Kobno iskrenje kočnica vlaka

Požar u riječkom prigradu: stanovnici Drage i kanaderi pomagali vatrogascima gasiti vatru

Branko Škorić

Riječki vatrogasci su ogorčeni na Hrvatske željeznice jer već danima požare izaziva iskrenje pri prolasku vlaka te kažu da zadnji puta gase požar a da se željeznički promet neometano odvija. Sljedeći puta, kažu, zatvorit će prugu za sav promet



RIJEKA  U petak u poslijepodnevnim satima opet je izbio požar uz željezničku prugu Meja – Škrljevo. Vatrena stihija potpomognuta vjetrom brzo se širila prema industrijskoj zoni Kukuljanovo i prema Rijeci. Plameni jezici “gutali” su travu, makiju i nisko raslinje sve do Pećina.


Na požarišta su ubrzo upućeni profesionalni vatrogasci s Vežice, ali s obzirom na razmjere požara, ubrzo su angažirani i vatrogasci iz svih dobrovoljnih vatrogasnih društava riječkog prstena, a stigla su i dva kanadera iz Divulja. Nakon što su se ovi kanaderi vratili u Divulje, u gašenje požara uključila su se još dva kanadera koji su se vraćali s gašenja požara u Istri. Na požarište je ukupno upućeno sedamdesetak vatrogasaca. U Dragi su i sami stanovnici pomagali gasiti požar koji je došao nedaleko njihovih domova


Zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke Darijo Gauš prilično je ogorčen. 




– Nema dana da ne gori uz željezničku prugu Meja – Škrljevo. Prošle subote je na gašenju požara bilo angažirano 35 vatrogasaca, dan ranije desetak, i tko iz dana u dan. Pa i vrapci na krovovima već znaju što je uzrok požara. Jednostavno i prostim riječima kazana: odgovorni iz HŽ-a ne čiste teren uz prugu, vrlo je izravan Gauš, dodajući kako se zbog visokih temeratura, kada prolaskom vlada iskre lete na sve strane, pribojavaju svakoga poslijepodneva jer znaju što ih čeka – novi požar. 


Darijo Gauš, osim nedovoljno održavanje terena uz prugu, za ove požare krivi i loše održavanje kočionih sustava na lokomotivama i vagonima. 


– Da ih barem servisiraju na vrijeme, vjerujem da bi bilo puno manje iskrenja, kaže, dodajući kako im je svega dosta.


– Ovo je zadnji puta da mi gasimo požare i da se željeznički promet neometano odvija. Sljedeći puta zatvorit ćemo prugu za sav promet. Zbog čega da mi riskiramo živote? Da bi se u HŽ-u tako bahato ponašali, kaže Darijo Gauš.


Od Slavka Gauša, koji koordinira nadlijedanje kanadera i gašenje, doznajemo da gori na dvije lokacije: u Škrljevu i u Dragi. Vatra se pojavila i nadomak Tower centra u Rijeci, pa preko Vežice sve do Šrkrljeva. Prema posljednjim infomracijama vatra je stavljena pod kontrolu, nitko tijekom akcije gašenja nije ozlijeđen, a vatrogasci će ostati na opožarenim mjestima i tijekom noći.