Odbijena žalba

Riječanin optužen za makinacije “teške” 26 milijuna ostaje u pritvoru. Dosad je osuđivan ravno – 12 puta

Fiore Vežnaver

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Suci Vrhovnog suda naglašavaju kako smatraju da se »jedino istražni zatvor ukazuje kao efikasna mjera«, s obzirom na Antičevićevu dosadašnju osuđivanost u ukupno 12 navrata



Žalba nije osnovana, naglašava se u rješenju Vrhovnog suda koji je odbio žalbu Zorana Antičevića (41) iz Rijeke, optuženog za financijske makinacije »teške« ukupno oko 26 milijuna kuna, na odluku riječkog Županijskog suda koji mu je opet produžio istražni zatvor.


Riječki sud je, naime, početkom travnja produžio pritvor Antičeviću, u kojem se nalazi još od sredine svibnja prošle godine, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo. Riječki poduzetnik se na to žalio, osporavajući taj pritvorski razlog, tvrdeći da njegova ranija osuđivanost ne može biti argument za zaključak o toj opasnosti, jer dosad nije osuđivan za kaznena djela iz gospodarskog kriminaliteta.


Suci Vrhovnog suda nisu prihvatili Antičevićevo stajalište, ukazujući najprije na njegovu dosadašnju višestruku osuđivanost. Prema kaznenoj evidenciji, osuđen je, pored ostalog, u pet navrata zbog kaznenih djela teške krađe i triput također zbog delikata povezanih sa stjecanjem imovinske koristi, a to je protuzakonito prebacivanje osoba preko državne granice.


Uporan i ustrajan 




– Činjenica da se optuženik pravomoćnom optužnicom u ovom postupku tereti, pored ostalog, da je počinio četiri kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pri tome stekao imovinsku korist od oko 26 milijuna kuna, upućuje na zaključak da njegovo postupanje s ciljem stjecanja nepripadne imovinske koristi progredira prema težim oblicima protupravnog ponašanja. Kod takvog stanja stvari, okolnost što optuženik nije ranije osuđivan zbog kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta nije od utjecaja na zaključak o njegovoj upornosti i ustrajnosti u počinjenju kaznenih djela s ciljem nezakonitog stjecanja materijalnih dobara, istaknuto je u rješenju Vrhovnog suda.



Lani u kolovozu objavljeno je da su za više milijuna kuna »podebljane« sumnje u Antičevićeve makinacije. Policija je protiv njega podnijela prijavu zbog sumnji da je počinio još niz kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminala. Došlo se do sumnji da je opet oštetio dvije tvrtke i državni proračun, a na koncu je i podignuta optužnica.


Antičević je ovih dana sjeo i na optuženičku klupu u riječkom Općinskom sudu, pod optužbom da je posjedovao manju količinu droge radi daljnje prodaje.



Suci Vrhovnog suda naglašavaju kako smatraju da se »jedino istražni zatvor ukazuje kao efikasna mjera«, s obzirom na Antičevićevu dosadašnju osuđivanost u ukupno 12 navrata i činjenicu da se u ovom postupku tereti za još osam kaznenih djela, po četiri utaje poreza i loše vođenje poslovnih knjiga. Mjere opreza koje Antičević predlaže (obveza javljanja policiji ili zabrana obavljanja poslovne aktivnosti) zasad ne mogu predstavljati adekvatan supstitut istražnom zatvoru.


Osnivač i direktor 


Suci Vrhovnog suda navode da na ovakvu njihovu odluku nije bio od utjecaja prigovor u Antičevićevoj žalbi kojim se osporava da je on nove tvrtke otvarao neposredno i isključivo zato jer je nad nekom firmom otvoren stečajni postupak, već je to radio zbog potreba tržišta.


Zoran Antičević je 15. svibnja prošle godine završio u riječkom zatvoru pod sumnjom da je počinio malverzacije teške ukupno 13,9 milijuna kuna, a okrivljen je za tri kaznena djela iz domene gospodarskog kriminala (zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaju poreza i povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga). Teretio se da je kaznena djela počinio kao osnivač i direktor dviju tvrtki sa sjedištem u Rijeci, na istoj adresi, a riječ je, u biti, o sumnjama da je iz tvrtki isisavan novac, a s druge strane nije plaćen porez. Antičević je bio osumnjičen da je kao čelni čovjek tvrtki u više navrata podizao novac s računa firmi, a nema tragova da je novac koristio za poslovanje tih poduzeća.