Relativno blaga kazna

Riječanin 14-godišnjakinji napravio bebu, dobio uvjetnu kaznu. ‘Imaju skladan obiteljski odnos’

Fiore Vežnaver

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Riječanin je kriv za teško kazneno djelo, ali mu je zbog izraženih olakotnih okolnosti izrečena blaga kazna. Živi s djevojkom s kojom sada ima dvoje djece te ih izdržava svojim radom, a obiteljski odnosi su skladni i prožeti međusobnim uvažavanjem



RIJEKA Proglašen je krivim, ali mu je zbog izraženih olakotnih okolnosti izrečena relativno blaga kazna. Suština je to presude koju je jučer vijeće riječkog Županijskog suda donijelo u slučaju optuženika koji se teretio da je kao 29-godišnjak imao spolne odnose sa 14-godišnjakinjom, svojom djevojkom, što je, zbog njene dobi ispod 15 godina, kriminalizirano hrvatskim Kaznenim zakonom. Rezultat njihovog odnosa je i činjenica da je djevojčica u dobi od 15 i pol godina rodila dijete, zdravu curicu. Vijeće suca Domagoja Vučkova izreklo je optuženiku, koji je sada u dobi od 32 godine, uvjetnu kaznu zatvora od godinu dana, s rokom kušnje od tri godine. Proglašen je krivim za »teško kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta«, kako ga je i teretila optužnica.


Pitanje koju kaznu odvagnuti, zacijelo je za sudsko vijeće bilo ključno u slučaju optuženika kojem je inkriminiran i dokazan teški seksualni delikt, a iza svega je, po svemu sudeći, bila velika ljubav između 14-godišnjakinje i njenog 15 godina starijeg dečka. Nakon rođenja djeteta su i nastavili živjeti zajedno, a sada i dalje nastoje vezu ozakoniti brakom. Za kazneno djelo za koje se teretio 32-godišnjak zakon predviđa vrlu oštru kaznu, od tri do čak 15 godina zatvora, no sud je zauzeo stajalište da olakotne okolnosti na strani okrivljenika govore u prilog opravdanosti primjene instituta ublažavanja kazne.


Zajednički život


Pri odmjeravanju kazne olakotnim mu je cijenjeno da živi sa žrtvom, da s njom namjerava sklopiti brak, a posebno da je otac dvoje maloljetne djece o kojima praktički isključivo skrbi on (ispostavilo se, naime, da je u međuvremenu u vezi s djevojkom, koja je u ovom procesu žrtva, dobio i drugo dijete).


Sud se pri odabiru kazne rukovodio i time da nema naznaka da su optuženik i njegova partnerica ikada bili u svađi, da je njihov spolni odnos u kojem se rodilo dijete (prvo) bio sporazuman, koliko je to moguće, s obzirom da je djevojčica tada bila u dobi od 14 godina. Žrtva, njegova izabranica, sada u dobi od nepunih 17 godina, živi u kući majke optuženika, a sudski proces je pokazao da su obiteljski odnosi skladni, prožeti međusobnim uvažavanjem i pomaganjem. Majku i dvoje male dječice svojim radom uzdržava upravo okrivljenik, zaključci su do kojih je došao sud. U okviru zakonskih mogućnosti, optuženiku je kazna ublažena na sankciju od godinu dana zatvora, te mu pretvorena u uvjetnu osudu. No, presuda nije pravomoćna, na nju postoji pravo žalbe, a dogodi li se to, arbitrirat će Vrhovni sud.


– Dugo se nisam mogla pomiriti s time da će mi kći postati tako mlada majka i da živi s čovjekom koji je dvostruko stariji od nje. No, sada se tješim time da je kod njih sve u najboljem redu, da se vole i poštuju. Svakodnevno nazivam kćer i posjećujem je, u dobrim smo odnosima, zetova majka joj pomaže u podizanju djeteta, izjavila je, među ostalim u svom svjedočenju u istrazi majka djevojčice, a njen iskaz je i pročitan na suđenju. Ispričala je da je zeta upoznala u srpnju 2016. godine, bila je protiv toga da joj kćer bude u vezi s njime, zbog velike razlike u godinama, ali njen muž nije bio protiv te veze, smatrao je da je to u redu, jer je i njegova sestra 20 godina starija od svojeg supruga. Kćerin dečko bi često prespavao u njihovoj kući. Pitala bi kćer ima li s njime spolne odnose, odgovarala je da nema. To je negirao i njen dečko. Krajem 2016. godine baka djevojčice, kao vlasnica kuće, zabranila mu je dolazak, ali je poslije toga kći počela bježati u kuću dečka svakog vikenda i tamo prespavati. Majka je naglašavala da je odlazila kod njih i kćerinom dečku napominjala da on nije za nju. – On je govorio da se tu ništa ne može promijeniti, jer se njih dvoje vole. To je potvrđivala i moja kćer – prisjećala se majka. Naznake da je učenica osmog razreda u »blaženom stanju« stigle su u proljeće 2017. godine. Kći bi ujutro, kada bi se probudila, imala mučnine. Pregled kod ginekologa potvrdio je majčine sumnje.


