Stradavanje Lee Margan

SUĐENJE ZA TRAGEDIJU U PAŠCU Bivši šef gradilišta tvrdi: ‘Optužuje me lažni dokument’

Šarlota Brnčić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Tek kad sam dobio istražni zahtjev, shvatio sam da me se tereti kao rukovoditelja gradilišta u vrijeme nesreće, a razriješen sam dva mjeseca ranije – izjavio je u svoju obranu prvooptuženi Miro Musa



RIJEKA I posljednji svjedok ispitan je na jučerašnjem ročištu u nastavku suđenja petorici optuženih koje se tereti da su propustima u svome radu doveli do nesreće u kojoj je 2009. godine život izgubila 18-godišnja Lea Margan iz Pašca.


Djevojka je u padu u neograđenu i nezaštićenu građevinsku jamu zadobila teške ozljede glave, kojima je nakon četiri dana podlegla u riječkom KBC-u. Na optuženičkoj se klupi nalaze Miro Musa iz Zagreba, Hrvoje Mišta iz Njivica, Davor Vrkić iz Šmrike, Zvonimir Zubović iz Rijeke i Valter Diracca iz Rijeke.


Bez incidenata 


– Ponovo izražavam sućut obitelji Margan, jako mi je žao što se to dogodilo. Ja sam bio vanjski suradnik za tvrtku Dira gradnja. Došao sam na gradilište u Pašcu početkom listopada 2008. godine, a angažiran sam da vodim dokumentaciju gradilišta. To sam radio do polovice svibnja 2009. godine. Za tih sedam i pol mjeseci koliko sam ja bio tamo, nije bilo primjedbi. Nije se dogodio niti jedan incident. Nije se dogodilo ništa, ni radnicima ni stanovnicima. Ljude su raspoređivali gospodin Valter i poslovođe.




Miro Musa je potpisivao situacije u ime izvođača. Dnevno smo se čuli telefonom, viđali, a jednom tjedno je dolazio na gradilište. To je trajalo sve do travnja. Nakon toga je došao Hrvoje Mišta, a poslije su radnici pričali da je on preuzeo gradilište. Osobno mi se Mišta nikada nije predstavio kao glavni inženjer gradilišta. Ja sam pisao građevinske dnevnike i potpisivao se ispod teksta, ali ima rubrika »voditelj gradilišta«, no tko se u njoj potpisivao, to ne znam. Gospodin Zubović je na sastancima uvijek upozoravao da se brine o zaštiti na radu – kazao je 63-godišnji inženjer koji je otišao zbog narušenog zdravstvenog stanja, ali i problema s plaćanjem.


Obrana je potom imala još neke dokazne prijedloge, no kako ih je sudsko vijeće odbilo, započelo se s obranama optuženika. Čak dva i pol sata obranu je iznosio prvooptuženi Miro Musa.


Musina obrana 


– Točno je da sam bio glavni inženjer kad je otvoreno gradilište Pašac. Nikada u Pašcu nisam bio ovlaštenik poslodavca za provedbu mjera zaštite na radu. Nisam niti mogao jer na jednom gradilištu nisam mogao biti kontinuirano. U rujnu 2008. godine se već bilo počelo razgovarati o poslovima u Ini i tada sam Lucijanu Diracci rekao da ne mogu biti glavni inženjer na oba gradilišta. Lucijan Diracca mi je rekao da ću ići u Inu, a da će on za gradilište Pašac pronaći drugu osobu. Gradilište Pašac je preuzeo vanjski suradnik, a meni je ostala samo funkcija tehničkog direktora. Sve ostalo više nije bilo na meni. Na sastanku u Lukovićima održanom 4. svibnja 2009. godine Lucijan Diracca kazao je da je donio odluku da on osobno preuzima gradilište Pašac, a da za svog pomoćnika imenuje Mištu. Sastanak je bio ujutro, a kasnije se Lucijan Diracca vratio s prijedlogom rješenja o imenovanju da ja budem glavni, a Mišta pomoćnik. Rekao sam da to ne dolazi u obzir, da me nekoliko sati ranije razriješio i to odbio. Tek kad sam dobio istražni zahtjev, shvatio sam da me se tereti kao rukovoditelja gradilišta u vrijeme nesreće. Ne znam kad je to rješenje nastalo i na koji način. Radi se o lažnom dokumentu. Tek sam 14. listopada 2013. godine saznao da je to rješenje pisano ujutro, dan nakon nesreće, 30. lipnja 2009. godine – izjavio je u svoju obranu Musa.


Suđenje se nastavlja u petak daljnjim iznošenjem obrana optuženika.