Prilagodite brzinu

OPREZ! ŽIVOTINJE NA CESTI Sudari u Čabru, Ičićima, Matuljima, Veprincu i Čavlima; teško ozlijeđen motociklist

P. N.

Nl arhiva

Nl arhiva

U pet sudara riječ je o srnećoj divljači, a u sudaru u Čavlima osobno vozilo je udarilo u ždrijebe. U ovim događajima nije bilo ozlijeđenih osoba. No sinoć je u prometnoj nesreći što se dogodila u Čavlima oko 20 sati teško ozlijeđen 47-godišnji motociklist



Na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske u proteklih nekoliko dana zabilježeno je šest sudara osobnih vozila sa životinjama i to na  području Čabra, Čavli, Ičića, zatim na području Matulja te Veprinca pokraj Opatije.


U pet događaja riječ je o srnećoj divljači, a u sudaru na području Čavli osobno vozilo je udarilo u ždrijebe. U ovim događajima nije bilo ozlijeđenih osoba, a sveukupna materijalna šteta procjenjuje se na oko 40 tisuća kuna. Uginule životinje zbrinuli su lovnici nadležnih lovačkih društava.  Osim navedenih događaja, sinoć je u prometnoj nesreći što se dogodila u Čavlima oko 20 sati teško ozlijeđen 47-godišnji motociklist. On je upravljajući motociklom marke „Suzuki“, riječkih registarskih oznaka, udario u psa koji je istrčao na kolnik te izgubio nadzor i s motociklom pao na kolnik.  U cilju sprječavanja ovakvih događaja, policija poziva vozače da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima i stanju na cesti, naročito u noćnim i jutarnjim satima,  kada je i najveće kretanje životinja posebice na nenaseljenim dijelovima uz prometnice. 

Policija napominje da vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno, ako je vozio neprilagođenom brzinom kretanja ili nije postupao po postavljenim prometnim znakovima (divljač na cesti, životinja na cesti, ograničenje brzine ili ako je brzina uvjetovana kategorijama ceste). Protiv takvih vozača pokreće se prekršajni postupak.