Sporan detalj

Samo u Hrvatskoj? Mladić ukrao sok i čokoladice, sad mu prijeti 10 godina zatvora

Portal Novilist.hr

Ilustracija / Foto Vedran Karuza

Ilustracija / Foto Vedran Karuza

Mladiću kazna od jedne do deset godina prijeti po članku zakona da će se tako kazniti onaj koji "uporabi silu protiv neke osobe ili prijetnju da će izravno napasti na njen život ili tijelo"



KARLOVAC Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je optužnicu protiv 26-godišnjaka iz Draganića zbog krađe u trgovačkom centru Spar. Terete ga da je 1. srpnja prošle godine s dvije nepoznate osobe ušao u trgovački centar i ukrao četiri čokoladice Snickers, dva Kinder Buena te dvije Orangine. S obzirom da je pri izlasku rukama odgurnuo zaštitarku tužiteljstvo je kazneno djelo okarakteriziralo razbojničkom krađom, piše KAportal.


Vrijednost ukradene robe bila je 82,92 kune.


Putem videonadzora policija je lako došla do počinitelja te ga uhitila. Nije imala problema s otkrivanjem identiteta jer je njihov stari znanac. Pri ispitivanju se branio šutnjom.




Zaštitarka je izjavila da je kobnoga dana vidjela kako “u trgovinu ulaze tri osobe romske nacionalnosti, pa je pretpostavila da bi moglo biti problema. Zato je obratila pažnju na njihov ponašanje i ubrzo otkrila putem videonadzora kako u jakne stavljaju razne predmete”, piše KAportal.


Na izlazu je zaustavila jednog od njih i rekla mu da vrati ukradenu robu te da mu se ništa neće dogoditi. On ju je snažno odgurnuo i prošao dalje. Krenula je za njim i opet ga zaustavila van trgovačkog centra. On ju je primo za ruke i opet odgurnuo.


Iako ja vrijednost ukradene robe mala, muškarcu prijeti ozbiljna kazna. Mladiću kazna od jedne do deset godina prijeti po članku zakona da će se tako kazniti onaj koji “uporabi silu protiv neke osobe ili prijetnju da će izravno napasti na njen život ili tijelo”.


Pokušamo li staviti ovo u određeni kontekst, valja napomenuti da mladiću od 23-godine koji je prije nekoliko dana toliko izudarao zagrebačkog taksista da u bolnici čeka operaciju, prijeti od šest mjeseci do pet godina zatvora.