Sumnje malverzacije

Počelo suđenje: Mamić i ostali odbacili optužbe za izvlačenje novca iz Dinama

Hina

Zdravko Mamić, Foto: D. LOVROVIĆ

Zdravko Mamić, Foto: D. LOVROVIĆ

Trećeokrivljeni Zoran Mamić nije se pojavio na ročištu, a njegov odvjetnik Čedo Prodanović izvijestio je kako je njegov branjenik službeno odsutan



Bivši čelnik »Dinama« Zdravko Mamić u četvrtak je na osječkom Županijskom sudu odbacio Uskokove optužbe da je sa svojim suoptuženicima zagrebački nogometni klub oštetio izvlačeći novac od transfera igrača, a državu neplaćanjem poreza i prireza.


Nakon čitanja optužnice, koju je pročitao zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković, krivnju su negirali i ostali nazočni okrivljenici – bivši direktor NK Dinama Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar.


Trećeokrivljeni Zoran Mamić nije se pojavio na ročištu, a njegov odvjetnik Čedo Prodanović izvijestio je kako je njegov branjenik službeno odsutan pa će se naknadno odazvati i pristupiti sudskoj raspravi. U zapisnik je uvršteno očitovanje Zorana Mamića s pripremnog ročišta, kada je kazao kako se ne smatra krivim.


Uskok ih tereti da su »Dinamo« oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.Na upit predsjednika sudskog vijeća Darka Krušlina razumije li optužnicu Zdravko Mamić je kazao da zna što mu se stavlja na teret, ali da ne razumije optužnicu te da je to najgnusnija laž koju je čuo u životu. Na ponovljeni upit predsjednika Vijeća je li razumio optužnicu odgovorio je »recimo da sam je razumio«.

Suđenje se nastavlja uvodnim govorima optužbe i obrane.


Tužiteljstvo Zdravka Mamića u optužnici tereti da je izvlačeći novac iz »Dinama« nezakonito zaradio najmanje 52 milijuna kuna, a njegovog brata Zorana za protupravnu imovinsku korist od 38,1 milijuna kuna, zbog čega je Uskok predložio oduzimanje nepripadne imovinske koristi.


Osim ovog slučaja koji je u travnju prošle godine premješten u Osijek zbog Mamićevih poznanstava s troje zagrebačkih sudaca Uskok je naknadno, zbog izvlačenja novca iz Dinama pokrenuo još tri istrage, a Mamić je podnio ostavku na dužnost u tom klubu. Uskok sumnja da je u svim slučajevima iz Dinama izvučeno preko 280 milijuna kuna.


Mamić koji od početka tvrdi da su sve Uskokove optužbe na njegov račun »politički motivirane« u više je navrata prije suđenja isticao kako se raduje što će u sudnici »moći dokazati svoju nevinost« i javno progovoriti o cijelom slučaju.