Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. studenoga 2019.
Prva presuda

Osuđen za ratno profiterstvo. Dosudili su mu 2,5 godina zatvora za Hypo, a njega i Ježića oslobodili za DIOKI

snimio Darko Jelinek
snimio Darko Jelinek
Autor:
Objavljeno: 22. listopad 2018. u 13:27 2018-10-22T13:27:00+02:00

Sanader će danas saznati i za presudu u procesu kojim ga se tereti da je nezakonito omogućio kupnju jeftine električne energije poduzeću DIOKI, koje je tad bilo u vlasništvu Roberta Ježića.

Ivo Sanader proglašen je krivim za uzimanje provizije u predmetu Hypo, što znači da je osuđen za ratno profiterstvo. Za taj krimen izrečene su mu 2,5 godine zatvora. Od uhićenja bivšeg hrvatskog premijera, podsjetimo, prošlo je osam godina. Za sada se protiv njega vodi šest sudskih parnica, a još uvijek nema niti jedne nepravomoćne presude.

U drugom sporu, u kojem je zajedno s bivšim prijateljem Robertom Ježićem optužen u aferi težoj od 19 milijuna kuna - Sanader je oslobođen. Baš kao i njegov prijatelj Ježić. 

Optužnica ih je teretila za kršenje zakona pri prodaji struje DIOKI-a. Ježić je struju, tvrdila je optužnica, na taj način kupovao uz Sanaderovu pomoć. Također, dvojac je terećen i za 15 milijuna kuna koje je DIOKI svojedobno posudio od HEP-a. 

Bivši prijatelji su negirali krivnju, ali Ivan Mravak, nekoć direktor HEP-a, na sudu je potvrdio da je pogodovao Ježiću.  

Sanader se na sudu pojavio pet minuta prije 13.00 sati.

U slučaju Hypo, Sanadera je optužba teretila da je kao pregovarač s ovom bankom za kredite, koji su imali biti utrošeni za kupnju zgrada veleposlanstava, umjesto djelovanja u interesu Hrvatske - djelovao u svom interesu. On je, naime, dogovorio s Hypom da mu kao protuuslugu za posao isplati pet posto dogovorene posudbe, što je u ono vrijeme iznosilo oko sedam milijuna šilinga. Taj novac isplaćen mu je 4. siječnja 1995. godine. 

Sutkinja Jasna Galešić ustvrdila je da je Sanader "iskoristio je svoj položaj i ovlasti te počinio djela protiv službene dužnosti i ratnog profiterstva".

- Za kazneno djelo protiv službene dužnosti i ratnog profiterstva izriče mu se kazna zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci. U kaznu se ubraja i vrijeme provedeno u pritvoru. U državni proračun mora vratiti imovinsku korist koju je protupravno pribavio, dakle 3,6 milijuna kuna. U roku od 15 dana kad presuda postane pravomoćna dužan je podmiriti troškove postupka u iznosi od 6452 kuna, odnosno ukupno 11,542 kune, istaknula je sutkinja Galešić.

Kao olakotna okolnost Sanaderu su uzeti sudjelovanje u Domovinskom ratu, odnosno činjenica da ranije nije osuđivan. Također, olaktna mu je okolnost što je oženjeni otac dvoje djece.   

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija