Osuđen vozač

SUDSKI EPILOG Vozaču dvije i pol godine zatvora za smrt motociklista na Cresu

Slavica Kleva

Slovenac Dušan Muce osuđen je zbog izazivanja prometne nesreće iz nehaja. U nesreći koja se dogodila u lipnju 2014. godine teško je stradao i maloljetni sin Almira Krajinovića, koji je kao suvozač bio s njim na motociklu



RIJEKA Na dvije i pol godine bezuvjetnog zatvora nepravomoćno je osuđen 65-godišnji Dušan Muc iz Ljubljane zbog izazivanja prometne nesreće iz nehaja u kojoj je smrtno stradao motociklist iz Malog Lošinja Almir Krajinović. Nesreća se dogodila prije četiri godine na Cresu. Na motociklu se nalazio i suvozač, Krajinovićev maloljetni sin koji je teško stradao i danima se borio za život u riječkom KBC-u. Poginuli motociklist bio je vozač Hitne pomoći u Zavodu za hitnu medicinu Mali Lošinj.


Sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Sandra Juranović pri izricanju presude istaknulo je olakotne, ali i otegotne okolnosti.


– Otegotnim okolnostima ovo vijeće je ocijenilo težinu prometne nesreće, poginuo je otac troje malodobne djece, a kroz cijeli period suđenja okrivljeni nije iskazao žaljenje u smislu interesa za obitelj pokojnog, kazala je sutkinja. Olakotnim okolnostima cijenjena je dosadašnja Mucova neosuđivanost kao i činjenica da se ne vodi nikakav drugi kazneni postupak protiv njega, protek vremena, a i posljedice su optuženog, veli vijeće, teško pogodile. Dušan Muc dužan je platiti i troškove vještačenja u iznosu od dvadesetak tisuća kuna.

Prometna nesreća dogodila se usred dana, 16. lipnja 2014. godine. Muc je upravljao »fiatom sedici« od Plata prema raskrižju s otočnom magistralom. Ugrozio je promet, stoji u optužnici, jer nije propustio motociklistu koji se »yamahom« kretao iz smjera Cresa u pravcu Malog Lošinja.


Gas, ide motor




– Vezano za trenutak nezgode, ono čega sam se u ovom trenutku prisjetio su riječi mog suvozača i prijatelja koji je zamijetio motor i viknuo: »Gas, ide motor«. Da, ova fotografija koju sam priložio u spis odgovara uvjetima kakvi su bili u trenutku nesreće.


Fotografiju sam napravio po najboljem sjećanju, zatamnio okolinu jer je u tom trenutku padala gusta kiša, ali i prije samog dolaska na mjesto nesreće postalo je prilično mračno i tamno, kazao je u završnim riječima optuženi Muc koji je i zaplakao. Mi smo pitali na policiji, ali i mog odvjetnika da nabavim adresu obitelji pokojnika i kad sam dobio adresu napisao sam razglednicu.


Dao sam i za misu u Ljubljani u kolovozu, nastavio je Muc. Mogu samo reći da motocikl uopće nisam uočio. Što se tiče mog vida i vožnje, mogu reći da ja normalno vozim i u vezi toga nemam nikakva ograničenja niti problema, ali uvijek moram imati naočale kad vozim i redovito idem na kontrole, kazao je u obrani Muc.


Zastupnica optužbe pak rekla je da odgovornost optuženog proizlazi iz nalaza i mišljenja prometnog vještaka koji govori o urednoj preglednosti slijedom koje je mogao uočiti motociklistu. Vozilo optuženika je sa sporedne ceste do trenutka sraza prošlo udaljenost od 10,8 metara i u toj situaciji je imao dostatno vremena uočiti i reagirati prije nezgode.


Smatram i da je rad svjetala na motociklu poginulog, a na kojima je provedeno vještačenje, bio funkcionalan, a i s obzirom na udaljenost, također je postojala uočljivost motocikliste na dovoljnoj udaljenosti da se izbjegne prometna nezgoda, kazala je zamjenica Općinske državne odvjetnice Sanja Šimac.



Tijekom dokaznog postupka sutkinja Juranović provela je rekonstrukciju prometne nesreće zajedno s optuženim i njegovim odvjetnikom, ali i prometnim vještakom. Prije završnih riječi ispitan je i vještak Andrija Repušić iz »Centra za forenzična ispitivanja Ivan Vučetić« na okolnosti ispravnosti svjetala na motociklu »yamaha«.


Službenim putem zatražena je i vremenska prognoza za malološinjsko područje Državnog hidrometeorološkog zavoda kojom je potvrđeno da je tog dana prevladavalo pretežno oblačno vrijeme, mjestimice s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Službeno izvješće o vremenu koje je tog dana vladalo na malološinjskom području zatraženo je jer su i okrivljeni Muc kao i svjedok, njegov suvozač, tvrdili da je cesta zbog kiše i olujnih oblaka bila nepregledna, a vidljivost slaba.



Riječima tužiteljice pridružio se i odvjetnik obitelji pokojnog Krajinovića, Egon Paulin.


Mucov odvjetnik Berislav Pavešić naglasio je sljedeće.


– Okrivljeni od početka ističe kako je uočio samo vozilo i niti jedno drugo vozilo, pa što se tiče vidljivosti motocikla, molim da se uzme u obzir postojanje pozicijskih svjetala, odnosno je li s pozicijskim svjetlima motocikl oštećenog mogao biti opažen s aspekta konkretnog vozača Dušana Muca u uvjetima nošenja pomagala za vid, niske naoblake, tamne pozadine, gustog raslinja i manje površine vozila koju ima motocikl u odnosu na druga vozila u prometu, kazao je Pavešić dodajući da se ne bi optuženi uključio u promet i prešao cestu na način kako je to učinio da je uočio motocikl.


– Kategorički tvrdimo da motocikl nije bio uočljiv za okrivljenika, na motociklu nisu bila upaljena svjetla, a optuženi se uključio u promet nakon što je izvršio sve potrebne provjere, kazao je odvjetnik Pavešić između ostalog u završnim riječima.