Kazne i procesi

Prevarant iz Čavala opet na sudu: Skinuo službeni pečat carine da bi mogao prodati auto

Slavica Kleva

Sanjin Čargonja / Foto Slavica KLEVA

Sanjin Čargonja / Foto Slavica KLEVA

Sanjin Čargonja izjasnio se da nije kriv iako je na ispitivanju u državnom odvjetništu kazao da je vozilo na koje je Carina stavila svoj pečat – prodao



RIJEKA – Nisam kriv, rekao je Sanjin Čargonja na početku suđenja pred sutkinjom Sandrom Juranović. Optužen je za kazneno djelo skidanja i povrede službenog pečata i znaka. Ukratko, činjenični opis optužnog akta svodi se na to da je u razdoblju od 10. srpnja do 24. srpnja 2014. godine u Čavlima, na adresi Čavli 319, gdje živi, a nakon što je carinski službenik Službe za nadzor Carinskog ureda Rijeka zapečatio vozilo marke mercedes 280E stavljanjem službene vrpce s natpisom »Carina zapečaćeno«, te isticanjem upozorenja na prozorskom staklu vozila, sve jednostavno uklonio. Carinik je na vozilo stavio službenu vrpcu te na prozorsko staklo vozila istaknuo upozorenje. No, kada su dva tjedna kasnije došli na adresu Čavli 319 gdje je Čargonja živio, zapečaćenog vozila nije bilo, a na ispitivanju u državnom odvjetništvu objasnio je da ga je – prodao.


Stoga će u nastavku suđenja sutkinja Juranović pozvati i neposredno saslušati trojicu djelatnika Carinskog ureda u Rijeci iz Službe za nadzor na okolnosti postavljanja pečata i odrediti se o vremenskom razdoblju za koje se optuženi i tereti. S druge strane, odvjetnica Ksenija Lučić koja zastupa optuženog suglasna je s prijedlogom, s time da je zadržala pravo da o svojim dokaznim prijedlozima odluči nakon što se ispitaju carinski djelatnici.


Čargonja je zbog jedne od niza prevara odslužio zatvorsku kaznu, ali se protiv njega za prevaru vodi još nekoliko sudskih postupaka. Na samom kraju je suđenje za prevaru u visini 5.700 eura jer je oštećenom obećao da će za njegovog unuka za taj iznos nabaviti brevete i uvesti mu manji automobil iz Švicarske. Od vlasnika obrta u Kastvu uzeo je 5.300 kuna za laptop koji nikada nije isporučio. Čeka ga sudski postupak i za prevaru Brodogradilišta Kraljevica. Lažnim ugovorima o isporuci informatičke opreme oštetio je Brodogradilište za 170 tisuća kuna. Od poznanika je posudio 2.500 eura za tobože operativni zahvat u inozemstvu, dok je od drugog posudio 2.000 eura, također za operativni zahvat u inozemstvu, ovaj put vlastitog djeteta. Odslužio je ove godine zatvorsku kaznu jer je od prijateljice, također za operativni zahvat u inozemstvu, uzeo 2.900 eura. Iako je oštećenoj ženi iznos vratio u sudnici pred sudskim vijećem, sutkinja ga je zbog beskrupuloznosti osudila na veću kaznu nego li je tužitelj predložio.