Lažna iskaznica

S PLAŽE U ZATVOR: Rumunj pokušao u banci u Rijeci dignuti 8.000 eura, sad ljetuje u Via Romi

Slavica Kleva

Rumunj je pomislio da su službenice na šalterima naivne i da samo njega čekaju / Foto Vedran KARUZA

Rumunj je pomislio da su službenice na šalterima naivne i da samo njega čekaju / Foto Vedran KARUZA

Mihai Cristian Lazar (30) hladan »poput špricera« zatražio je isplatu novca od službenice banke predočivši lažne dokumente. Savjesnoj činovnici sve je to bilo sumnjivo pa je pozvala policiju



RIJEKA – Rumunjski državljanin Mihai Cristian Lazar (30) iz rumunjskog gradića Oradea s prebivalištem u Bukureštu pritvoren je krajem lipnja i u riječkom istražnom zatvoru čeka pravomoćnost optužnice zbog pokušaja prijevare i krivotvorenja dokumenata.


Zahvaljujući prisebnosti službenice Zagrebačke banke u Rijeci, prijevara je ostala na pokušaju, premda je vrlo smireno, bez nervoze zatražio isplatu osam tisuća eura uz pomoć krivotvorene osobne iskaznice koja je glasila na ime jednog mađarskog državljanina.


Općinsko državno odvjetništvo je temeljem kaznene prijave riječke policije prikupilo dokumentaciju, ispitalo osumnjičenog Rumunja koji je u konačnici i priznao nedjela, premda se branio pokušavajući objasniti razloge zbog čega je to učinio, no događaj koji su ga tobože trebali eskulpirati, provjereni su, no ne i utvrđeni istinitima.


Grb bez sjaja




Krajem svibnja u ranim poslijepodnevnim satima optuženi Rumunj ušao je u poslovnicu Zagrebačke banke i uz pomoć krivotvorene osobne iskaznice Mađara K.Z.A. u kojoj je umetnuo vlastitu fotografiju, lažno se legitimirao i zatražio isplatu osam tisuća eura s tekućeg deviznog računa. No, bankarici se osobna iskaznica učinila sumnjivom. Kad je otvorila sustav otkrila je da u Zagrebačkoj banci dotični Mađar nema otvoren niti devizni niti tekući račun koji bi glasio na to ime.


No, kada je upitala Rumunja, on joj je predao potvrdu o transakcijskom poslovanju i OIB pojasnivši joj da je jednom prilikom tijekom odmora u Zadru otvorio m-Zabu u Makarskoj i devizni račun. No, bankarici se i dalje njegova osobna iskaznica činila sumnjivom, nije se presijavao grb Republike Mađarske, a slika na osobnoj iskaznici, jasno vidljiva fotografija pokazivala je osobu koja se nalazila pred njom na šalteru.


No, preko fotografije je bilo mnogo crta pa je stoga bankarska službenica zatražila pomoć i mišljenje direktora poslovnice. Kontaktiran je i nadređeni u Zagrebu koji je šalterskoj službenici poslao presliku osobne iskaznice koja glasi na ime mađara K.Z.A. no, ta je iskaznica bila u potpunosti drugačija od iskaznice koju joj je predao okrivljeni. Slijedeći korak koji je poduzela službenica bio je poziv policiji koja je došla i uhitila Rumunja.


Naknadno je istragom utvrđeno kako je sredinom svibnja u poslovnici Zagrebačke banke u Makarskoj otvoren devizni račun na ime korisnika Mađara K.Z. A., a samo dan kasnije u poslovnici iste banke ali u Zadru aktiviran je i tekući kunski račun koji je glasio na isto ime.


Raniji grijesi


Sporna iskaznica je vještačena u Centru za forenzična ispitivanja »Ivan Vučetić« u Zagrebu iz kojeg nalaza je nedvojbeno proizašlo da je sporna iskaznica Republike Mađarske, a koja glasi na K.Z.A. u potpunosti krivotvorena. Također je utvrđeno da je Rumunj tog istog dana kada je i uhićen iznajmio apartman u Crikvenici koji je dan ranije zajedno s dvojicom sunarodnjaka rezervirao preko booking.com-a.


Podaci koje je upisao na ime rezervacije jasno ukazuju da je on, Mihai Cristian Lazar rezervirao apartman, suprotno od podataka koji su navedeni u krivotvorenoj ososbnoj iskaznici kojom je htio podignuti osam tisuća eura u banci. Tužiteljica za Rumunja traži jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju godine i dva mjeseca, za prijevaru u pokušaju osam mjeseci i za krivotvorenje isprave zatvorsku kaznu od deset mjeseci.


S obzirom da su se putem Europola pribavili podaci o ranijoj osuđivanosti Rumunja iz kojih je vidljivo da je osuđivan, tužiteljica je zatražila za optuženog produljenje istražnog zatvora s obzirom da je riječ o stranom državljaninu.