Zdravko Boras

Primao ministarsku plaću u Hercegovini, a u Hrvatskoj uzimao mirovinu od 6.500 kn. Sude mu

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot YouTube Federalna TV BiH

Foto Screenshot YouTube Federalna TV BiH



Na splitskom Općinskom sudu iznova je počelo suđenje Zdravku Borasu (47), ministru unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije Federacije BiH, optuženom za prijevaru na štetu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.


Općinsko državno odvjetništvo tereti ga da je uzimao invalidsku mirovinu iz Hrvaske od veljače 2015. do kraja travnja 2016. godine, iako na nju nije imao pravo, jer je istovremeno bio zaposlen kao ministar, javlja Slobodna Dalmacija.


Optužnica ga tereti da 5. veljače 2015. godine nije splitskoj Područnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prijavio da se zaposlio kao ministar u MUP-u Zapadnohercegovačke županije iako je “bio svjestan da je dužan prijaviti svaku promjenu u osobnim ili stvarnim okolnostima koje utječu na pravo korištenja mirovine”.




Na taj je način oštetio državu, smatra tužiteljstvo, za nešto više od 95 tisuća kuna. Boras je iz Hrvatske primao oko 6500 kuna mjesečne mirovine.


Jučer je svjedočio Ivan Domjanović, bivši šef splitske ispostave HZMO-a, koji je kazao da je 2013. godine Ministarstvo branitelja donijelo rješenja za nešto više od 10 tisuća pripadnika HVO-a s tzv. “Južnog bojišta” kojima im se ukida status HRVI-ja i branitelja.


Podsjetimo, tadašnji je ministar branitelja Fred Matić javno obrazlagao da su ta rješenja sporna jer su nastala na temelju potvrda o ratovanju koje je 1996. potpisao tadašnji član Zapovjedništva Južnog bojišta, general Ljubo Ćesić Rojs, te je isticao da su sva rješenja bila identična i da je u svima pisalo da je osoba ranjena na Južnom bojištu “koje se protezalo od Posavine do dubrovačkog zaleđa”.


– Znam da je tada na Upravnom sudu bio pokrenut tzv. ogledni spor, no ne znam je li donesena kakva odluka. Novim Zakonom o hrvatskim braniteljima iz 2017. godine ponovno su osnažena sva ta rješenja i prethodno pobijana prava tih ljudi opet su postala pravosnažna.


Koliko znam, a mi smo od naše središnjice dobili takav naputak, isplate su se provodile i nakon rješenja o obustavi iz 2013. godine, koja su bila izvršna i konačna, ali ne i pravomoćna. Zašto se to radilo, ne znam, mi smo morali postupati po naputku naše središnjice – kazao je jučer Domjanović.


Sudac Ante Unković je na kraju rasprave kazao Borasovu odvjetniku Karlu Novoselu da očekuje da će se njegov klijent pojaviti na idućoj raspravi u studenom i iznijeti svoju obranu. On se naime nije pojavio u sudnici, iako je poziv uredno primio. 


No, s obzirom na to da je svoju obranu, u kojoj je naveo da se ne smatra krivim, dao u prosincu prošle godine, kad je prvi put krenuo sudski postupak, po zakonu nije ni obvezan dolaziti na rasprave, piše Slobodna.