Pilepić i Preimess

SLUČAJ AUSTROGRAD Optuženi za malverzacije teške 22 milijuna uzimali novac “kao da su u samoposluzi”

Fiore Vežnaver

Pilepić i Preimess snimljeni u neka sretnija vremena po obojicu / Ivica Tomić

Pilepić i Preimess snimljeni u neka sretnija vremena po obojicu / Ivica Tomić

Tužitelji smatraju da je dvojac ilegalno izvlačio novac iz tvrtke Austrograd te ga prebacivao sebi ili tvrtkama u njihovom vlasništvu. Najčešće bi posudili novac bez kamate i bez roka otplate, pa na koncu milijunske svote nisu niti vraćali



RIJEKA Ne smatram se krivim – izjavio je umirovljeni riječki poduzetnik Slavko Pilepić (70), a isto je rekao i austrijski gospodarstvenik Karl Heinz Preimess (58), kojima je jučer u riječkom Županijskom sudu počelo suđenje pod optužbom da su kao članovi uprave Austrograda, tvrtke koja je u središtu Rijeke izgradila garaže Stari grad i Zagrad, počinili malverzacije »teške« oko 22 milijuna kuna. Tužiteljstvo tvrdi da je bit slučaja u tome da se više godina ilegalno izvlačio novac koji je završavao kod dvojice osobno ili u privatnim tvrtkama Pilepića, Preimessa ili članova njihovih obitelji. Pilepić se tereti za pet, a Preimess za četiri kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti.


U prvotnoj optužnici je kao treći na listi okrivljenih bio austrijski poduzetnik Dierk Hans Grundmann (70), koji je nedavno zbog sličnog slučaja osuđen u Rijeci na pet godina zatvora, ali je protiv njega izdvojen postupak za dodatne optužbe višemilijunskih malverzacija.


Riječko Županijsko državno odvjetništvo tvrdi da su Pilepić i Preimess isisavali velike svote novca kroz ugovore o kratkoročnim pozajmicama, tobožnje konzultantske usluge, fiktivne stručne analize, ugovor o koncesiji i, u konačnici, uz pomoć bjanko mjenice na milijun kuna.


Svi upleteni




U prve tri točke optužnice navode se makinacije od oko 11 milijuna kuna za koja se tereti samo Pilepić. Tužiteljstvo precizira da je u razdoblju od prosinca 1998. do prosinca 2006. godine Slavko Pilepić, kao član uprave Austrograda i tvrtke Adria parking, u niz slučajeva postupao s ciljem da pribavi ilegalnu korist sebi i Preimessu te tvrtkama Austrograd 2002 i Galia nova, firmama u vlasništvu njegovog sina, odnosno supruge.


Sklapao je ugovore o kratkoročnim posudbama, a da u njima nije unosio rokove vraćanja kredita, kamate, ni instrumente osiguranja vraćanja pozajmica, naglašava optužba. Pilepić je okrivljen da je od 1998. do 2005. godine sačinio 18 ugovora o kratkoročnim posudbama kojima je Austrograd njemu osobno dao ukupno oko 850 tisuća kuna koje do dan danas nije vratio.



Obojica bivših čelnih ljudi Austrograda izjavili su jučer da su »lošeg imovnog stanja«.


– Imam mirovinu od 3.400 kuna, a imovine nemam. Stan na adresi na kojoj živim je pod hipotekom, i glasi na suprugu, objasnio je Pilepić.


Ni Preimessu sada ne cvjetaju ruže kao nekad, sudeći po njegovim riječima.


– Inače sam trgovac po zanimanju, sada sam zaposlen i plaća mi je 1.500 eura. Od imovine nemam ništa, konstatirao je Austrijanac.



