Zagrebačka periferija krije strašnu priču

Šetač pronašao mumificirano tijelo bez glave i prstiju

Ana Raić Knežević

Velika je vjerojatnost da se radi o preminuloj ženi, no stanari okolnih kuća ne pamte da je u njihovom dijelu grada itko nedavno nestao. U evidenciji nestalih nalazi se samo jedna osoba s Čulinečke ceste – Ružica Halužan, ali ona je nestala još davne 1966. godine



ZAGREB  Na stravičan prizor – ljudsku glavu, a nešto dalje i ostatak tijela na čijim rukama nije bilo prstiju, te odvojen skalp zatekao je šetač u šumarku kraj Čulinečke ceste na periferiji Zagreba. Čiji je život tamo skončao istražitelji još utvrđuju, a informacije daju tek »na kapaljku«.


Ništa ne znaju


– U četvrtak oko 11.55 sati u šumi u Čulinečkoj cesti građanin je pronašao mumificirani leš, koji je nakon očevida prevezen u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku, kratko je priopćeno iz Policijske uprave zagrebačke čiji su inspektori vrlo detaljno pregledali cijelo područje na kojem su se dijelovi tijela nalazili.


Riječ je o šumarku koji se nalazi između dijela Čulinečke ceste i Resničkog gaja, te Slavonske avenije, a u neposrednoj blizini nekoliko je privatnih radionica mahom specijaliziranih za auto-dijelove. Do šume se može doći puteljkom na kojem su jučer bili vidljivi tragovi guma kao jedini svjedoci da je dan ranije tu prošlo barem policijsko vozilo.




– Vidjeli smo policiju. Cijeli ulaz u šumu bio je ograđen i čuli smo da je pronađeno neko tijelo. No, ne znamo baš nikakve detalje o onome što je utvrđeno tijekom očevida, rekli su nam stanari kuće što se nalazi tik uz šumu. U susjedstvu nije poznato ni tko je točno pronašao tijelo.


Tko je nestao?


Prema informacijama što smo ih dobili iz krugova istražitelja tijelo koje je pronađeno, kao i odsječena glava bili su relativno sitni. Zbog toga se sumnja da je u pitanju ili starija ili pak relativno mlada osoba, no zbog činjenice da je leš bio već mumificiran eventualni uzrok smrti znat će se tek nakon obdukcije i identifikacije u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku. Intrigantan je i podatak da na rukama nije bilo prstiju. Baš nikakvih dokumenata kraj tijela nije bilo, ali se zato u blizini nalazio svežanj jugoslavenskih dinara, novca koji se u Hrvatskoj ne koristi već 20 godina.


S velikom vjerojatnošću radi se o preminuloj ženi, no stanari okolnih kuća ne pamte da je u njihovom dijelu grada itko nedavno nestao.


Analizirajući podatke iz evidencije nestalih osoba, objavljenih na službenoj web-stranici nestali.hr zapazili smo jedan davni nestanak. Naime, s prebivališta u Čulinečkoj cesti još 1966. godine nestala je Ružica Halužan. Radilo se o 27-godišnjakinji iz mjesta Rovci, u Koprivničko-križevačkoj županiji. Nestala žena bila je visoka oko 165 centimetara, okruglog lica, kestenjaste kose. Nestala je u listopadu prije 48 godina. Je li moguće da je upravo njezino tijelo sada pronađeno u šumi kraj Čulinečke ceste pokazat će istraga. Nije isključeno da je leš bio prekriven zemljom i žbunjem, a uslijed obilnih kiša koje su isprale tlo posljednjih mjeseci izbačen je na površinu.