U Šapjanama

Podignuta optužnica protiv dvojice švercera migranata

Slavica Kleva

Danijel Davidović iz Sukošana i Darko Trogrlić iz Kiseljaka (BiH) optuženi su da su iz koristoljublja omogućili drugim osobama nedozvoljeno kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj te su prevozili u fiat ducatu više stranih državljana



RIJEKA »Tog dana oko 10 sati nalazio sam se u dnevnom boravku i kroz prozor uočio da je u mom dvorištu projurio bijeli kombi. Kretao se brzo, s obzirom na to da se radi o dvorištu koje nije asfaltirano. Bijeli kombi stao je iza grmlja, a bila je riječ o zatvorenom tipu kombija. Tada sam izašao van iz kuće i ugledao najmanje osam osoba koje su trčale prema asfaltiranoj cesti koja se nalazi odmah iza mog dvorišta i ušli u živicu koja vodi prema graničnom prijelazu. Jedan od tih muškaraca čak me i pozdravio na engleskom jeziku, dok dvije osobe nisu izlazile iz kombija kojim su se vrlo brzo i odvezli iz dvorišta. Zapamtio sam da se radilo o kombiju zagrebačkih registarskih oznaka, no, nisam zapamtio broj. Ali zvao sam policiju.«


To je samo jedan od svjedočkih iskaza danih u tužilaštvu prije podizanja optužnice protiv 29-godišnjeg Danijela Davidovića iz Sukošana i 32-godišnjeg Darka Trogrlića iz Kiseljaka (BiH) jer su iz koristoljublja omogućili drugim osobama nedozvoljeno kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj. Obojica se nalaze u istražnom zatvoru.


Tereti ih se da su 4. studenoga u dogovoru preuzeli, smjestili i prevozili u tovarnom prostoru kombi vozila fiat ducato više stranih državljana, petero državljana Kosova, od kojih su četiri maloljetne osobe, i još trojicu nepoznatih muškaraca. Kombi vozilo zaustavili su u Šapjanama u dvorištu jedne obiteljske kuće, gdje su nesretnici izašli iz kombi vozila i uputili se u smjeru šume, graničnog prijelaza Hrvatske sa Slovenijom. Za tu uslugu, prema optužnici, njih dvojica su primili nešto više od 200 eura. Tog dana oko 15 sati u ilegalnom prijelazu zatečen je Kosovar s četvero maloljetnih državljana Kosova pa kad su uhvaćeni, predani su u policijsku postaju Rupa na daljnje postupanje.




Pretresom kombija pronađene su plastične ambalaže jogurta, prazne boce vode, jedan kanistar od 20 litara i jedna prazna platnena torba. Tovarni prostor nema ventilacijskih otvora niti je instaliran klimatizacijski sustav. Utvrđeno je također da je sporno kombi vozilo evidentirano na autocesti na ulaznoj postaji Zagreb u 8.28 sati, a na izlaznoj postaji Rijeka sat vremena kasnije, oko 9.35 sati.


Zamjenica općinske državne odvjetnice razloge pritvaranja dvojice optuženih za kazneno djelo protiv javnog reda, protuzakonitim ulaženjem, kretanjem i boravkom u RH, drugoj državi članici Europske unije i potpisnici šengenskog sporazuma, nalazi u činjenici da je prvooptuženi Davidović osuđivan do sada u šest navrata, zbog kaznenih djela protiv imovine i djela krivotvorenja, ali i zbog činjenice da je za njim raspisana međunarodna potraga Interpola u svrhu uhićenja i izručenja, dok ga Općinski sud u Šibeniku traži radi uhićenja. Drugooptuženi pak nema prebivalište, a niti boravište u Hrvatskoj pa unatoč činjenici da posjeduje hrvatsko državljanstvo, postoji bojazan da bi boravkom na slobodi mogao pobjeći i tako postati nedostupan pravosudnim tijelima naše zemlje.