Uvjetna osuda

Socijalni radnik propustio zaštititi djevojčice od majke koja ih je podvodila, ali i dalje može raditi u struci

Suzana Bandić

J. M. iz jednog ličkog mjesta  podvodila je svoje kćeri, od kojih je jedna bila maloljetna, Mile Ćuk je mogao, ali je nije spriječio u tome. Osuđen je na sedam mjeseci s rokom kušnje od dvije godine



ZADAR  Mile Ćuk, bivši voditelj Podružnice Centra za socijalnu skrb Gračac, na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćnom presudom proglašen krivim za kazneno djelo neprovođenja odluka za zaštitu dobrobiti djeteta. Sudac Ante Bačić za to mu je djelo odmjerio uvjetnu osudu u trajanju od sedam mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine, no nije mu izrekao mjeru zabrane rada u struci kako je to predlagalo Općinsko državno odvjetništvo. Budući da se sudski postupak vodio iza zatvorenih vrata sudnice kako bi se zaštitio identitet maloljetne žrtve koju je majka podvodila, u tajnosti je ostalo i obrazloženje presude. 



Nakon što je ovaj stravični slučaj postao predmet istrage pokazalo se kako je cijeli gračački kraj znao što se iza zidova trošne potleušice u gračačkoj okolici događa, no nitko nije ništa poduzeo da tim djevojkama olakša život, pa čak ni djelatnici u Centru za socijalnu skrb za koje ODO Gračac vjeruje da su bili upućeni, pa tako i Mile Ćuk.Centar za socijalnu skrb pobrinuo se za maloljetnu djecu tek nakon što je majka kazneno prijavljena, a dvije punoljetne djevojke prepuštene su same sebi s teškom stigmom i teretom svega onoga što im je majka priredila. Na ovu nepravomoćnu presudu sve stranke u postupku imaju pravo žalbe.


U ovom stravičnom slučaju koji je sablaznio javnost, istraga se temeljila na sumnji inspektora Ministarstva socijalne politike i mladih da je Ćuk mogao, ali to nije učinio, spriječiti monstruoznu majku iz jednog ličkog mjesta koja je podvodila svoje dvije od pet kćeri, te tako djecu poštedjeti strahota koje su proživljavale čak četiri godine. Majka, 47-godišnja J. M., na karlovačkom je sudu osuđena na četiri i pol godine zatvora, a tužiteljstvo joj je stavljalo na teret da je od početka 2009. pa do lipnja 2012. godine više puta, radi zarade, u kontaktu s više muških osoba organizirala pružanje seksualnih usluga svojih kćeri, od kojih je jedna bila maloljetna. Također, i da svojoj djeci nije omogućila zadovoljavanje osnovnih životnih potreba pa su bile u uvjetima neprimjerenim za život, pa se pritom maloljetna kći odala prostituciji. Jedna je djevojka imala nepunih 16 godina, a druga je bila tek punoljetna. Majka ih je raznim, mahom starijim muškarcima, nudila za 50 do 100 kuna i nekoliko kutija cigareta. Navodno je nudila i najstariju, 20-godišnju kćer, te mlađu kojoj je samo 10 godina, a strahota je bila pošteđena tek najmlađa, dvogodišnjakinja.




Ta 47-godišnja majka osuđena je na karlovačkom sudu samo za sedam djela koje je sud uspio materijalnim dokazima potkrijepiti, no »majka iz pakla« mogla bi se izvući od izdržavanja kazne jer joj se svaki trag izgubio odmah po izlasku iz tromjesečnog pritvora u karlovačkom zatvoru, a kako je ranije živjela na području susjednih BiH i Srbije, pretpostavlja se da je napustila teritorij Hrvatske.