Nasilnik

Prijetio je nožem rođenoj majci: Sjedit će godinu dana u zatvoru

Slavica Kleva

Hoće li u zatvoru imati dovoljno cigareta – Omer Husadžić  / snimio M. ANIČIĆ

Hoće li u zatvoru imati dovoljno cigareta – Omer Husadžić / snimio M. ANIČIĆ

Povod svađi bio je banalan. Omer Husadžić (30) nije imao dovoljno cigareta, pa je majku vrijeđao i prijetio joj nožem. Jadna žena pozvala je policiju, no drama se nastavila



Za nasilje u obitelji Omer Husadžić (30) iz Rijeke osuđen je nepravomoćno na šest mjeseci zatvora, za prisilu prema policijskim službenicima dobio je osam mjeseci zatvora, a na koncu sutkinja Damira Delost dvije dosuđene sankcije pretvorila je u jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju jedne godine. Istovremeno, Husadžiću je sutkinja produljila istražni zatvor u kojem se nalazi od početka ožujka kada je i pritvoren. Olakotnim okolnostima kod odmjeravanja sankcije sutkinja je cijenila poremećaj osobnosti i politoksikomaniju, premda je sud imao u vidu da ovisnost nije utjecala na sposobnost shvaćanja njegovih postupaka i vladanje svojom voljom. Otegotnim okolnostima sud je cijenio njegovu upornost prilikom nasilničkog ponašanja prema vlastitoj majci, a nasilje i prisilu pokazao je i prema policijskim službenicima koji su na poziv majke intervenirali u obiteljskom domu Husadžića.



– Žao mi je što je došlo do ovoga, nije bilo namjere i nikoga nisam htio ozlijediti. Izvadio sam nož jer sam znao što me čeka, nisam htio ići u stanicu jer bih tamo prespavao cijelu noć, bio priveden prekršajnom sucu koji bi mi odredio liječenje, a to više nema smisla. Imao sam jedan nož koji mi uvijek stoji ispod stola i njega sam uzeo za obranu, nikoga nisam htio ubosti, samo sam im govorio da ne želim u stanicu. Majka je par dana uznemirena, bivši sam ovisnik, sad sam na terapiji koju svakodnevno uzimam. Taj dan sam prespavao, probudio se, nisam imao cigarete, zamolio sam mamu jednu cigaretu, ona mi ju nije htjela dati i malo sam grubo rekao da je glupača pa je počela histerizirati sa sestrom. Nisam bio nasilan prema majci i sestri, taman sam zapalio cigaretu kad je došla policija. Nisam mahao nožem prema njima, samo sam im rekao da neću ići s njima, branio se Omer na kraju sudskog postupka, no očito mu sud nije povjerovao.



Oštricom na policiju




Tridesetogodišnjak je osuđivana osoba, između ostalog i zbog kaznenog djela nasilja u obitelji, a i prekršajno je kažnjavan zbog obiteljskog nasilja. Uvečer, početkom ožujka u stanu u kojem živi s majkom i sestrom Husadžić se nasilnički ponašao prema majci, vikao je da će je ubiti, poslati na groblje Drenova, vrijeđao je pogrdnim imenima, pa krenuo u kuhinju odakle je uzeo kuhinjski nož mašući joj pred očima prijeteći joj da će je skratiti za glavu. U sukob se umiješala sestra, istjerala ga iz sobe, pozvala policiju puna straha za vlastiti život ali i život mame.


Pola sata kasnije, na vrata su pokucali policijski službenici, pa kad su mu rekli da pođe s njima, Omer Husadžić je odbio te u nakani da ih onemogući, počeo nožem mahati prema policijskim službenicima.


– Pušite mi k…, ne prilazite mi, izbost ću vas, ubiti i odležati, vikao je mladić na policajce, no uz pomoć službenika interventne policije koji su naknadno pozvani u pomoć, priveden je u policijsku postaju.


– U odnosu na iskaze majke koja navodi da se okrivljeni unazad mjesec dana povukao u sebe, mišljenja sam da je to produkt njegova antisocijalnog poremećaja ličnosti, takve osobe i na najmanji povod burno reagiraju, lako planu i ulaze u sukob s okolinom. Povod ovom događaju je minoran; nije dobio adekvatan broj cigareta, no, upravo radi svoje politoksikomanije, a produkt je njegovog disocijalnog poremećaja, njegovo je ponašanje agresivno, bijesno i ljutito.


Agresivan prema slabijima


Zanemarivanje zdravlja uporabom različitih sredstava ovisnosti stil je ponašanja i življenja. Njegovo je ponašanje agresivno i ono se ranije dešavalo, posebno prema bližnjima i nezaštićenima. Djela koja mu se stavljaju na teret nisu učinjena pod odlučujućim djelovanjem psihoaktivnih tvari nego su napravljena kao produkt njegovog karaktera. U vrijeme djela vidljivo je da je bio na nadomjesnoj terapiji i nije imao potrebe uzimati druge psihoaktivne tvari. Okrivljeni točno bira i procjenjuje adekvatno prema kome se može ponašati agresivno i komu može prijetiti, jer kad dolazi interventna policija i procjeni njihovu snagu i moć, prijetnji i bijesa više nema, postaje suradljiv.


Adekvatna percepcija situacije u kojoj se nalazi kod okrivljenog ne postoji, on je osoba koja ne uči iz kazne, ne uvažava autoritete, krši moralna načela i pravila, ne uvažava zakone, a s druge strane liječen je u Centru za prevenciju i liječnje ovisnosti unazad petnaestak godina, višekratno liječen na Klinici za psihijatriju, a sve to govori u prilog da su medicinske mogućnosti iscrpljene, kazala je prilikom iznošenja vještačkog nalaza stalna sudska vještakinja psihijatrijske struke dr. Elizabeta Dadić Hero.