Treba reći i da je pri odmjeravanju kazne sud uzeo u obzir i otegotne okolnosti, da je okrivljenik dosad dvaput pravomoćno osuđivan na uvjetne kazne zatvora, zbog prijevare na sudu u Ilirskoj Bistrici, te zbog lažnog prijavljivanja kaznenog djela, na što ga je osudio riječki Općinski sud.


Znao njenu dob


Ovime je, barem na prvoj instanci, stavljena točka na ovaj intrigantni slučaj, čija je suština u tome da je hrvatskim Kaznenim zakonom kriminaliziran spolni odnos s djetetom mlađim od 15 godina, bez obzira, kako se to i naglašavalo u optužnici riječkog Županijskog državnog odvjetništva, »postoji li djetetova privola ili ne, jer ono u toj dobi nije sposobno dati pristanak na spolni odnos«. Tužiteljstvo je isticalo regule hrvatskog kaznenog zakonodavstva da je »dijete prije 15. godine još neiskusno, nije dovoljno zrelo da bi moglo shvatiti koje ga štetne posljedice psihičke ili fizičke prirode mogu zadesiti ako stupi u spolne odnose«.


Sudski proces je pokazao da je djevojčicu ginekolog prvi puta pregledao krajem lipnja 2017. godine, kada je bila u 26. tjednu trudnoće, te da je rodila 5. listopada te godine. Zaključeno je da je djevojčica zatrudnjela krajem prosinca 2016. godine, kada je bila u dobi od 14 godina i osam mjeseci, dakle svakako mlađa od 15 godina, što je potvrdilo glavni kriminatorni element, a nije bilo dvojbeno da je upravo optuženik otac djeteta. On je na suđenju izjavio da se ne smatra krivim, a odabrao je obranu šutnjom.



Vijeće suca Domagoja Vučkova prije donošenja presude priskrbilo je i proučilo opsežnu domentaciju o slučaju. Među ostalim, dokumentacija kazuje da su tri mjeseca prije no što je djevojčica rodila, njeni roditelji na sudu razveli svoj brak. U riječkom Općinskom sudu vodi se i predmet kojim djevojka, sada u dobi od nepunih 17 godina, traži dopuštenje za sklapanje braka s partnerom.Službena istraga o slučaju pokrenuta je u ljeto 2017. godine, nakon što je iz jedne pedijatrijske ordinacije u Primorsko-goranskoj županiji stigla obavijest da je potvrđena trudnoća maloljetnice, učenice osmog razreda osnovne škole. U rješavanje situacije uključeno je više institucija, uz ostalo centar za socijalnu skrb. Nakon što je rodila, mlada majka je odlučila otići iz roditeljskog doma, otišla je živjeti kod oca djeteta. Protiv njenog partnera, koji je i službeno priznao očinstvo, u međuvremenu je već otvorena službena istraga.


Presuda je donesena nakon tri raspravna dana, a posljednjeg je optužnica djelomice izmijenjena, no ostalo je da je inkriminirano razdoblje od polovice srpnja 2016. do kraja siječnja 2017. godine. Početno se mladi muškarac, čovjek radničkog zanimanja, teretio da je u to vrijeme »održavao redovite spolne odnose« sa svojom djevojkom, koja je tada imala manje od 15 godina, spavajući s njome u domu njenih roditelja, kao i u svojoj kući, odnosno svoje obitelji. Na kraju se u presudi navodi da je »imao barem jedan spolni odnos«, uslijed kojeg je djevojčica zatrudnjela sa 14 godina, a dijete, zdravu curicu, rodila početkom listopada 2017. godine, u dobi od 15 i pol godina. No, nije se mijenjala temeljna optužba kako je znao da djevojka tada nema 15 godina.


Suglasni iskazi


Suđenje je bilo zatvoreno za javnost, no neslužbeno se saznaje da je na glavnoj raspravi saslušana djevojka koja se smatra žrtvom, a u sudnici su se kao svjedoci također pojavili njena majka, otac, baka i djed. Na suđenju su pročitani raniji iskazi tih svjedoka koje su dali u istrazi, kao i svjedočenje majke optuženika. I iz iskaza žrtve se pokazalo nespornim da je ona s optuženikom imala spolni odnos u više navrata, i u domu roditelja i u kući optuženika. Na potonjoj adresi njih dvoje živi danas u izvanbračnoj zajednici, u kojoj im je stiglo i drugo dijete.


Sud je zaključio da je optuženik nedvojbeno znao koje je dobi njegova partnerica u trenutku kada su stupili u intimni odnos. Družio se i s njenim ocem, a svakodnevno sa svojom družicom, pa i da mu to ona nije izrijekom rekla, nije mu mogla ostati nepoznata njena dob, uzimajući u obzir fizički izgled djevojčice, a posebno činjenicu da još ide u osnovnu školu, smatra sud.


Vijeće je cijenilo iskaze svjedoka koji su u mnogočemu bili suglasni i nadopunjujući, ali je zamijetilo i da ima neslaganja oko toga odobravaju li ili ne vezu i zajednički život mladog muškarca i dvostruko mlađe partnerice i načina trošenja novca.Kazneni postupak zaključen je jučer izricanjem uvjetne zatvorske kazne 32-godišnjaku koji je u međuvremenu s djevojkom, koja se u procesu smatra žrtvom, dobio i drugo dijete. Sinčić im se rodio sredinom prosinca prošle godine.