Branko Šerić

Snimka divljanja policijskog šefa: ‘Preko policajca žele se obračunati sa svim budućim zviždačima’

Hina

Foto Nenad Reberšak

Foto Nenad Reberšak

Odvjetnik Branko Šerić je dodao da je njegov klijent osumnjičen da je otkrio sporne informacije te da su protiv njega, na temelju ničega, pokrenuti izvidi zbog odavanja službene tajne



ZAGREB Branko Šerić, odvjetnik zadarskog policajaca suspendiranog zbog sumnje da je medijima dostavio snimku prebrze vožnje bivšeg zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića, ustvrdio je u petak da njegov klijent nije zviždač nego žrtva preko koje se sustav želi razračunati sa svim budućim zviždačima.


Šerić je najavio da će njegov klijent u petak na konferenciji za novinare obratiti javnosti, ne zato što je otkrio Ćelića nego zato što je za to neosnovano optužen. Odvjetnik je dodao da će o predmetu govoriti on, a ne njegov klijent koji se nalazi pod suspenzijom.


“Dakle, tvrdimo da on nije zviždač nego najranjivija ciljana žrtva unutar sustava koji se želi razračunati sa svim budućim zviždačima”, rekao je Šerić Hini.




Odvjetnik je dodao da je njegov klijent osumnjičen da je otkrio sporne informacije te da su protiv njega, na temelju ničega, pokrenuti izvidi zbog odavanja službene tajne.


Po neslužbenim podacima policajac je povezan s odavanjem podataka jer navodno nije prošao poligraf kojem je bilo podvrgnuto dvadesetak policajaca. No, razlog zbog kojeg nije prošao detektor navodno leži u činjenici da je bio pod terapijom i srčani je bolesnik.


Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) potvrdilo je da je nakon provedenog izvanrednog nadzora utvrđena sumnja da je “snimka prekršaja počinjenog tijekom ožujka ove godine učinjena dostupnom neovlaštenoj osobi od strane policijskog službenika ustrojstvene jedinice koja je utvrdila prekršaj”.


Slijedom navedenog, poduzete su radnje iz kojih proizlazi sumnja da su ostvarena obilježja teže povrede službene dužnosti odavanjem podataka pa je policajac 8. studenog udaljen iz službe i protiv njega je nadležni rukovoditelj podnio zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka.


MUP je također potvrdio da se u tom slučaju, a radi utvrđivanja svih relevantnih okolnosti, provodi kriminalističko istraživanje u suradnji s nadležnim Državnim odvjetništvom.


Detaljne podatke o tom slučaju, prema pisanju Jutarnjeg lista, zatražila je od MUP-a pučka pravobraniteljica Lora Vidović.


Ćelića je 13. ožujka u zadarskom zaleđu zaustavila prometna policija jer je kroz naseljeno mjesto vozio 164 kilometra na sat trostruko brže od maksimalne brzine. Kako ni sedam mjeseci od incidenta prijava protiv Ćelića nije podignuta, vijest o zataškavanju prometnog prekršaja drugog čovjeka policije i snimka njegove jurnjave osvanula je u Vijestima RTL-a 23. listopada.


Nakon objave snimke Ćelić je podnio ostavku na funkciju zamjenika ravnatelja policije, ali tvrdio je kako nije zataškao prekršaj nakon kojega je ostao raditi u policiji.