Adrian Petre u riječkom zatvoru

Rumunj uhićen na odmorištu u Ravnoj Gori zbog šverca migranata

Fiore Vežnaver

Adrian Petre umjesto do Slovenije Egipćane je uspio dovesti samo do Ravne Gore / Snimio Fiore VEžNAVER

Adrian Petre umjesto do Slovenije Egipćane je uspio dovesti samo do Ravne Gore / Snimio Fiore VEžNAVER

Ovog puta krijumčarena je skupina Egipćana. Petre – za kojeg se službeno navodi da je trenutno nezaposlen i bez primanja – sumnjiči se da se upleo u krijumčarenje migranata iz koristoljublja, u dogovoru s ortakom koji zasad nije identificiran



RIJEKA  Adrian Petre (41), automehaničar iz Bukurešta, novi je stanovnik riječkog zatvora. Rumunjski državljanin se iza rešetaka pridružio brojnim zatvorenicima koji su u ćeliji završili zbog prijevoza ilegalnih migranata, kako bi im omogućili nelegalni prelazak hrvatsko-slovenske granice.


Ovog puta krijumčarena je skupina Egipćana. Petre – za kojeg se službeno navodi da je trenutno nezaposlen i bez primanja – sumnjiči se da se upleo u krijumčarenje migranata iz koristoljublja, u dogovoru s ortakom koji zasad nije identificiran.


No, poznato je da su rumunjskom kompanjonu četiri Egipćana za prijevoz, dok su još bili u BiH, platili po 200 eura. Petre se tereti da je u okolici Karlovca u »opel zafiru«, rumunjske registracije, smjestio četvoricu državljana Egipta, te krenuo prema granici sa Slovenijom, zapravo na lokaciju blizu granice, koju su Egipćani trebali preći mimo granične kontrole.




No, plan je svima propao kada su za ranog poslijepodneva policijski službenici zaustavili »zafiru« kod odmorišta Ravna Gora, na autocesti Rijeka – Zagreb.U automobilu su tada, osim vozača, zatečena četvorica muškaraca bez dokumenata, koji su objasnili da su državljani Egipta.


Vozač, Rumunj, podvrgnut je pak policijskom kriminalističkom istraživanju, uhićen, ispitan u tužiteljstvu, pa predveden pred suca istrage Županijskog suda u Rijeci, na ročište na kojem se trebalo odlučiti hoće li mu se odrediti pritvor.


Sudac istrage je na ročištu, kojem je prisustvovala i prevoditeljica, prihvatio prijedlog tužiteljstva i Petru odredio istražni zatvor, zbog opasnosti da bi, ostane li na slobodi, mogao pobjeći.


Zaključeno je kako dosadašnje sumnje ukazuju da je u Hrvatsku došao isključivo radi prijevoza migranata.Određena je i visina jamstva od 25 tisuća kuna, čijim plaćanjem Rumunj može biti pušten da se u daljnjem postupku brani sa slobode.


Uplata ne mora biti u novcu, već i u drugim dragocjenostima i pokretninama, prihvaća se i stavljanje hipoteke na nekretninu, ne nužno i vlastitu.