Tereti se i da je u razdoblju od 2001. do 2004. godine u 25 navrata na ime pozajmica odobrio isplatu ukupno 3,9 milijuna kuna s računa Austrograda Preimessu, iznos koji još on uvijek nije vratio. Inkriminirano je i 12 pozajmica od 2003. do 2006. godine kojima je Pilepić odobrio isplatu oko 3,8 milijuna kuna Austrogradu 2002, tvrtki u tadašnjem vlasništvu njegovog sina.


Pozajmicu od riječkog Austrograda, »tešku« 200 tisuća kuna, dobila je i Galia nova, tvrtka supruge Slavka Pilepića, a 80 tisuća kuna nije vratila, tvrdi se u optužnici, u kojom je inkriminirana i pozajmica od 950 tisuća kuna koju je dao Adria parking, a dobila firma sina Slavka Pilepića.


Nikad vraćeno


Tužiteljstvo smatra da se kazneno djelo nalazi i u činjenici da je u travnju 2001. godine Slavko Pilepić sklopio ugovor o koncesiji kojim Austrograd preuzima obveze podmirenja dugovanja tvrtke Pilepić, čiji je osnivač i član uprave bio sam Slavko Pilepić, u iznosu od oko 507 tisuća kuna Gradu Senju, mada Austrograd nije bio ni u kakvom poslovnom odnosu ni s tim gradom, ni s tom tvrtkom. Pilepiću se na teret stavlja i da se 2007. godine okoristio za milijun kuna, nakon što je kao član uprave Austrograda sam sebi kao fizičkoj osobi izdao bjanko akceptiranu mjenicu, temeljem koje je podignuo tu svotu novca.


Karl Heinz Preimess optužen je za samostalne makinacije teške ukupno oko sedam milijuna kuna. Tereti se da je kao član uprave Austrograda, Adria parkinga i omišaljske tvrtke Proprius od 2004. do 2009. godine sklapao ugovore o kratkoročnim pozajmicama, bez rokova vraćanja i instrumenata osiguranja povrata posudbi. Na štetu Propriusa sam sebi je isplatio ukupno oko 5,8 milijuna kuna, a nikada vratio oko 2,5 milijuna kuna. U ime Austrograda sam sebi je isplatio kroz pozajmice 1,1 milijun kuna, nikad vraćenih. Proprius je tvrtki Austrograd 2002, u vlasništvu sina Slavka Pilepića, dao oko dva milijuna kuna, a Adria parking Propriusu 920 tisuća kuna.


K tome, sam sebi je isplatio oko 401 tisuću kuna u ime Adria parkinga. Tužiteljstvo smatra kaznenim djelom i činjenicu da je Preimess za jednu kunu prodao pravo građenja na nekretninama na kojima je i garaža Stari grad, ugovorom kojim je to pravo Austrograd prodao Preimessovoj tvrtki K-H-P.


Fiktivni račun


Posljednje dvije točke optužnice Pilepića i Preimessa terete za makinacije kojima se Austrijanac, odnosno njegova tvrtka, ilegalno domogao oko četiri milijuna kuna. U prvom slučaju je, tvrdi tužiteljstvo, ispostavljen fiktivni račun kojim je Preimess tobože pružio konzultantske usluge Austrogradu, vrijedne milijun austrijskih šilinga. Pilepić je odobrio isplatu u inozemstvo, čime je Austrogradu pričinjena šteta od oko 559 tisuća kuna. U drugom slučaju je Preimessova tvrtka Frulingstrasse Bautrager dobila oko 3,5 milijuna kuna temeljem ugovora o izradi stručnih analiza, procjena i kalkulacija.


– Pilepić i Preimess su se ponašali kao da su u nekoj vrsti samoposluge, gdje se može uzimati onoliko koliko ti trenutno treba, a da to ne moraš vratiti. Tvrdnja okrivljenih da su te pozajmice neka vrsta akontacije očekivane dobiti je samo puko opravdanje. Austrograd je samo jednu godinu završio s dobiti, a u međuvremenu je završio u stečaju, naglašava se u optužnici.