Slučaj pogibije vatrgasaca

Prodanović: Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu Draženu Slavici za Kornatsku tragediju

Hina

Dražen Slavica / NL arhiva

Dražen Slavica / NL arhiva

Prodanović je Hini izjavio da je presuda ukinuta i vraćena zadarskom Županijskom sudu na ponovljeno suđenje jer je u sudskom vijeću tijekom prvostupanjskog postupka bilo troje umjesto petero sudaca. Prodanović je kazao da je riječ o velikom previdu te da mu je žao što će se suđenje morati ponavljati



ZAGREB Vrhovni sud ukinuo je oslobađajuću presudu bivšem glavnom šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, za pogibiju 12 vatrogasaca i teško ozlijeđivanje jedinog preživjelog Frane Lučića u Kornatskoj tragediji, potvrdio je Slavičin odvjetnik Čedo Prodanović.


Prodanović je Hini izjavio da je presuda ukinuta i vraćena zadarskom Županijskom sudu na ponovljeno suđenje jer je u sudskom vijeću tijekom prvostupanjskog postupka bilo troje umjesto petero sudaca.


U izjavi medijima Prodanović je kazao da je riječ o velikom previdu te da mu je žao što će se suđenje morati ponavljati. Dodao je i kako se nada da će se ponovljeni postupak provesti po bržem postupku, odnosno da će se tužiteljstvo složiti da se iskazi ranije ispitanih svjedoka pročitaju, donosno da ih se ne mora ispitivati ponovno.




Glasnogovornik zadarskog suda Hrvoje Visković nije želio komentirati tvrdnje da je Vrhovni sud ukinuo presudu jer nikakvu odluku još nisu dobili.


Slavica je u rujnu 2013. na zadarskom Županijskom sudu nepravomoćno oslobođen odgovornosti za stradanje vatrogasaca u Kornatskoj tragediji, jednoj od najvećih mirnodopskih nesreća koja je pogodila Hrvatsku.


Slavica je bio jedini optužen za stradavanje 13 mladih vatrogasaca među kojima je, s teškim ozlijedama, preživio jedino Frane Lučić iz Tisnog na otoku Murteru.


Tužiteljstvo ga je teretilo za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskoga desantiranja. Osim toga, na teret mu se stavljalo i kašnjenje s akcijom spašavanja unesrećenih. Optužnica je napisana na više od 60 stranica, a sudski spis sadržava oko šest tisuća stranica.


Suđenje mu je počelo u studenom 2010. nakon što je odlukom Vrhovnog suda sa šibenskog prebačeno na Županijski sud u Zadru.


Tijekom suđenja je ispitano više od stotinu svjedoka i pročitano na tisuće stranica raznih stručnih vještačenja, a Slavica je od početka postupka poricao krivnju.