Pad skele

Optuženi za rušenje fasade u Adamićevoj: Evo za što ih se tereti, čudo je da nije bilo ozlijeđenih

Hina

Foto NL

Foto NL

Prvookrivljeni je kao glavni inženjer protivno pravilima struke i praksi svjestan da takvo postupanje može dovesti do posljedice kojom se izaziva opasnost za ljude ili imovinu većeg opsega, koristio stiropor kao vanjsku oplatu



RIJEKA Trojica odgovornih osoba za građevinske radove na rekonstrukciji zgrade u Rijeci, pri čemu se urušila fasada i građevinska skela na obližnju Adamićevu ulicu, optuženi su za kažnjiva djela opasnih građevinskih radova na Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci.


Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je nakon provedenog istraživanja podiglo optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana starosti 38, 43 i 52 godina, izvijestio je riječki ODO.


Prvookrivljeni je kao glavni inženjer protivno pravilima struke i praksi od 19. do 22. studenog 2018, svjestan da takvo postupanje može dovesti do posljedice kojom se izaziva opasnost za ljude ili imovinu većeg opsega, koristio stiropor kao vanjsku oplatu, a on se ne može povezati s unutarnjom oplatom zida pa je nepodoban za opterećenje, stoji u priopćenju ODO.




Tadašnji nadzorni inženjer za konstrukciju je propustio nadzirati građenje sukladno propisima, iako je znao za neodgovarajuće korištenje stiropora. Nakon što ga je glavni inženjer gradilišta pozvao da pregleda oplatu i konstrukciju upisom u građevinski dnevnik, tereti ga se da je dopustio betoniranje.


Tadašnji glavni nadzorni inženjer se tereti da je potpisao stranice građevinskog dnevnika, znajući da nema potrebna znanja i da nije mjerodavan za pregled konstrukcije. Time je, iako neovlašten, omogućio daljnje betoniranje, izvijestilo je ODO u Rijeci.


Dio fasade i građevinska skela urušili su se 22. studenoga 2018. tijekom prenamjene bivše glavne zgrade pošte u Rijeci u robnu kuću. Pali su na vrlo prometnu Adamićevu ulicu a pukim slučajem nije oštećeno ni jedno vozilo niti je bilo ozlijeđenih osoba.