Huligan

»Sieg Heil, p…. vam materina svima«: Uhićen zagrebački neonacist koji je suzavcem napao putnike u tramvaju

Vanja Vesić

Mladi napadač upao je u četvrtak navečer u tramvaj broj 6 kod autobusnog kolodvora i teatralno se obratio putnicima s uzdignutom desnom rukom. Izgrednik je identificiran, uhićen i doveden na ispitivanje u policiju



ZAGREB Zagrebačka policija uhitila je 26-godišnjeg huligana i samozvanog neonacista koji je u četvrtak navečer ničim izazvan napao putnike u tramvaju, poprskao ih suzavcem i pobjegao. Lakše je ozlijeđena 42-godišnja vozačica tramvaja koja je naknadno primljena u KB Merkur.


Mahniti napadač upao je u tramvaj broj 6 kod autobusnog kolodvora i teatralno putnicima salutirao uzdignutom desnicom i »starim njemačkim pozdravom« sa slikovitom hrvatskom inačicom: »Sieg Heil, pi… vam materina svima!«.


Vijest o ovom neobičnom divljaštvu i govoru mržnje objavio je portal Lupiga, nakon čega je policija jučer u popodnevnim satima izvijestila da je izgrednik identificiran, uhićen i doveden na ispitivanje u policiju. Je li bio drogiran, pijan ili »samo« opijen nacizmom, zasad nije poznato. Prema izjavama svjedoka, nekoliko je puta zaurlao nacistički poklič, opsovao majku svima i, očekivano, naišao na protivljenje putnika. Konkretno, uspio je ući u konflikt s putnicom koja mu je naredila da smjesta prestane s divljaštvom. On je to uporno odbijao zbog čega ga je gospođa zasluženo »oprala«. Iznerviran njezinom reakcijom, nekoliko sekundi prije dolaska tramvaja na stanicu u Držićevoj aveniji, izvadio je skriveni suzavac u spreju iz jakne i netom prije otvaranja vrata na stanici poprskao njoj ispred lica te u zrak da zahvati i ostatak tramvaja. Čim su se vrata tramvaja otvorila, glavom bez obzira izletio je van, a pri izlasku iz tramvaja prilično je jako udario glavom u okvir vrata. Trebalo je to ispasti smiješno, ali putnici i vozačici nije bilo do smijeha nego do plača i kašlja




Policija je izvijestila da je vozačica tramvaja prvo odbila liječničku pomoć koju su joj ponudili policijski službenici, ali je naknadno završila u KB-u Merkur gdje su joj konstatirane lakše ozljede zbog udisanja razdražujućeg sredstva. Ostali putnici nisu zatražili medicinsku pomoć, objavila je PU zagrebačka. No, kako se doznaje, gospođa koja se jedina otvoreno usprotivila divljaštvu »hitlerjugenda« zadobila je opekline po rukama.


Za što će ovog 26-godišnjaka policija teretiti, znat će se nakon dovršetka kriminalističke istrage. Vrijedi podsjetiti da su u njemačkom zakonodavstvu nacistički pozdravi, u pisanoj formi ili verbalnom izričaju, zabranjeni i kažnjavaju se s do tri godine zatvora. U hrvatskoj se praksi takvi izljevi mržnje uglavnom prekršajno sankcioniraju kao »kršenje javnog reda i mira«, mada u Kaznenom zakonu postoji jasna odredba o zabrani javnog poticanja na nasilje i mržnju.


Uličarski ispadi govora mržnje sve su češći na hrvatskim ulicama, a otvoreno ih slave pojedini opskurni internetski portali. Na glavnom zagrebačkom trgu, Trgu bana Jelačića, pedesetak filoustaša u crnim uniformama i s ustaškim zastavama 10. travnja veličalo je fašizam uz zastrašujući natpis: »Ubij Srbina«. Isto »postrojavanje« izveli su i na Gornjem gradu, nedaleko od zgrade Vlade i Sabora RH. Policija je pokrenula istragu, no do danas nema informacija o rezultatima policijskog rada.