zbog triju kaznenih djela – dviju kleveta i uvrede. Uvjetno je kažnjena novčanom kaznom od 8.666 kuna, koju neće morati platiti ukoliko u roku kušnje od tri godine ne počini novo kazneno djelo. To znači da joj prijeti opasnost da će – bude li u ova dva postupka, ili jednom jedinstvenom za klevete, oglašena krivom – morati platiti tu kaznu, pored eventualne nove sankcije.