Policijska uprava primorsko-goranska

Rastu razmjeri krađe u Erste banci: Pogledajte kako je bankarica iz Vrbovskog varala klijente i uzela milijune

P. N.

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Policija pojašnjava da bankarsku službenicu sumnjiči "da je u namjeri da si pribavi protupravnu imovinsku korist, bez znanja i odobrenja vlasnika kunskih i deviznih računa u računalnom sustavu novčarske ustanove, evidentirala navodne isplate klijentima te o tome izradila krivotvorenu dokumentaciju".



Policijska uprava primorsko-goranska objavila je informaciju o nastavku kriminalističkog istraživanja nad 62-godišnjom hrvatskom državljankom, koja je radila u poslovnici Erste & Steiermerkische banke u Vrbovskom i na radnom mjestu uzimala novac od korisnika banke. Bankarsku službenicu policija sumnjiči “za počinjenje više kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta i to za kaznena djela zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, računalno krivotvorenje i krivotvorenje službene ili poslovne isprave.


– Kaznena djela je počinila u razdoblju od svibnja 2010. godine do travnja 2019. godine, na štetu dvadesetero hrvatskih državljana novčarske ustanove s područja Primorsko-goranske županije, u kojoj je bila zaposlena, navodi se u policijskom priopćenju.


Policija pojašnjava da bankarsku službenicu sumnjiči “da je u namjeri da si pribavi protupravnu imovinsku korist, bez znanja i odobrenja vlasnika kunskih i deviznih računa u računalnom sustavu novčarske ustanove, evidentirala navodne isplate klijentima te o tome izradila krivotvorenu dokumentaciju”.




– Isto tako, utvrđena je sumnja da nije evidentirala zaprimljene uplate niti ih evidentirala na propisani način, već je novčana sredstva zadržala za sebe. Ovim radnjama oštetila je dvadesetero hrvatskih državljana, klijenata novčarske ustanove, kao i tu novčarsku ustanovu za najmanje 5,5 milijuna kuna, stoji u priopćenju PU primorsko-goranske.


Policija je osumnjičenoj pretražila dom i druge prostorije koje je koristila, a tom su prilikom “pronađeni i oduzeti predmeti i dokumentacija koji se dovode u vezu s počinjenjem navedenih kaznenih djela”.


– Osumnjičena 62-godišnjakinja je po završetku kriminalističkog istraživanja predana pritvorskom nadzorniku.Podsjećamo, tijekom dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja 62-godišnjakinja je osumnjičena i kazneno prijavljena za istovrsna kaznena djela počinjena u vremenu od 2005. do lipnja 2018. godine, na štetu devetnaestero hrvatskih državljana i novčarske ustanove, a kojima je nastala materijalna šteta veća od dva milijuna kuna, izvijestila je policija.