U pritvoru

Sirotinjski Bonnie i Clyde iz Rijeke opet iza brave. Pokušali su opljačkati luksuznu jahtu

Slavica Kleva

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Franjo Dorič (39) i Dorotea Germuth (34) ušli su na Dan neovisnosti u jahtu »Brazil« i ukrali omotnicu s 950 eura. No hrabra stjuardesa vidjela ih je i tražila novac natrag



RIJEKA Riječanin Franjo Dorič (39) zvan Njofra ponovo je jučer smješten u istražni zatvor zbog sumnje da je u društvu Riječanke Dorotee Germuth (34) počinio razbojničku krađu.


Ispitani su na tužilaštvu pod sumnjom da su na Dan neovisnosti u ponedjeljak oko 13 sati ušli u jahtu imena Brazil usidrene na Gatu Karoline Riječke, pa nakon što su pretražili brodsku kuhinju s ormarića su uzeli omotnicu u kojoj se nalazilo 950 eura. Kad su pokušali izaći s jahte zamijetila ih je stjuardesa i primijetivši omotonicu u rukama Germuth, istrgnula je iz ruke, ali praznu. Kad je počela inzistirati da joj vrate novac uz prijetnju da će pozvati policiju, oboje su fizički nasrnuli na stjuardesu, udarajući je rukama po glavi i tijelu. Potom su se dali u bijeg, ali ih je stjuardesa uspjela sustići zahtijevajući da joj vrate novac. I tada se Dorič okrenuo i predao joj 450 eura.


No, stjuardesa je inzistirala da joj vrate cijeli ukradeni novac, ali ju je Dorič u tom trenutku odgurnuo i zajedno se s Doroteom dao u bijeg. Srećom, policija je brzo intervenirala na poziv i uhvatila osumnjičene za razbojničku krađu.




Kad su u utorak ispitani na tužilaštvu, ni Dorič ni Germuth nisu negirali da su doista ušli na jahtu ali s napomenom da su bili pozvani kao gosti, no, policijska prijava stjuardese to ne potvrđuje. Nisu sporili ni da su ukrali novac ali ne priznaju da su ga otuđili onako kako ih se tereti.


U pratnji odvjetnika Marka Kuvača Dorič je prepraćen u istražni centar Županijskog suda te je nakon prijedloga tužitelja da mu se odredi istražni zatvor sudac istrage Županijskog suda Duško Tišma i prihvatio. Za razliku od Doriča koji će ostati najmanje mjesec dana iza brave, sudac istrage je drugookrivljenu Doroteu Germuth koja je došla u pratnji odvjetnika Đure Vučinića, pustio da se u narednom postupku brani sa slobode.


Sudskom spisu priložena je i medicinska dokumentacija ozlijeđene stjuardese koja je nakon događaja zatražila i liječničku pomoć.


Tužitelj je u prijedlogu za određivanje istražnog zatvora za Doriča ukazao na činjenicu da je Dorič unazad 18 godina višestruko osuđivana osoba, recidivist, kontinuirano osuđivan za imovinska kaznena djela, pretežno teške krađe i više od trideset puta osauđivan na zatvorske kazne. I protiv Dorotee Germuth postoje pravomoćni sudski postupci, u dva kaznena predmeta tereti se za teške krađe koje je počinila s Doričem, no, kako je u tim predmetima istekao maksimalan rok za određivanje istražnog zatvora, on je za oboje po sili zakona ukinut. Očigledno, ni ranija osuđivanost, kao ni kazneni postupci koji se vode protiv njih oboje, nisu polučili rezultate u smislu preveniranja daljnjeg činjenja kaznenih djela, već bez zadrške i svijesti o štetnosti takvog postupanja nastavljaju istim »djelovanjem«.


Krali i cigarete


Sredinom svibnja ove godine počelo je suđenje Doriču i Germuth za krađu ali je rasprava prekinuta jer je Dorič tražio izuzeće svih državnih odvjetnika. Žalio se da svaki put kad bude osuđen, dobije sve veću i veću kaznu zatvora. On je na prošli Badnjak zajedno s Doroteom Germuth provalio u trgovinu Brodokomerc Nova u Krešimirovoj ulici pa s polica s rolo vratima iznad blagajne ukrao više šteka cigareta, oštetivši tvrtku za nešto više od dvije tisuće kuna. Kad mu je sudac istrage potkraj prosinca prošle godine po tko zna koji put odredio istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, Dorič se teško pomirio s činjenicom da opet mora iza rešetaka riječkog zatvora pa je na sudskom hodniku izazvao incident. Demonstrativno je porazbijao nekoliko stakala na prozorima sudskog hodnika, razrezao se po rukama, pa je intervenirala i liječnička Hitna pomoć.